Rosévin

Årets stora rosétest

Rosévin hör våren och sommaren till. Så fort solen tittar fram blir svensken som ett lyckligt barn och roséflaskorna korkas upp. De kalla och mörka vintrarna här upp i landet gör att man fullkomligt hungrar efter ljumma sommarkvällar, häng vid grillen och ett svalt glas med vin att sippa på. Rosévinet hör inte bara hemma när man står och petar i grillen, på picknicken och med ut i båten passar en bag in box, till en läcker sommarbuffé ska man förstås skåla i något rosa bubblande, och till en härligt lätt fiskrätt ska förstås en lyxigt, riktigt ljus flaska rosé från Frankrike korkas upp.

Rosévin

Bästa tipsen på rosévin

Rosévin funkar till allt men passar till inget är ett känt uttryck. Personligen håller jag inte med till alls. Med smarta val och koll på smakerna kan ett rosévin bli som ljuv musik till maten. Visst funkar rosévin till mycket, utom kanske de allra blodigaste köttbitarna… I dagens utbud på Systembolaget hittar vi rosévin i allt från bäriga, mörkrosa varianter med mycket skalkontakt och sötma, till ljusa, fina och fräscha varianter med pigg syra och lättsamma nyanser.

Ljust och mörkt rosévin

Över lag kan man tidigare säga att ju ljusare rosévinet är, desto lättare och friskare är det. Idag har dock svensken lärt sig att de ljusare vinerna är ”finare”, vilket gjort att många producenter snabbt hängt på trenden och ljusat upp sina tidigare mörka viner.

Man ska alltså inte låta sig luras av färgen på vinet utan ta en titt på vad Systembolagets smakklockor säger. Rosévinet får som bekant sin färg genom skalkontakt, och ju kortare skalkontakt desto ljusare vin. Mer om hur man gör rosévin kan du läsa här.

Sommarens bästa och sämsta roséviner 2015

Roberston Pinot Noir Rosé (74304) Bag in Box

Roberston Pinot Noir Rosé

Pris: 189:-
Druvor: 100% pinot noir
Land: Sydafrika
Årgång: 2014
Alkoholhalt: 11%
Betyg: Betyg 44/5

Rackarns gott! Doft av krusbär, vinbärsblad och Fruxo. Fyllig smak med rökiga nyanser – lite läderbälte, vilket är ett typiskt drag som jag gillar med pinot noir-viner från nya världen. Det får mig genast att tänka på Roberysons Röda Pinor Noir som jag är våldsamt förälskad i. Många vinproducenter undviker att kalla ett vin för rökigt, men i min värld är det ett extra plus och alltså inget negativt.

För att vara bag in Box var det här oväntat trevligt. Ju längre det får lufta desto mer kommer frukten fram. I denna hitta vi jordgubbar och röda vinbär. Bra syra och en viss fetma, lite som den i en riktigt ekad chardonnay. Mycket bra matvin då det inte är något mjäkigt bjäfs. Servera till grillad fet fisk, exempelvis lax, korv, köttfärsspett eller halloumi. En krämig potatissallad med massor av örter och kapris kan också vara ett gott val. Färgen är härligt ljust laxrosa. Som en typisk fransos med extra muskler. För att vara en bag in box är nedan betyg ett riktigt högt sådant.

» Roberston Pinot Noir Rosé (74304)

Puychéric Syrah Rosé (2209)

Puychéric Syrah Rosé

Pris: 75:-
Druvor: 100% syrah
Land: Frankrike
Årgång: 2014
Alkoholhalt: 12,5%
Betyg: Betyg 44/5

Doftar lite som piggelin eller fruktsoda. Det riktigt vattnar sig i munnen när man sniffar på det. Mörkt rosa i färgen. Smakrikt med bra syra och lagom frukt och mineral. Torr karaktär med smak av syrliga hallon, marsipan och vinbärsblad. En lätt bitterhet. Mycket bra till lite fett och salt i maten, bland annat Västerbottensost eller Ockelbo Guld. Funkar bra att dricka som det är men får ett extra lyft med mat. Servera förslagsvis till Beer Can Chicken med mango och kanel.

» Puychéric Syrah Rosé (2209)

Exquise Prestige Rosé (72942)

Exquise Prestige Rosé

Pris: 99:-
Druvor: 100% grenache
Land: Languedoc-Roussillon, Frankrike
Årgång: 2014
Alkoholhalt: 13%
Betyg: Betyg 44/5

Nyheten Exquise Prestige Rosé har en gyllene laxrosa färg i ljusare nyans. Karaktären är lätt och mjuk med rund struktur. Syran är bra med lätt sötma och fräsch mineralitet. Riktigt trevligt! Vinet kommer från Frankrike och görs på druvan grenache. I smaken hittar vi blodgrape, mandarin, grönt äpple och sötlakrits.

» Exquise Prestige Rosé (72942)

Estelado (7475)

Estelado

Pris: 87:-
Druvor: 100% país
Land: Chile
Årgång: 2014
Alkoholhalt: 11%
Betyg: Betyg 44/5

Självklart måste man ha rosa bubbel i glaset. Frisk smak med mellanstora bubblor. Bra balans mellan syra, mineral och sötma. Smak av svenska äpplen, jordgubbar, persika och mineral. Rekommenderas till äggsnittar och viltpaté. Prisvärt!

