Pastagratäng med pumpa och mangold

Smidig mat som lagar sig själv

Tänk vad skönt det är med mat som är enkel att laga. Särskilt sån man som lagar sig själv i ugnen. Precis som vanligt har jag odlat pumpa i år. Förutom halloweenpumpa har jag odlat hokkaidopumpa och en sort som heter hubbard. Båda dessa är lite mindre pumpor, viket jag tycker jag är bra eftersom det då inte blir panik att laga en massa pumparätter på en gång. Uppskuren håller pumpan några veckor i kylen och då kan det vara bra med mindre sorter där man kan använda hela pumpan på en gång.

Denna tid på året kan man fynda pumpa till bra pris även i butik. Dels är pumpa i säsong, samtidigt som det är ett vanligt inslag i maten kring halloween. Jag brukar inte laga en massa spexiga halloweenrätter utan håller mig helt enkelt till att bara ha pumpa i maten. Jag har alltid tyckt att pumpa är en utmärkt råvara då den både är mångsidig och ger mycket mat.

Madeleine Landley med pumporHokkaido-pumpa

Enkel vardagsmat till middag

Det senaste jag lagade med pumpa är denna pastagratäng med pumpa och mangold. Både pumpa och mangold behövde tas hand om så de fick åka ner i en gratängform tillsammans med lök, pasta och fetaost. Pumpan steker jag först separat med grillkrydda och rökt paprikapulver så den får en rökig och lite köttig smak. Pumpa är ju nämligen ganska neutral i sin smak och då är det perfekt att ge den en knuff med spännande smaker som den plockar upp.

Till denna gratäng kan du ta vilken sorts pumpa du vill. Möjligtvis är spaghettipumpa lite för trådig och porös för att passa. Kan du inte få tag i mangold går det lika bra att byta mot exempelvis svart- eller grönkål såväl som rucola eller pak choi. Servera gärna gratängen med en enkel sallad till som vardagsmiddag.

» Här hittar du fler recept med pumpa

Pastagratäng med pumpa och mangold

Pastagratäng med pumpa och mangold

För: 4 personer

300g kort pasta, ex tortiglioni
1 stor gul lök
250g mangold
500g urkärnad, skalad pumpa
smör att steka i
2 tsk grillkrydda
1 krm rökt paprikapulver
salt, svartpeppar
75g fetaost (1/2 paket)

Stanning:

4 ägg
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
salt, svartpeppar

  • Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningen på förpackningen, men dra av 1 minut på koktiden. Slå av vattnet och lägg pastan en gratängform på cirka 25×34 cm.
  • Hacka lök och strimla mangold. Smält smör i en stekpanna och lägg i löken. Stek på knapp medeltemperatur tills den börjar mjukna. Lägg i mangolden och stek tills den mjuknat. Salta ett varv. Lägg över lök och mangold i gratängformen.
  • Skala, kärna ur och tärna pumpan i centimeterstora bitar. Smält en stor klick smör i en stekpanna och lägg i pumpatärningarna. Stek på medeltemperatur tills pumpan börjat mjukna. Pudra över grillkrydda, rökt paprikapulver, salt och peppar.
  • Lägg pumpatärningarna i gratängformen. Blanda allt och smula över fetaost.
  • Vispa ihop ägg och grädde med pressad vitlök, salt och peppar. Slå stanningen över innehållet och grädda gratängen i 200°C i 30–35 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.