Goda rosétips till sommaren
Rosévin hör sommaren till. Så fort solen tittar fram och värmen börjar infinna sig plockad de rosa flaskorna fram och avnjuts precis om det är eller till en bit grillat eller sallad. Rosévin är underbart lättdrucket och förekommer både som mousserande och stilla. Även spritsiga varianter finns att sippa på i sommarsolen. Här kommer jag att fylla på kontinuerligt med de roséviner vi testar under hela sommaren.
Hur gör man rosévin?
Rosévin kan göras på flera olika vis. Vilka druvor som används spelar ingen roll eftersom det inte finns några speiella rosédruvor.
– En av metoderna är med skalkontakt, detta kallas Maceration och innebär att skalen från blåa druvor får ligga med några timmar efter det att druvorna krossats. Detta gör man för att laka ur färg och smak. Hur länge skalen får ligga kvar med beror på vad för typ av rosévin man ska göra. Till vissa roséviner låter man även skalen vara med en kort tid under jäsningen för att ge starkare färg och smak åt vinet.
– Man kan också göra en riktigt blek rosé genom att undvika skalkontakt. Då pressar man de blåa druvorna, avlägsnar skalen och får en must som bara blir lätt färgad av själva pressningen. Denna metod kallas direktpressning eller Pressurage Direct. Det förekommer också att vitvinsdruvor pressas extra hårt och då avger ett rött färgpigment.
– En annan metod kallas Saignée. Då pressar man druvorna, låter dem ha skalkontakt, och tappar sedan en del av musten från tanken efter en tid. Det som tappas blir till rosé medan det som får ligga kvar blir till rödvin.
– Man kan också framställa rosévin är genom kolsyrejäsning, även kallat Maceration Carbonique. Då låter man hela druvklasar jäsa i en sluten tank. De understa druvorna krossas av tyngden från de ovanpå, och tack vare jästceller på druvornas skal sätter en naturlig jäsprocess igång. Koldioxiden som bildas gör att de oskadade druvorna jäser inifrån och sedan spricker. Dessa viner blir i allmänhet friska med ett saftigt avslut.
– Det finns också den metod som många tror är den riktiga att göra rosévin på. Denna metod kallas Taché och innebär att man blandar rött och vitt vin. Metoden är otillåten i de flesta EU-länderna – framför allt i Frankrike där den är förbjuden enligt lag i alla distrikt. Champagne är undantaget Denna metod används i vid framställning av mousserande rosévin. Då gör man ett vitt vin oavsett gröna eller blå druvor och blandar i rött vin på slutet för att färgsätta.
– Du har säkert också hört talas om Blush Wines? Detta är Kaliforniska viner som görs på den blåa Zinfandeldruvan. Dessa viner kallas även för White Zinfandel.
Sommarens bästa och sämsta roséviner 2014
Côtes du Rhône Rosé Calvet
Côtes du Rhône Rosé Calvet är ett rosévin med fräschör och friskhet samt en ljusrosa färg som drar lite åt orange. När vi väljer rosévin hemma går vi i första hand på färgen, och de ska gärna vara ljusa eftersom de över lag är mindre söta. Det bör förstås nämnas att man så klart stött på söta roséviner som har varit ljusa färgen, men har bara hänt någon enstaka gång. Det här är alltså ett ganska säkert kort om man vill undvika slisket.
Franskt rosévin till sommaren
Côtes du Rhône Rosé Calvet har mindre sötma och är bra balanserat. I smaken bjuds man på friska toner av aprikos, smultron, örter och mineral. Detta rosévin produceras i franska Rhonedalen enligt saignée-metoden vilket innebär att man låter stjälkar och skal ligga kvar i musten en kortare tid innan det vinifieras.
Vinet är mycket gott att dricka både som det är och passar också utmärkt till mat. Vi satsade på en maträtt med lite högre syra; stekt, vit fisk med tomat- och bönröra samt primörer i brynt ramslökssmör.
» Côtes du Rhône Rosé Calvet (nr 2219)
Pris: 79:-
Druvor: 60% Grenache, 40% Syrah
Land: Frankrike
Årgång: 2013
Alkoholhalt: 13%
Betyg: /5
Les Dauphins Cotes du Rhone
» Les Dauphins Côtes du Rhône Rosé (nr 74902)
Pris: 79:-
Druvor: 80% Grenache, 10% Syrah, 10% Cinsault
Land: Frankrike
Årgång: 2013
Alkoholhalt: 12,5%
Betyg:
Weingut Bründlmayer Rosé Zweigelt
» Weingut Bründlmayer Rosé Zweigelt (nr 91122)
Pris: 119:-
Druvor: 100% Zweigelt
Land: Österrike
Årgång: 2013
Alkoholhalt: 11,5%
Tillfällig vara
Betyg:
Domaene Gobelsburg Rosé
Vinet har ljus färg samt doft och smak av persikor, krusbär, svarta vinbärsblad och mineral. Helt klart prisvärt och väldigt gott. Påminner mycket om favoriter Alfa Tauri från Italien. Kommer att gå varmt i sommar!
» Domaene Gobelsburg Rosé (nr 71293)
Pris: 89:-
Druvor: 100% Zweigelt
Land: Österrike
Årgång: 2013
Alkoholhalt: 12,5%
Beställningsvara
Betyg:
Black Tower Pink Bubbly
Jag föredrar torra och stramare roséviner, man det här passar utmärkt att sippa på innan maten en varm sommardag. Detta är inget jag rekommenderar som matvin men däremot är det riktig partystämning över det hela, och ja, det är ganska sött. Helt klart prisvärt för sina ynka 59:-.
» Black Tower Pink Bubbly (nr 6508)
Pris: 59:-
Druvor: –
Land: Tyskland
Årgång: 2013
Alkoholhalt: 8,5%
Tillfällig vara
Betyg:
Marlborough Estate Reserve Rosé
Prisvärt och rekommenderas varmt! Plus i kanten för att det har lite lägre alkoholhalt på 9,5%. Servera gärna till grillad lax eller till aptitretarna före maten.
» Marlborough Estate Reserve Sauvignon Blanc Rosé
(nr 6026)
Pris: 89:-
Druvor: Sauvignon Blanc, Malbec
Land: Nya Zeeland
Årgång: 2013
Alkoholhalt: 9,5%
Betyg:
Stoneleigh Pinot Noir Rosé
» Stoneleigh Pinot Noir Rosé (nr 6435)
Pris: 99:-
Druvor: 100% Pinot Noir
Land: Nya Zeeland
Årgång: 2013
Alkoholhalt: 13%
Betyg:
Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.