Sommarens bästa och sämsta roséviner 2010

Tips och rekommendationer

Till den underbara sommarmaten bör man ha något att svalka sig med. Och vad är då inte bättre än ett glas rosé? Därför bjuder jag här på sommarens bästa och sämsta roséviner 2010. Rosévin är något som har blivit mer och mer populärt på senare år – och för att inte tala om trendigt. Förra året såldes det närmare 7,5 miljoner liter rosévin på Systembolaget. Det är nästan en fördubbling mot försäljningen två år tidigare.

Lite kuriosa är att en del tror att rosévin är en blandning av vitt och rött vin. Rosévin får man dock fram genom att låta skalen ligga kvar ett tag. Detta gör man både med blåa och vita druvor fast på olika vis.

vinbok

Beroende på hur mörkt vinet ska bli så får skalen ligga kvar olika länge. Mousserande rosé får man dock fram genom att blanda rött och vitt vin. Dock är denna metod förbjuden på många ställen.

Sommarens bästa och sämsta roséviner 2010

Vill ni läsa mer om vin när ni ligger i hängmattan och slöar så är boken ”Rött, vitt, rosé” skriven av Håkan Larsson, ett alldeles utmärkt alternativ. Den är pedagogiskt skriven med glimten i ögat. Författaren utgår ifrån att du inte vet ett dugg och skojar med alla vin-viktigpettrar. Man kan inte låta bli att sitta och fnissa när man läser den (utan att ens ha tagit en sipp vin).
ISBN: 9100101249

Nåväl, här kommer några av mina favoriter. Hoppas någon passar. För att skoja till det kommer även två smarriga, rosa och bubblande rackare. Lyxa för all del till det med några jordgubbar!

Regatta Bay (72:-)
Ett smarrigt rosévin som är lite mörkare i tonen. Rekommenderas av systembolaget till fisk, men är alldeles utmärkt till grillat kött då det är bra krut i smaken. En favorit i sommar.
Varunummer: 6444

Spier (65:-)
Ett visn som helt enkelt är bra till allt! Min absolut nya favorit för i år. Finns i det tillfälliga utbudet på Systemet. Mycket för pengarna, vilket i det här fallet är 65:-. Liknar Mulderbosch (se nedan) i karaktären och passar till det mesta. Alldeles utmärkt till grillat! Bara att köpa ett parti och lasta in i vinstället.
Varunummer: 94172

Carmen (69:-)
Blev förvånad då jag drack detta första gången. Jag tänkte att ett vin med sånt töntigt namn kunde väl inte vara något att ha. Men ack så fel jag hade. Inget blask här inte. Riktigt bra.
Varunummer: 2954

Réserve de Bonnet (89:-)
Fransk klassiker som passar bra i sommarsolen till grillat eller att para sippa på i hamocken.
Varunummer: 3181

Valle Reale (79:-)
Italienskt rosé med lite bärig karaktär. Passar bra till det mesta i matväg.
Varunummer: 2242

Lord Zinclair (55:-)
Vid första anblick ser den här herrn en aning märklig ut där han står och kikar ut ifrån hyllan. Hade man inte vetat bättre hade man trott att det var hallonsaft. Speciellt för det priset. Lord Zinclair är dock en doldis. Lite sötare utan att bli sliskigt. Passar bra likaväl till mat som att gå och pimpla på medan man socialiserar med gästerna eller vänder köttet vid grillen.
Varunummer: 6291

Mulderbosch (79:-)
Har blivit lite av en besvikelse på senare år. Har passat till allt och alltid varit jämnt i smaken med en dragning åt rödvinshållet. Nu på sistone har dock Mulderboch blivit så populärt att tillverkarna inte hinner att få fram vinet i samma takt som det efterfrågas. Därför petas det i både det ena och det andra från eventuella granngårdar för att klara det höga produktionstempot. Synd! För detta var alltid ett säkert kort som man kunde stöta på även på de bästa restaurangerna. Jag skulle hålla mig undan ifrån detta vin och se ifall det kommer igen nästa år. Har man en gammal flaska ifrån förra året kan man dock skatta sig lycklig.
Varunummer: 6077

Bubblande rosé:

Rotari (99:-)
Prisvärt sprudlande rosé för under 100-lappen. Torrare karaktär utan att för den delen varken bli för torrt eller för sliskigt. Perfekt att sippa på i skuggan under en varm sommardag.
Varunummer: 7701

Blason de Bourgogne (89:-)
Har blivit bjuden på detta vid flera tillfällen. Bra pris och inte sämre för det. Mer åt det torrare hållet även detta. Helt klart något som kommer att ligga på kylning i sommar.
Varunummer: 7687


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.