Morotscoleslaw, heta hickorybönor och klyftpotatis

Jag älskar grillat! Inte bara själva grillandet i sig (som av någon mystisk anledning ska utföras av männen i huset) utan smaken av grillat. Kanske är det hela upplevelsen som gör det? Att stå i kvällssolen med en kall öl och sniffa in de härliga dofterna av kol, tändvätska och grillat kött. Ja, jag är en sån där rabiat kolförespråkare. Gas går bort – punkt!

En av mina favoriträtter är inspirerad av det amerikanska köket. Kryddigt kött, klyftpotatis och coleslaw – det är ju så gott! Nu när vi har en Crock Pot i hushållet lagas det ofta.

Så får du mört kött

Självklart fick de här ribsen ligga i Crock Poten tillsammans med tequila i fem timmar innan de hamnade på grillen, sedan penslades med en tequila-glaze. Det var så man storknade! Till och med min kära mamma som föredrar fisk tyckte att det var det godaste hon ätit.

Kötet bara trillade av ribsen. De var så fantastiskt möra! Har du en slökokare måste du definitivt prova, annars tycker jag att du ska investera i en – matlagningen blir så mycket enklare. Vill du trots allt laga utan Crock Pot så kan du låta ribsen ligga i en stor kastrull och puttra på svag värme under några timmar.

Läckra Ribs med Tequila i Crock Pot

För: 4 personer
Tid: 5 timmar
Temperatur | Ugn: 225° | Crock Pot: ➀

Tequilaribs med äppel- och morotscoleslaw, heta hickorybönor och klyftpotatis

Ribs:
2 vitlöksklyftor
2 msk hickorysås
1 dl tequila
1 msk balsamvinäger
3 dl vatten
2 msk tomatpuré
salt, peppar
1 gul lök
1,5 kg tjocka ribs

Glaze:
3 msk råsocker
1/2 dl tequila
2 msk olivolja
1 msk hickorysås
1 msk kinesisk soja
1 msk tomatpuré
salt, peppar

Klyftpotatis:
500g röd potatis
1 msk olivolja
salt, peppar, grillkrydda, vitlökspulver

Coleslaw:
300g vitkål
4 morötter
1 rött äpple
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar, oregano

Heta hickorybönor:
1 burk kidneybönor
2 msk hickorysås
1 msk sambal oelek
1 tsk färsk, hackad persilja
salt, peppar

1. Pressa vitlök och rör ihop med resten av ingredienserna. Hacka löken och skölj ribsen. Ha ner den hackade löken i botten av Crock Poten, slå på lagen och lägg ner ribsen. Låt stå och puttra ca 5 timmar på lägsta läget.

2. Skölj och skär potatisen till klyftor. Ringla olja i en ugnsform och rada upp potatisklyftorna. Krydda och ställ in i ugnen i 225° i ca 30-45 minuter. Tag ut i mitten av tiden och vänd runt potatisklyftorna.

3. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Hyvla vitkålet med en osthyvel och ha sedan ner rivet i kastrullen. Låt det ligga och puttra på svag värme i ca 15 minuter. Häll av rivet i ett durkslag, spola kallt vatten på och krama sedan ur så mycket vätska som möjligt. Riv urkärnat äpple, morot och lök på de stora hålen på ett rivjärn. Blanda ihop allt i en bunke tillsammans med pressad vitlök, creme fraiche, majonäs och äppelcidervinäger. Smaka av med kryddor.

4. Skölj kidneybönorna och blanda sedan ihop i en skål tillsammans med hickorysås, sambal oelek, hackad persilja och kryddor.

5. Koka upp råsocker med tequila och olja i en liten kastrull. Ha ner hickorysås, soja och tomatpuré. Låt sjuda på låg värme till glazen börjar tjockna till (ca 15 minuter). Blir den för tjock, rör ner lite mer olja. Grilla ribsen och pensla med glazen precis innan de är färdiggrillade.

Rekommenderat vin till: Castel Forte Ripasso (nr 5352) 84:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.