Lilla chardonnayskolan

Lilla chardonnayskolan

Chardonnay är en druva som de flesta känner till. Kanske är det heller inte konstigt då det är en av världens mest odlade och mångsidiga druvor. Chardonnaydruvan är en grön druva som blir både till fräscha krispiga viner, så som i franska Chablis, eller till mulliga, ekade viner med rundare syra från Kalifornien eller Australien.

I Chablis låter man inte vinerna lagras på ekfat vilket också gör dem så fräscha. Det finns dock undantag vad gäller ekfatslagringen. En chablis innehåller för övrigt 100 procent chardonnay och kommer bara från Chablis. En ytterligare känd stil när det kommer till chardonnay är Blanc de Blancs. Detta är champagne och mousserande vin som endast gör på den gröna druvan chardonnay.

Smöriga eller citrusfriska

I nya världen, däribland USA, Australien och Nya Zeeland är det vanligare att man blandar in ekfat i produktionen. Dessa druvor växer också i varmare klimat vilket gör dem mer fruktdrivna och inte lika strama, snarare rikare. Ja, självklart finns det även undantag här, exempelvis viner från Southern Highlands, Victoria, Tasmanien och Sonoma som producerar krispigare viner med mer inslag av lime.

Chardonnay glas

Hur smakar Chardonnay?

Smörkola, tropisk frukt och rostat bröd är smaker som vanligtvis brukar förknippas med viner från riktigt mogna chardonnaydruvor från varmare områden. Gröna äpplen, päron och citrus hör oftast till de lättare chardonnayvinerna. Ju mer dessa viner får mogna desto mer framträder nötter, kex och honung. När ek blandas in i processen får vinerna mer smak av smör, vanilj, kokos och pajskal.

Temperatur på vinet

Oekade vinerna bör helst serveras svalare – runt 9°C, medan de som haft kontakt med ek kan serveras lite varmare – runt 12°C.

Vad är malolaktisk jäsning?

När chardonnayviner lagras på ekfat får de som sagt en doft och smak av smör, vanilj och kokos. Dock tror många att den oljiga och krämiga strukturen i vinet beror på detta, vilket är felaktigt. Detta beror istället på malolaktisk jäsning. När vinmusten har genomgått sin första jäsning, den så kallade alkoholjäsningen, kan man jäsa vinet ytterligare en gång. Under denna process tillsätter man enzym som omvandlar den vassare äppelsyra till mjukare mjölksyra. På så vis blir vinet mjukare och rundare och får lite av den krämiga och oljiga strukturen.

Bäst chardonnay denna sommar

Denna sommar har jag hittat tre riktiga kanonviner på druvan chardonnay. Dessa tre chardonnay-viner kommer från lika delar av världen och är helt underbara med sina smöriga toner, inslag av ekfat samt rund och fyllig kropp.

Vilken mat ska man servera till fyllig chardonnay?

De är alldeles utmärkta att servera till fetare mat. Exempelvis grillad fisk med smörslungad potatis med en massa dill, grillad fläskfilé med bearnaisesås och potatiskaka, eller varför inte till grillad kyckling med en fransk potatissallad? De är också perfekta till en liten kräfttoast med västerbottensost och dill, till en gräddig hummersoppa och till en gräddig pasta.

Le Versant Chardonnay (70520)Le Versant Chardonnay (70520)

Le Versant Chardonnay kommer från Frankrike och är som en smakrik dröm. Vinet har en fyllig smörighet med generös smak av päron, persika och mineral.

Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment för 89:-. Värsta fyndet! Lika bra att beställa två på en gång. Prova till Grillad lax med smörslungad dillpotatis och ärtpesto som blir en riktig smaksuccé.

» Le Versant Chardonnay (70520) på Systembolaget

Rodney Strong Chardonnay (6471)Rodney Strong Chardonnay (6471)

I Sonoma i Kalifornien gör man Rodney Strong Chardonnay. Det här är ett fruktig och smakrikt vin med rostad fatkaraktär. Smaken bjuder på ananas, brynt smör och vanilj med viss mineralitet. Härligt smakrikt blir det till mat med sötma och fett. Testa exempelvis med något smaksatt med tryffelolja.

Detta roliga recept på Fanta Can Chicken med apelsinglaze, stekta potatismynt och pumpapuré blir en riktig hit med Rodney Strong Chardonnay.

» Rodney Strong Chardonnay (6471) på Systembolaget

Villa Maria Single Vineyard
Taylor’s Pass Chardonnay (92449)Villa Maria Single Vineyard Taylors Pass Chardonnay (92449)

Villa Maria Chardonnay kommer från Marlborough i Nya Zeeland och har en nyanserad smak med inslag av tropisk frukt, smörkola och citrusfrukter. Stilen är mjuk och smakrik med uppnosig syra på slutet.

Helt perfekt är det till grillad hajmal med smörslungad potatis och kräftröra. Vinet finns i ordinarie sortiment och kostar 181:-. Ett riktigt lyxvin att unna sig en härlig sommarkväll med god mat och gott sällskap.

» Villa Maria Single Vineyard Taylor’s Pass Chardonnay (92449) på Systembolaget

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Vad ska man välja för vin till sommarens goda middagar? Lilla chardonnayskolan hjälper dig och tipsar om bäst chardonnay denna sommar.