3 prisvärda, italienska rödviner under 100-lappen

Förut hade jag en polare som jobbade på Systembolaget. Han hade lärt sig vad jag gillade och brukade fråga vad vi skulle äta. Sedan trollade han fram helt grymma viner ur rockärmen.

3 prisvärda rödvinerFörutom att han kunde min smak hade han dessutom koll på när vinerna inte längre var något att ha (bland annat viner som blir så populära att vintillverkarna börjar dryga ut med andra druvor för att hinna möta efterfrågan). Det var ju kanon!

De vinerna han rekommenderade var så bra att man nästan såg i kors – hans tips slog aldrig fel. Dessutom var de mycket prisvärda. Efter ett tag slutade han jobba där. Alltså får jag nu för tiden testa sig fram själv eller helt enkelt gå på tips från vänner.

Prisvärda viner?

Jo, viner som är mycket ”bang for the bucks” – helt enkelt ett vin som smakar mer än det kostar. Visst är det trevligt att lyxa till sig med finare, dyrare viner, framför allt då man har ett extra tillskott av pengar i form av lön. Ska man däremot handla helgen innan lön eller exempelvis ha middag med många gäster, kan ett prisvärt vin passa plånkan lite bättre.

3 prisvärda rödvinerValpolicella

Vin och smak

Jag gillar viner med mycket oumpf! Det vill säga mycket smak och karaktär – inget blask. Tillsammans med en köttbit, potatisgratäng och en klick bearnaisesås blir det toppen på lördagkvällen blir det pricken över i:et. De passar även bra till en krämig pasta eller lasagne.

Här kommer mina tre röda favoriter som alltid går hem hos gästerna – alla under hundringen. Dessa viner har mycket smak, viss bärighet, bra lädrighet – perfekt till en typisk köttmiddag. Självklart får du två tips på goda rätter till varje vin. Spana in dessa 3 prisvärda, italienska rödviner under 100-lappen.

Capello Di Prete

Cappello di Prete (nr 2727)

Pris: 79:-

Det här vinet görs på druvan Negro Amaro. Capello di Prete, som betyder prästens hatt, är också namnet på vingården där druvan i vinet odlas. Här har du ett kryddigt vin med utvecklad smak, viss fat-ton och lädrighet. I smakerna hittar vi även lakrits, körsbär, tobak och kakao.

Prova förslagsvis med en Nässellasagne eller Tequilaribs med äppel- och morotscoleslaw, heta hickorybönor och klyftpotatis

Castel Forte Ripasso

Castelforte Ripasso (nr 5352)

Pris: 99:-

Ett vin med kryddig smak med doft av björnbär och körsbär. Vinet görs på druvorna Corvina, Rondinella, Molinara och Negrara. Andelarna varierar beroende på årgång. I smakerna finner vi även inslag av fat, körsbär, salvia, korinter, lakrits och choklad.

Avnjut med Oxfilé och potatisgratäng med bearnaisesås och vitlöksfräst spenatsallad eller Krämig penne rigate med fläskfilé, blandsvamp och rucola

Torre del Falasco Ripasso

Torre del Falasco Ripasso (nr 2359)

Pris: 87:-

Även detta är ett kryddigt, medelfylligt vin med nyanserad smak. Inslag av, mörk frukt, lakrits, salvia, choklad och mandel. Vinet har silkiga tanniner och består av 70% Corvina och 30% Rondinella.

Vad ska man då laga till? Prova med Smördegsinbakt oxfilé, rotselleri- och potatisstomp och honungsglacerade morötter och sparris eller Krämig vitlökspappardelle med kronärtskocka.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.