Grillad kyckling med potatissallad, majskolv och sallad

Enkelt med något köpt och något hemlagat

När jag var yngre och bodde hemma hos mina föräldrar låg det en matbutik rakt över gatan. Samma matbutik började jag sedan jobba i när jag blev äldre. Där jobbade jag under fem år, i kassalinjen och som frukt- och gröntansvarig. I samma nämnda butik brukade de grilla kyckling och sälja. Det här var perfekt på sommaren att köpa med sig tillsammans med en ask potatissallad och ta med sig ut på picknick eller som enkel middag. Här om dagen fick jag cravings efter just kyckling och potatissallad. Dessutom ville vi ha något ganska enkelt till middag, så då blev det grillad kyckling med potatissallad, majskolv och sallad.

Det fina med denna rätt är att man kan göra lite som man vill – antingen köper man färdig potatissallad, eller så gör man potatissalladen själv. Det smidiga med något köpt och något lagat är att det går enkelt och fort. Halva middagen är redan klar, och i detta fall behöver man bara komplettera med proteinet och en sallad. Gör man hemgjord potatissallad kan man göra den i förväg. Sedan är det bara att förvara den i kylen och plocka fram den när det är dags att äta.

Majs passar så bra till kyckling

Till potatissalladen och den enkla salladen grillar vi kyckling. Man kan ta vilken del från kycklingen man vill – gärna en detalj med skinn, men just denna gång hade vi kycklingfiléer i frysen. Vi grillade också majskolvar som vi köpt färdigkokta. Dessa adderar en god sötma till rätten som passar mycket bra till kycklingens smak. Det är ju inte en slump att man ger majs till vissa kycklingar

Färsk och vaccad majs brukar vara färdigkokt när man köper den, så den behöver man inte koka. Köper man däremot färsk majs behöver man först koka den innan den grillas. Detta gör man genom att ta bort blad och trådar. Sedan kokar man kolvarna i saltat vatten i cirka 5–10 minuter. De nygrillade majskolvarna är som sagt supergoda att servera till, men orkar man inte hålla på, elle rkanske inte får tag i hel majs, då kan man lägga majskorn i salladen istället.

Det här är den perfekta sommarmaten som passar minst lika bra på sensommaren eller att ta med ut på picknick. Till picknick tar man med sallad och potatissallad. Kyckling och majs grillar man i förväg, och finns det en grill på picknickplatsen grillar man dem där. Under receptet hittar du också ett tips på rosévin som passar bra till.

» Här hittar du fler goda grillrecept

Grillad kyckling med potatissallad, majskolv och sallad

Grillad kyckling med potatissallad, majskolv och sallad

För: 4 personer

Sallad:

10 sockerärtor
1/2 huvud romansallad
1/2 påse rucola (à 65g)
1 tomat
1/4 rödlök
balsamvinäger

Grillad majskolv:

4 förkokta majskolvar
smör
salt

Grillad kyckling:

4 kycklingfiléer
salt, svartpeppar
2 msk rapsolja
1 tsk grillkrydda

Tillbehör:

800g färdig potatissallad, köpt eller hemlagad

  • Snoppa sockerärtorna och strimla dem på längden. Hacka sallad och tomat. Finhacka rödlöken. Blanda allt i en skål.
  • Halvera majskolvarna till två kortare bitar.
  • Tina kycklingen om den är fryst. Ringla över olja och pudra över salt, peppar och grillkrydda. Grilla kycklingen till en innertemperatur på 70°C. Vänd den några gånger under grillningen och addera mer olja och kryddor, om det behövs.
  • Lägg en klick smör på de grillade majskolvarna medan de fortfarande är varma och salta ett varv. Servera med potatissallad samt balsamvinäger till salladen.

Rekommenderat vin till: Lisa 1503 Rosato d’artista (55426)

Madeleine Landley

Hej!

Jag heter Madeleine Landley och det är jag som skapar allt innehåll i denna blogg. Här bjuder jag på recept, mat- och vintips samt inspiration och smarta knep till köket – allt för att hjälpa dig laga enklare vardagsmat såväl som festliga recept till helg och fest. Har du frågor? Vill du ge beröm eller konstruktiv kritik? Gör det nedan i kommentarsrutan. Observera att alla bilder på sajten är upphovsrättsskyddade. Det innebär att man inte får ta dem och använda på annan plats eller i sociala medier.


Köp nya boken från Landleys kök: Husman – från lättlagat till lyx

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.