Temperaturer varmluftsugn och vanlig ugn

Temperaturskillnad varmluftsugn och vanlig ugn

Har du någon gång funderat på hur mycket 200 grader i vanlig ugn motsvarar i en varmluftsugn? Eller kanske hur mycket man nu skulle dra av eller lägga på när man tillagar i en vanlig ugn? Ibland råkar man också ut för recept där gradantalet är angivet i fahrenheit. Visst kan det vara förvirrande, men lugn. Här hittar du svar på vad den vanliga ugnstemperaturen motsvarar i en varmluftsugn samt hur man konverterer mellan fharenheit och celsius.

Snabblänkar:
– Tabell för temperaturer i varmluftsugn och vanlig ugn
– Tabell för Fahrenheit och Celsius
– Konvertera mellan i Fahrenheit och Celsius

Så hur räknar man om temperaturen för varmluft?

När man lagar mat i varmluftsugn skiljer sig temperaturen från en vanlig ugn. Har du ett recept för vanlig ugn ska du dra av på temperaturen om du vill tillaga i en varmluftsugn. En vanlig ugn måste vara varmare eftersom luften inte cirkulerar runt i den som en varmluftsugn. Tänk på att tiden däremot alltid ska vara densamma. Det är alltså temperaturen du måste korrigera och inte tiden.

Vid lägre gradantal, upp till 50 grader, är det ingen skillnad på varmluftsugn och vanlig ugn. Ju högre upp man kommer i temperatur, desto större blir skillnaden. I denna tabell ser du temperaturskillnad i varmluftsugn och vanlig ugn.

Vanlig ugnVarmluftsugn
50°C50°C
75°C70°C
100°C90°C
125°C100-110°C
150°C130-135°C
175°C160°C
200°C180°C
225°C200°C
250°C225°C
275°C250°C
300°C275°C

 
Som tumregel utgår recepten i Landleys kök för vanlig ugn om inget annat anges. Visste du förresten att en vanlig ugn heter conventional oven på engelska och varmluftsugn heter convection oven? Ibland kallas även varmluftsugn för fan-assisted oven eller kort och gott fan oven. Medan en vanlig ugn bara har värmeelement har en varmluftsugn fläktar vid värmeelementen som gör att luften cirkulerar i ugnen och ger en jämnare värmefördelning. Eftersom det är ungefär samma temperatur överallt i en varmluftsugn kan du ha flera plåtar inne samtidigt.

Celsius till Fahrenheit

Temperaturenheten Fahrenheit (°F) är fortfarande den dominerande i USA. På Fahrenheits temperaturskala ligger vattnets fryspunkt på 32°F och kokpunkten på 212°F. Noll grader celsius är alltså 32 grader fahrenheit. En grad Fahrenheit är detsamma som fem niondelar Celsius. Vill du själv räkna om farenheit till celsius tar du antalet grader i fahrenheit, drar av 32, multiplicerar med 5 och delar med 9. (Temperaturen i F – 32 x 5 / 9).

Låter det knepigt? Ta hjälp av tabellen nedan eller använd dig av konverteraren under tabellen där du kan räkna om fahrenheit till celsius och vice versa.

CelsiusFahrenheit
125°C257°F
150°C302°F
175°C347°F
200°C392°F
225°C437°F
250°C482°F
300°C572°F

 
Skriv in temperaturen i något av fälten nedan för att konvertera mellan celsius och fahrenheit. Observera att temperaturen avrundas till heltal.

Celsius

=

Fahrenheit

Ännu fler smarta tips i köket?

Hur många matskedar går det på en deciliter? Hur mycket motsvarar en kaffekopp? Hur mycket är en pint? Hur mycket väger 1 liter vetemjöl? Ta hjälp av denna guide med måttomvandlingar för matlagning. För ännu fler smarta tips och trix i köket, om hur man startar en blogg, hur man fotar mat snyggare, samt mycket annat – spana in kategorin Tips och Trix.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.