Ugnsbakad hel halloumi med ris och sötpotatis

Allt i ett-rätter

Det här receptet är en sneak peek på min kommande bok ”Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta”. Boken släpps i september 2021 och kommer att bjuda på 50 enkla recept där allt lagas i ett. Här kommer du att hitta goda gratänger, grytor, pajer och lådor med varierande huvudråvaror och innehåll. Det hela kompletteras med åtta kalla såser som man kan kombinera till de olika rätterna. Du hittar också fem enkla desserter, varav fyra lagas i ugn.

Precis som till min första bok, Grytor – lättlagat till vardag och helg, kommer det att gå att förhandsboka ett signerat ex av boken. Vill du får information om när min bok kan förhandsbokas? Anmäl dig till denna e-postlista – det är helt gratis.

Hel halloumi i ugn

Denna allt i ett-rätt bestående av ugnsbakad hel halloumi med ris och sötpotatis kommer att finnas med i boken. Det är ett av mina favoritrecept ifrån boken. Halloumin blir så saftig och god när den först blir lite kokt och sedan får knaprig yta på slutet i ugnen. Riset smaksätter jag med en liten dutt gul curry. Curry, som är lite av en de mindre kända smakkompisarna till halloumi, ger en härlig underton till anrättningen och en fin färg på riset. Att bara ha lite curry i maten har blivit lie av min senaste grej. I vissa rätter kan de till och med vara så lite att man inte ens känner curryn, men det ger en fin rondör på samma vis som en buljong kan göra.

Denna middagsrätt, där allt lagas i samma form, gör jag med halloumi som man lägger på en bädd av ris, grönsaker och kikärtor. Det enda man gör är att lägga allt i formen, slå på vatten och sedan ställa in allt i ugnen. Det är verkligen en riktigt enkelt och lättlagad maträtt som passar perfekt att servera som till middag. Enklare än så blir det knappast. Sugen på fler allt i ett-rätter? Kolla här!

Ugnsbakad hel halloumi med ris och sötpotatis

Allt i ett: Ugnsbakad hel halloumi med ris och sötpotatis

För: 4 personer

3 dl långkornigt basmatiris
1 tsk gul curry
1 krm salt
300g sötpotatis
1 tetra/burk kikärtor (à 400g)
1 vitlöksklyfta
1½ dl gröna oliver med pimiento
1 dl röd strimlad inlagd paprika (paprikasallad)
6 dl vatten
2 bitar halloumi (à 200g)

Tillbehör:

crème fraiche

  • Ha ner riset i en ugnsfast form och blanda det med curry och salt.
  • Skala och tärna sötpotatisen. Skölj kikärtorna. Skala och hacka vitlöken och halvera oliverna. Fördela ut allt samt den inlagda paprika ovanpå riset. Slå på vattnet.
  • Lägg ner de två halloumi-bitarna i formen och fös ner dem en bit bland de andra ingredienserna. Ställ sedan in formen i 225°C i 30 minuter.
  • Ta ut formen och rota runt lite bland riset med en sked. Vänd på halloumibitarna, pilla av eventuellt ris som fastnat och ställ sedan in formen i ytterligare 20 minuter, totalt 50 minuter.
  • Servera förslagsvis med naturell crème fraiche eller vitlökscrème.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.