6 tips på prisvärt mousserande vin

Du står där på Systembolaget och funderar på vad du ska köpa. Du kanske ska ha många gäster och vill hålla nere priset lite? Det ska förstås också vara ett gott vin – och vad vi gillar att kalla prisvärt. Vilket ska man välja? För egen del har jag några favoriter jag ofta återkommer till. Systembolaget är lite av en djungel, därför tänkte jag dela med mig av några av mina bästa mousserande tips.

6 tips på prisvärt mousserande vin

Är du ett fan av bubbel? Det är jag med! Få drycker är så omgivna av fest och glamour som ett glas mousserande vin. Champagne är förstås extra festligt, men personligen har jag aldrig känt ett behov av att det måste vara just champagne – det finns nämligen precis lika bra mousserande viner från andra delar av världen. En bra champagne är lite som med en amarone, man måste nästan upp över en viss prisklass för att den ska vara bra. Däremot finns det många prisvärda mousserande viner i mycket lägre prisklass som är precis lika bra – och som görs på precis samma vis som en champagne.

Regler kring champagne

ChampagneInnan vi dyker in bland de mousserande tipsen, vad sägs om att vi utbildar oss lite först? Först och främst; champagne får bara kallas champagne när det kommer från det franska distriktet Champagne. Roligt nog kallar en del allt mousserande vin för ”champagne” och champagne för ”riktig champagne”. Men, det finns ju bara riktig champagne.

Det finns många regler att hålla sig till när det ska göras champagne. Champagne får bara göras på särskilda druvor; de två blåa druvsorterna pinot meunier och pinot noir samt den gröna druvan chardonnay. Det får endast göras enligt den traditionella metoden, också kallad champagnemetoden eller Méthode Classique.

Enligt denna jäser man först ett stilla vin på vanligt vis. Efter den första jäsningen låter man vinet genomgå en andra jäsning på flaska. Det är i denna som bubblorna bildas. Socker och jäst tillsätts i flaskan som försluts med en vanlig kronkapsyl. Jäsningen tar ett par veckor, men i de svala källarna får flaskorna ibland ligga under flera år. Under denna tid vänds flaskorna successivt så att de till slut hamnar med halsen nedåt.

Vad är degorgering?

ChampagnekorkI flaskan bildas en jästfällning som man sedan avlägsnar från flaskan – så kallad degorgering. Då fryser kyler man flaskhalsen genom att doppa den i kylvätska. Jästfällningen fryser till is och flyger sedan ur flaskan när man öppnar den tack vare det ett övertryck som bildats. Lite nytt vin tillsätts, ibland även lite socker (så kallas dosage) och sedan sätter man på den riktiga champagnekorken. Klart!

NV-champagne, det vill säga Non Vintage, måste lagras minst 15 månader på jästfällningen innen den får säljas. Årgångschampagne, vilket är champagne som gjort från druvor som bara skördats under ett år, måste lagras minst 36 månader.

Det finns förstås också precis lika fina mousserande viner från runt om i världen. Många gör sina viner enligt den traditionella metoden, alltså samma som i Champagne. Det finns också andra sätt att göra mousserande vin (men inte i Champagne).

Läskedrycksmetoden

Det ena sättet kallas läskedrycksmetoden, vilket är den enklaste metoden och som används för billigare viner. Enligt denna metod tillsätter man kolsyra i vinet och får heller ingen jästfällning som måste avlägsnas.

Charmatmetoden

Charmatmetoden kallas en annan metod som framförallt används i Italien. Här blandas vinet med socker och jäst i en trycktank av rostfritt stål. När sockret i druvorna har omvandlats till alkohol och koldioxid filtreras jästen bort och vinet tappas på flaska. Man jäser alltså vinet på ståltank – inte i flaska.

Cava, Prosecco och Cap Classiquie

Men om mousserande vin nu inte kallas champagne i andra delar av världen, vad heter de då? I Spanien kallas man det för cava medan man i Tyskland kallar det för sekt. I Sydafrika kallas ett mousserande vin som gjort enligt champagnemetoden för Cap Classique. I Italien talar man om spumante och frizzante – frizzante är lätt bubblande medan spumante är ”vanligt mousserande”.

Du har kanske också hört talas om Prosecco? Processo är ett mousserande vin från norra Italien. Det finns både som frizzante och spumante. Förutom champagne från Frankrike finns även crémant. Crémant har en lägre minsta lagringstid men måste i övrigt uppfylla samma kvalitetskrav som champagne. Beteckningen får även användas i andra EU-länder som som uppfyller samma kvalitetskrav.

