FAQ: Vanligt förekommande frågor

FAQ: Vanligt förekommande frågor

FAQ: Vanligt förekommande frågor

Vad menar hon egentligen? Ta hjälp av denna FAQ: Vanligt förekommande frågor. Denna sida fylls kontinuerligt på vartefter frågor ställs. Har du frågor om ett specifikt recept, ställ dessa i kommentarsfältet under tillhörande recept. Här kan du läsa mer om Landleys kök.

 
Snabblänkar:
– Generella frågor om recepten
– Allmänna frågor om matlagning
– Hur använder man webbplatsen
– Frågor om Landleys kök

 

Generella frågor om recepten

Vad är en tetra?

Tetra är en typ av förpackning. Du kanske har har hört talas om Tetra Pak? Det är ett företag som gör sådana förpackningar, så kallade tetror. Kikar du i botten av exempelvis ditt paket med juice, mjölk, yoghurt, gräddfil eller grädde kan du se att det är en typ av tetra. Även kokta bönor, ärtor och kikärtor finns förpackade i tetra.

Hur mycket innehåller en tetra?

Här i Landleys kök finns många recept där förpackningen anges som tetra. Men, hur mycket innehåller en tetra? En tetra med bönor eller kikärtor är på cirka 380 gram och den avrunna vikten på cirka 230 gram. Det motsvarar cirka 2,5-3 deciliter kokta bönor eller kikärtor. I mina gamla recept är det mer en regel än undantag att det inte står vikt inom parentes, men jag jobbar på det, och alla nya recept har denna angivelse. En tetra bönor kan bytas mot en konservburk med bönor. De har alla en vikt på cirka 400g inklusive spad.

Något är fel på receptet, vart vänder jag mig?

Lämna en kommentar under själva receptet så det hamnar i relation till rätt recept. Observera att inga frågor besvaras via mail.

Hur hittar man recept med vintips?

Många av recepten här i Landleys kök kommer med vintips. Dessa är taggade som recept med dryckestips. Recepten i sin tur är taggade med vintyp, vinets ursprungsland samt vilka primära druvor vinet innehåller. Letar du efter vin till en särskild rätt kan du använda dig av receptgeneratorn. Där kan du kombinera huvudråvara och ingrediens med kriteriet att receptet har ett vintips, och på så hjälp på hjälp på traven om vilket vin du ska välja. Vice versa kan du utgå ifrån vilken druva vinet har dom du har hemma, och få tips på mat att kombinera till. Smidigt va?

Mina gäster har matallergier

Har du eller dina gäster glutenallergi, laktosintolerans eller vill äta vegetariskt? Inga problem. De recept i Landleys som är anpassade efter allergi eller diet är också taggade med detta. Dessa recept kommer med tips på hur du kan göra dem allergianpassade. För att hitta dem använder du sökfältet högst upp på sidan eller den mer avancerade sökningen receptgeneratorn. Märkning för allergi och diet ser du längst ner under varje recept.

 

Allmänna frågor om matlagning

Hur mycket är 3 dl okokta bönor?

När man blötlägger bönor och kikärtor sväller de upp till normal storlek vilket gör att mängden ökar mellan två till tre gånger. Hittar du ett recept med färdigkokta bönor och vill använda torkade måste du alltså minska mängden torkade bönor. Beroende på vilken sorts bönor man använder ökar de olika mycket, men 1-1,5 dl torkade bönor motsvarar ungefär 3 dl kokta bönor.

Hur mycket väger svampen?

1 liter nyplockad svamp motsvarar cirka 400 gram. Dock kan vikten variera beroende på hur vätskefylld svampen är. Vikten på färska trattkantareller motsvarar ungefär dubbla vikten mot stekta (stekta med smör). 200g färska trattkantareller motsvarar alltså cirka 100g stekta trattkantareller.

Hur många deciliter innehåller en tetra bönor?

En tetra bönor eller kikärtor motsvarar cirka 2,5-3 deciliter, lite beroende på sort och bönornas storlek.

Jag vill byta ägg mot kikärtsspad

1 ägg motsvarar cirka 3 matskedar spad från kikärtor.

Temperatur i varmluftsugn och vanlig ugn

Som tumregel utgår recepten i Landleys kök för vanlig ugn om inget annat anges. Har du ett recept för vanlig ugn ska du dra av på temperaturen om du vill tillaga i en varmluftsugn. Här hittar du en tabell med alla temperaturer som motsvaras i vanlig ugn och varmluftsugn.

Vilken innertemperatur ska mitt kött ha?

Olika typer av kött och styckningsdetaljer behöver olika lång tillagningstid. Så även fisk och kyckling. Proffsen må ha stenkoll, men vi vanliga dödliga kan behöva lite hjälp på traven i form av en kött-termometer. Här hittar du alla innertemperaturer för nötkött, fläskkött, lamm, viltkött, olika typer av köttfärs, kyckling och fisk. På samma sida hittar du även alla styckningsdetaljer på de olika djuren.

Vad heter köttet på engelska?

