Flankstek med klyftpotatis, bearnaise och broccoli

En av de godaste helg-rätterna

En middagsrätt som gått varm hos oss på sistone är flankstek med klyftpotatis, bearnaise och broccoli. Jag börjar detta inlägg med att be om ursäkt för den extremt dåliga bilden. Varför läggar jag ens upp den? Tja, för att den här rätten är så fenomenalt god att jag bara måste dela med mig av receptet. Vem vet, kanske kommer det en ny bättre bild framöver, men just nu får det vara denna snabbknäppta mobil-variant.

Snabblagad, enkel bearnaisesås

Kött, klyftpotatis och bea

Jag tror vi har ätit denna rätt en gång i veckan nu, fyra veckor i rad. Med andra ord är det väl bara att konstatera att vi tycker den är god. Ibland skippar vi lök- och tomatsalsan för att hoppa över ett steg, men den är himla god till tack vare syran och krispigheten. Själva lök- och tomatsalsan är som en blandning av chimichurri och pico de gallo. Den görs helt enkelt med hackad tomat, chili och lök, lite färsk koriander och syrlig saft från lime och citron. Har man bara ena eller det andra hemma tar man förstås det. Det går bra ändå.

De rostade fröna och nötterna har jag alltid en burk av i kylen. De håller hur länge som helst, så länge de står svalt. Står de varmt finns det risk att fettet i nötterna härsknar och ger dålig smak. En stängd burk i kylen är således perfekt att klämma in bland de andra burkarna med sylt och kapris etc.

När vi gör denna rätt brukar vi köpa en flankstek på cirka 600 gram. Eftersom vi är två i hushållet delar vi flanken på mitten och sparar häften i kylen. Då kan man ta den sparade halvan till en annan rätt en annan dag och bara steka på den färsk. Till det hela kör vi med klyftpotatis som kryddas med salt, peppa och grillkrydda – inget konstiga än så behövs. En hemslagen bearnaise på det och saken är biff.

Hemgjord bearnaisesås

Fast egentligen ska jag nog inte säga hemslagen, för den är snarare hem-mixad. Jag kör den snabblagade varianten av bearnaisesås där man slår smält smör i en mixerkanna samtidigt som man mixar. Jag tycker faktiskt att den blir precis lika bra som originalet där man först kokar upp vinäger, vitpeppar och schalottenlök. Vi är som sagt två personer i hushållet så hälften av bean sparar vi i en burk till ytterligare en middag. Gör du så, kom ihåg att värma bearnaisesåsen riktigt försiktigt eftersom den annars kan skära sig. En skål i ett varmt vattenbad är allra bästa metoden. