Vin till midsommarsillen

Tips på rosé och vitt vin till sill

När det ska ätas sill väljer de flesta öl – både till jul, påsk och midsommar. Dock gillar inte alla öl och då är det bra att ha en back up-plan. Vad ska man välja då? Kan man servera vin till sill? Självklart!

Visst är det lite knepigare att matcha vin till sill. Orsaken till det är att sill innehåller både sötma och syra tack vare inläggningen, samt sälta och den femte smaken umami. Dessutom är sill en fet fisk som beter sig lite olika beroende på vad man smaksätter den med. En ytterligare faktor som påverkar är om sillen läggs in i en klar lag eller en sås, exempelvis en vit sås av creme fraiche eller en med tomat eller senap osv.

Skippa rödvinet till sillen

Vad ska man då tänka på? Välj vin med hög sötma. Rött vin är tyvärr inget som passar särskilt bra till sill eftersom tanniner och strävhet i vinet inte fungerar med kombinationen av sälta och syra i sillen. Vanligt är att smaken blir metallisk. Sillen innehåller som sagt också sötma och syra, något som bara förhöjer strävheten i vinet. Rödvin till sillen är alltså inget som rekommenderas.

Vad ska man välja för vin till sill?

Både vitt vin och rosévin går däremot bra till sillen. Att servera vin till midsommarsillen, påsksillen eller julsillen är dessutom ett kul val då det inte är särskilt vanligt – just på grund av att det är en aning svårmatchat. Får man till det hela kan man med säkerhet imponera på sällskapet. Här hittar du goda tips och lite hjälp på traven.

Rosa mousserande

Sprudlande dryck i glaset betyder nästan alltid fest, så varför inte prova ett mousserande vin till sillen? De rosa mousserande är ofta lite sötare än sina vita motspelare och dessutom tjusiga tack vare sin färg.

Pink Bubbly

Black Tower Pink Bubbly (nr 6508)Pink Bubbly adderar festlig stämning med sin spritsiga karaktär och söta smak. Detta vin är lågt i pris och lämpar sig väl om man har många gäster och vill hålla lite i slantarna. Ni kommer säkert ihåg när man smått trevande försökte lära sig att dricka vin och obskyra flaskor formade som katter, svarta torn och gärna i knallblått glas slank in. Platta och lite menlösa rieslingar och gewürztraminers…

Ja, Pink Bubbly kommer faktiskt från producenten Black Tower vilket på så vis förvånar. Det funkar helt enkelt med denna spritsiga sommardyck en varm sommardag. Smaken bjuder på jordgubbar, smultron och gelégodis.

Servera till fransk löksill, klassiskt inlagd sill eller en nytänkande lingonsill. Bubbel till sillen är ett oväntat inslag som säkerligen höjer feststämningen ytterligare en nivå.

» Black Tower Pink Bubbly (nr 6508) 59:-

Pink Moscato

Platino Pink Moscato (nr 77072)Vill man ha vin till ett ännu lägre pris är Pink Moscato ett alternativ. Detta vin har kommit in i ordinarie sortimentet på flera systembolag och ligger på skämsbilliga 40som kronor för en flaska!

Detta mousserande kommer från Spanien och är sött och bubbligt med smak av jordgubbar och apelsinskal. Blenden består av druvorna Muscat och den spanska nationaldruvan Tempranillo.

Servera till Matjessill eller den hän utomordentligt goda midsommarsillen med jordgubbar och lime.

» Platino Pink Moscato (nr 77072) 40:-

Rotari Rosé

Rotari Rosé (nr 7701)Rotari rosé är ett prisvärt mousserande rosévin av torrare karaktär än de övriga två. Detta har lite mer klass, elegans och frisk syra och kommer från Alto-Adige vilket är ett distrikt i norra Italien som gränsar till Österrike. Rotari finns både som vit och rosa, men den rosa är strået vassare med sina inslag av kex, smultron och vinbär.

