Höstmat

Recept Höstmat

Letar du efter recept på god och lyxig höstmat? Eller kanske bara inspiration och tips på god mat att laga till hösten? Ta tillvara på höstens goda äpplen, svamp och rotsaker som hör säsongen till. Här hittar du massor av goda recept som passar att servera i höstmörkret – och som tar tillvara på höstens råvaror. Hur låter det exempelvis med en mustig gryta, en långsamt tillagad stek eller en värmande gratäng? Här hittar du både vardagsmat och festliga recept som är i säsong under hösten.

Läs mer

5
Höstmat 15 15

Trattkantareller

Njut av god höstmat

Hösten är underbar i Sverige. Den är också ett ypperligt tillfälle att ta tillvara på alla underbara råvaror som går att hitta när det är dags att skörda och plocka. Den typiska säsongsmaten så som morötter, potatis, rödbetor och allehanda bönor passar fint att ha ner i gratänger och mustiga grytor. Äpplen, plommon och annan frukt kan syltas eller göras en härlig kompott av. Frukt passar precis lika bra i huvudrätterna som i desserten.

Den som vill äta vegetariskt eller bara lite grönare kan naturligtvis också passa på att under denna tid riktigt överösa sig med nyttigheter.

Tack vare att vi i Sverige har den unika allemansrätten får vi vistas i naturen och plocka svamp och bär. Svamp är en riktigt klassisk höstingrediens som gör sig bra till höstens rotsaker. Och hur gott är det inte med en lyxig svampmacka? Den som inte vill äta svampen direkt torkar den eller steker den för att sedan frysa in. På så vis får man tillgång till svamp hela året runt.