» Exquise Prestige Rosé (72942)

Les Dauphins Côtes du Rhône Rosé (74902)

Les Dauphins Côtes du Rhône Rosé

Pris: 89:-
Druvor: 80% grenache, 10% syrah, 10% cinsault
Land: Frankrike
Årgång: 2014
Alkoholhalt: 12,5%
Betyg: Betyg 33/5

Aptitlig färg i ljust laxrosa. Stram och syrlig med en nyans av kola, vinbärsblad och jordgubbar. Frisk smak med mineralitet och krispighet. Påminner mycket om en chablis i stilen. Nya årgången är faktiskt bättre än föregående. Personligen tycker jag den gör sig bäst när den serveras någon grad över vad som rekommenderas. Ekologiskt odlat. Finns i beställningssortimentet. Ursprung: Rhône, Frankrike. Passar utmärkt till kallskuret, exempelvis rökt skinka.

» Les Dauphins Côtes du Rhône Rosé (74902)

Natura Rosé (2299)

Natura Rosé

Pris: 77:-
Druvor: 40% syrah, 40% cabernet sauvignon, 20% merlot
Land: Chile
Årgång: 2014
Alkoholhalt: 13,5%
Betyg: Betyg 33/5

Ljust färgat vin med örtig doft. Har en smak som får mig att tänka på ostkaka med jordgubbssylt och grädde. Syrlig och frisk med smak av jordgubbar, krusbär och mineral. Bra till lättare maträtter då vinet också är lätt i sin karaktär. Bra för den som inte gillar sliskiga roséviner, på snudd till väl syrligt. Systembolaget klassar det här vinet som fruktigt och smakrikt men det upplevs snarare som stramt och friskt.

» Natura Rosé (2299)

Poggio Rosato Toscana (2089)

Poggio Rosato Toscana

Pris: 219:-
Druvor: 80% sangiovese, 10% merlot, 10% cabernet sauvignon
Land: Toscana, Italien
Årgång: 2013
Alkoholhalt: 12,5%
Betyg: Betyg 33/5

Låt inte den mörka färgen på Poggio lura dig. Detta italienska vin har hög smakrikedom, trevlig syra och en medelfyllig kropp. En viss bitterhet kan även anas. Smaken utgöra av sötlakrits, persika, röda vinbär och fat. Huruvida vinet faktiskt har lagrats på fat är oklart, men något i smaken påminner i alla fall om det.

Det här boxvinet är som ett mellanting mellan en stram fransos och en fyllig sydafrikan. Helt klart godkänt för att vara en bag in box. Bra till festen då innehållet är lätt att anpassa och boxen trevlig att se på. Välj förslagsvis rätter med lite syrligare tillbehör. Exempelvis spett av kyckling, fläsk och fisk med en cistrussyrlig creme fraiche och färska örter.

» Poggio Rosato Toscana (2089)

Santa Ana Organic Cabernet Sauvignon Rosé (6921)

Santa Ana Organic Cabernet Sauvignon Rosé

Pris: 75:-
Druvor: 100% cabernet sauvignon
Land: Argentina
Årgång: 2014
Alkoholhalt: 13%
Betyg: Betyg 11/5

Mörkt rosa i färgen. Doft av torkad frukt och rosor – lite som portvin. Smak av rosor, oregano, röda äpplen, pistage och röda vinbär. Oväntat stramt för att vara så mörkt i färgen. Dog fort i munnen och kändes en aning platt. Upplevdes lite som ett boxvin. Lite tråkigt och väl syrligt utan att det händer något. Bitter eftersmak. Om du ska servera något till vinet, komplettera med hög syra, exempelvis lite zestat citronskal, rönnbärsgelé eller vinäger på salladen.

» Santa Ana Organic Cabernet Sauvignon Rosé (6921)

Some Sin White Zinfandel (6421)

Some Sin White Zinfandel (6421)

Pris: 209:-
Druvor: 100% zinfandel
Land: Kalifornien, USA
Årgång: 2013
Alkoholhalt: 10,5%
Betyg: Betyg 11/5

En riktig besvikelse. Amerikanska viner faller mig ofta på läppen, men Some Sin White Zinfandel är en riktig flopp. Sött och sliskigt blask får det mest att likna jordgubbssaft. Till och med den i sällskapet som gillar lite sötare viner tog omvägen förbi boxen. Vi skojade till och med om att ge bort det till någon unge. Ja, nu ska man inte skämta om alkohol och barn, men trist var bara mellannamnet. Vid ett tidigare tillfälle då jag provat detta vin var det piggare och inte lika sött. Dock kan omständigheterna (solig terass på sommaren) och årgången ha varit bättre den gången.

Doften bjuder i alla fall på jordgubbar och marsipan. Smaken är väldigt söt och påminner om en blandning av rabarber- och jordgubbssaft. Det här vinet behöver serveras väl kylt för att inte vara så sött. Möjligtvis att det skulle passa bra till het mat, till sill eller söta desserter.

» Some Sin White Zinfandel (6421)


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.