Välj sill med lite högre syra än till de övriga två. Svartvinbärssill och rödvinssill passar bra. Man kan också lyxa till det hela med sill-snittar vilket är en god omväxling.

» Rotari Rosé (nr 7701) 109:-

Vitt vin

Sill i klar inläggning innehåller vanligtvis socker och drar därför naturligt åt det sötare hållet. Söt mat och rätter med sälta, möter man bäst med lite sötare dryck. Riesling, Gewürztraminer eller en blend med någon av dessa är bra vinval.

Königsmosel Riesling

Königsmosel Riesling (nr 7469)Riesling är ett säkert val till fet fisk och maträtter med söta och salta inslag. Riesling är också populärt till het mat då det arbetar mot hettan snarare än att trissa upp den. Königsmosel Riesling är en halvtorr och druvig Riesling som bjuder på blommighet och fräscha inslag, vilket passar bra till sillens femte smak umami. Denna finns både på halvflaska, helflaska och box, om man gillar det.

Gå på skärgårdssill, Senapssill eller Abbas goda sill med ingefära och lime. Tonerna av päron och honungsmelon i vinet gör det hela ännu bättre och adderar fina nyanser.

» Königsmosel Riesling (nr 7469) 69:-

Tommasi Adorato Appassionato

Tommasi Adorato Appassionato (nr 2147)Underbara Tommasi Adorato Appassionato är gott till det mesta, framför allt till Grillad torsk med majspuré, avokadosallad, frön och sojabönor. Men nu var det ju sill vi pratade om och då är detta vin både bra och prisvärt. Doft och smak är ljuvlig och i denna bjuds man på persikor, citrus och tropisk frukt. För ynkans 89 kronor får man en flaska med underbara aromer och härligt solgul färg.

Njut till honungssill med bas av creme fraiche och skånsk senap, till fransk löksill eller till Pappas goda apelsinsill.

» Tommasi Adorato Appassionato (nr 2147) 89:-

Bag in Box

Bag in Box hamnar ofta mitt i näsrynkarnas mecka. Dock är det en bra förpackning när man ska mycket folk vid matbordet eller servera varierande smaker vid buffé. På så vis kan gästerna förse sig själva och slå upp så mycket de vill. Ska man ha sittande bord och inte gillar vin på box är ett smart tips att slå upp vinet på karaff innan det serveras. Då ser det hela lite finare ut och vinet får dessutom en liten nypa luft som tar fram smakerna och luftar bort lite svavel.

SomeZin White Zinfandel

SomeZin White Zinfandel (nr 6421)Är man flera vid bordet är Bag in Box ett bra alternativ. SomeZin White Zinfandel bjuder på frisk och fruktig smak med toner av hallon, smultron och jordgubbar. Denna lämpar sig bra till olika sillsorter tack vare sin sötma – framför allt till matjessill och fransk löksill. Även svartvinbärssill och den lite smakrikare västerbottenssillen är två goda tips att välja till detta vin. Vill man servera vinet på elegantare vis kan man som sagt slå upp vinet i en tjusig karaff.

» SomeZin White Zinfandel (nr 6421) 209:- (Beställningsvara)

KWV Chenin Blanc Muscat

KWV Chenin Blanc Muscat d'Alexandrie (nr 6344)Det sydafrikanska vinet från KWV bjuder i denna box på blommig smak med aromatiska inslag och toner av honungsmelon, gula päron och persikor. Vill man slå till på en sill med lite hetta, exempelvis sambal oelek-sill, funkar vinet bra tack vare balansen mellan sötma och syra. Söta viner passar ju som sagt även till het mat och detta vin görs på den lite syrligare Chenin Bland och den sötare Muscat. Servera det väl kylt till matjessill eller ABBAs senapssill med apelsin och honung.

» KWV Chenin Blanc Muscat d’Alexandrie (nr 6344) 199:-

Om du vill ha ännu fler vintips skriver jag även varje vecka på mat- och dryckessajten VinNet. Välkommen förbi!


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.