Ugnsbakad hel halloumi med ris och sötpotatis

Allt i ett-rätter

Detta recept på allt i ett: ugnsbakad hel halloumi med ris och sötpotatis kommer från min andra kokbok Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta.

Boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta av Madeleine LandleyBoken kom i september 2021 och bjöd på 50 enkla recept där allt lagas i ett. Här hittar du goda gratänger, grytor, pajer och lådor med varierande huvudråvaror och innehåll. Det hela kompletteras med åtta kalla såser som man kan kombinera till de olika rätterna. Du hittar också fem enkla desserter, varav fyra lagas i ugn.

Hel halloumi i ugn

Denna allt i ett-rätt bestående av ugnsbakad hel halloumi med ris och sötpotatis kommer att finnas med i boken. Det är ett av mina favoritrecept ifrån boken. Halloumin blir så saftig och god när den först blir lite kokt och sedan får knaprig yta på slutet i ugnen.

Riset smaksätter jag med en liten dutt gul curry. Curry, som är lite av en de mindre kända smakkompisarna till halloumi, ger en härlig underton till anrättningen och en fin färg på riset. Att bara ha lite curry i maten har blivit lie av min senaste grej. I vissa rätter kan de till och med vara så lite att man inte ens känner curryn, men det ger en fin rondör på samma vis som en buljong kan göra.

Denna middagsrätt, där allt lagas i samma form, gör jag med halloumi som man lägger på en bädd av ris, grönsaker och kikärtor. Det enda man gör är att lägga allt i formen, slå på vatten och sedan ställa in allt i ugnen. Det är verkligen en riktigt enkelt och lättlagad maträtt som passar perfekt att servera som till middag. Enklare än så blir det knappast. Sugen på fler allt i ett-rätter? Kolla här!

Ugnsbakad hel halloumi med ris och sötpotatis

Allt i ett: Ugnsbakad hel halloumi med ris och sötpotatis

För: 4 personer

3 dl långkornigt basmatiris
1 tsk gul curry
1 krm salt
300g sötpotatis
1 frp kikärtor (380g)
1 vitlöksklyfta
1,5 dl gröna oliver med pimiento
1 dl paprikasallad
6 dl vatten
2 bitar grillost eller halloumi (à 200g)

Tillbehör:

crème fraiche

  • Häll riset i en ugnsfast form och blanda det med curry och salt.
  • Skala och tärna sötpotatisen. Skölj kikärtorna. Hacka vitlöken och halvera oliverna. Fördela ut allt samt paprikasalladen ovanpå riset. Slå på vattnet.
  • Lägg ner de två halloumibitarna i formen och fös ner dem en bit bland de andra ingredienserna. Ställ in i 225°C i 30 minuter.
  • Ta ut formen och rota runt lite bland riset med en sked. Vänd på halloumibitarna, pilla av eventuellt ris som fastnat och ställ sedan in formen i ytterligare 20 minuter, totalt 50 minuter.
  • Servera förslagsvis med naturell crème fraiche eller vitlökscrème.
Madeleine Landley

Hej!

Jag heter Madeleine Landley och det är jag som skapar allt innehåll i denna blogg. Här bjuder jag på recept, mat- och vintips samt inspiration och smarta knep till köket – allt för att hjälpa dig laga enklare vardagsmat såväl som festliga recept till helg och fest. Har du frågor? Vill du ge beröm eller konstruktiv kritik? Gör det nedan i kommentarsrutan. Observera att alla bilder på sajten är upphovsrättsskyddade. Det innebär att man inte får ta dem och använda på annan plats eller i sociala medier.


Köp nya boken från Landleys kök: Husman – från lättlagat till lyx