Vad heter fransyska eller oxfilé på engelska? Ta hjälp av denna sida där de vanligaste styckningsdetaljerna finns översatta till engelska.

Kan man äta det gröna på purjolöken?

Det gröna är precis som det vita en del av purjolöken – allt går att äta. Skär bort den trötta och torkade delen och käka hela purjolöken. Här kan du läsa mer om olika sorters blast och blad som går att äta.

Vilka blommor kan man äta?

Kan man äta blommor? Självklart! Men vilka är ätliga och vilka är giftiga? Här kan du läsa mer om ätliga blommor, ogräs, blad och skott.

Hur röker man mat?

Det är inte svårt att röka mat. Här kan du lära dig om olika rökmetoder.

 

Hur använder man webbplatsen

Kan man spara sina favoritrecept?

Självklart! Klicka på hjärtat under receptet. Surfar du från en större enhet finns också en knapp över receptet för att favoritmärka ett recept. När du klickar på hjärtat sparas receptet under Mina sparade recept. Observera att recepten sparas i en cookie. Om du tömmer cachen på din browser kommer de därför att försvinna från din lista.

Hur skriver man ut recepten?

Använd den gråblåa utskriftsknappen (som ligger bredvid kuvert-knappen) under alla recept. Här kan du välja vilka sidor du vill skriva ut samt vad som ska finns med vid utskriften. Observera att denna funktion inte finns tillgänglig på vissa handhållna enheter. Då får du helt enkelt använda den vanliga utskriftsknappen för air print, förutsatt att du har en skrivare installerad.

Det är kul att du gillar recepten så mycket att du vill skriva ut dem. Tänk dock på att alla recept är helt gratis här i bloggen. Genom att du besöker bloggen får jag intäkter genom att banners visas. En utskrift får jag inget för. Det är genom intäkterna från banners som jag har råd att betala för drift och webbhotell av bloggen. Av samma orsak uppskattar jag om du vitlistar Landleys kök i din AdBlocker. På så vis kan jag fortsätta att driva bloggen utan att du som besökare ska behöva betala för något. Jag tycker det är en ganska sjysst deal.

Hur söker man på webbplatsen?

Använd sökfältet högst upp på sidan. Börjar du skriva visas receptkategorier och recept som innehåller det ord du säker på. Trycker du på enter eller förstoringsglaset görs en fritextsök som innebär att alla ord på webbplatsen genomssösks. Du kan också använda dig av receptgeneratorn som är den avancerade sökfunktionen. Du kan också kika in på listingen av alla recept efter ingrediens.

Hur följer man Landleys kök?

Man kan följa Landleys kök på flera vis. Ett inlägg publiceras varannan dag. Alltså kan du bokmärka sidan och aktivt gå in själv för att spana in det senaste. Mitt favoritsätt att följa på är genom RSS. Då rekommenderas RSS-läsaren Feedly. Denna är gratis att ladda ner och väldigt smidig att använda. Den finns både för iOs, Android och för desktop. När din RSS-läsare är installerad lägger du bara till Landleys köks RSS-flöde och får på så vis in posterna i Feedly så fort något publiceras. Du kan även följa via Landleys köks Facebook-sida eller prenumerera på nyhetsbreven. RSS, Facebook och nyhetsbreven är alla gratis att följa via eller att prenumerera på. Här kan du läsa mer om olika sätt att följa Landleys kök på.

Kostar det att prenumerera på nyhetsbreven?

Nyhetsbreven är helt gratis att prenumerera på. Nyhetsbreven kommer till din e-post en gång per månad samt vid högtider och är laddade med inspiration, recept samt tips på mat och vin som hör säsongen till. Registrera dig gratis här.

 

Frågor om Landleys kök

Vad är Landleys kök

Landleys kök startades sommaren 2010 och är idag en av Sveriges största matbloggar. Här hittar du goda recept, mat- och vintips samt inspiration och smarta knep till köket. 90% a bloggen består av recept och resterande del av resetips, tips i köket mm. Här kan du läsa mer om Landleys kök.

Vem driver Landleys kök?

Jag som driver Landleys kök heter Madeleine Landley. Jag driver webbplatsen på helt egen hand. Jag skriver alltså alla recept, bygger och administrerar sajten själv.

Hur uttalas Landley?

Många tror att Landley är ett efternamn som kommer från England. Ledsen att göra dig besviken… det kommer från Växjö. Landley uttalas alltså ”Lanndläjj”.

Får jag använda dina bilder och recept?

Nej. Alla bilder (och vissa receptbeskrivningar) på denna webbplats lyder under upphovsrättslagen vilket innebär att de inte får lånas eller användas utan skriftlig tillåtelse. Vill du köpa eller låna bild eller recept, kontakta mig på e-postadressen som du hittar i sidfoten. Länk och källa måste alltid uppges när ett recept lånas eller citeras!

Kan man annonsera eller sponsra ett inlägg?

Ja. Läs mer här om du vill annonsera eller göra ett samarbete.

Vad har Landleys kök för trafikmängd?

Landleys kök har mellan 1-2 miljoner sidvisningar per månad, beroende på säsong.