» Läs gärna mer om alla krångliga vinord i guiden Om vin: Vad betyder ordet?
Nu dyker vi in bland vintipsen!

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut (7688)

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut (7688) 119:-

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut (7688) är den absoluta favoriten. Få mousserande viner är så prisvärda som denna goding. Det här är ett torrt mousserande vin från franska Bourgogne med en perfekt balans mellan syra och sötma. Smaken är krispig och fräsch med inslag av citrusfrukt, päron och kex. Jag rekommenderar ofta det här vinet när folk vill ha tips, och hittills har ingen blivit besviken. Recept som passar till vinet hittar du här.

Vinet finns även som rosé, Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé Brut (7781) 119:-. Detta är precis lika bra och ett bra val om man vill ha rosa i glaset. Finns i Systembolagets ordinarie sortiment.

» Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut (7688)

Rotari Rosé (7701)

Rotari Rosé (7701) 109:-

Ett rackarns gott mousserande rosévin är Rotari Rosé (7701). Det här vinet kommer från Trentino-Alto Adige i norra Italien och görs på druvorna pinot noir och chardonnay.

Ett mycket prisvärt‚ torrt vin med smak av smultron, krusbär, nötter och röda vinbär. Här i bloggen hittar du flera goda recept som passar till Rotari rosé. Vinet finns i Systembolagets ordinarie sortiment och finns även som vitt. Dock tycker jag personligen att det rosa vinet är strået vassare.

» Rotari Rosé (7701)

Mionetto Spumante Rosé Extra Brut (77002)

Mionetto Spumante Rosé Extra Brut
(77002) 69:-

Ännu en mousserande italienare är Mionetto Spumante Rosé Extra Brut (77002) som kommer från nordöstra Italien och distriktet Prosecco. Detta mousserande rosévin är torrt och bärigt med utan att bli för sött och sliskigt.

Smaken är frisk och fruktig med inslag av hallon, smultron och citrusfrukter. Prisvärt är bara mellannamnet! Du hittar det i Systembolagets ordinarie sortiment.

» Mionetto Spumante Rosé Extra Brut (77002)

stelado Rosé Sparkling Wine (7475)

Estelado Rosé Sparkling Wine (7475) 87:-

Estelado Rosé (7475) är en nyhet på Systembolaget. Smaken är frisk och bubblorna mellanstora. Vinet från kommer Chile och görs på den inhemska druvan País. Det är ekologiskt odlat och görs på traditionell väg med den andra jäsningen i flaskan.

Vinet har en bra balans mellan syra, mineral och sötma. Smaken bjuder på svenska äpplen, jordgubbar, persika och mineral. Många vinet kan skära sig med umamin från rätter med ägg, men det här vinet gör sig ypperligt till rätter med ägg – framför allt ägghalvor med topping samt dessa potatishalvor med ägg och bacon. Prisvärt! Detta finns i ordinarie sortiment.

» Estelado Rosé (7475)

Graham Beck Blanc de Blancs Brut (6505)

Graham Beck Blanc de Blancs Brut
(6505) 139:-

Graham Beck Blanc de Blancs Brut (6505) är ett förbaskat gott mousserande vin med krispiga bubblor. Kanske är jag lite färgad eftersom jag träffat vinmakaren till detta trevliga bubbel – Pieter ”Mr Bubbles” Ferreira. Smaken har en perfekt balans mellan sötma och syra. Vinet görs på 100 procent chardonnay och har bland annat serveras till prinsessan Madeleines bröllop.

Graham Beck Blanc de Blancs Brut finns för närvarande i ett fåtal butiker men kan enkelt beställas. Det är absolut värt väntan.

» Graham Beck Blanc de Blancs Brut (6505)

Platino Pink Moscato (77072)

Platino Pink Moscato (77072) 40:-

För den som gillar lite sötare bubbel är Platino Pink Moscato (77072) ett kul val. Det här har en lite lägre alkoholhalt vilket är bra om man vill hålla sig klar i mössan. En del serverar även Pink Moscato som cider då den som sagt är av det sötare slaget. Första gången jag provade detta hade jag förberett mig på att det skulle vara sliskigt och trist, men en varm sommardag, serverat väl kylt är det faktiskt riktigt trevligt.

Priset är också så larvigt lågt att det är vårt att prova. Är du ett fan av torra krispiga viner är det dock inget för dig. Vinet finns i ordinarie sortimentet.

» Platino Pink Moscato (77072)


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.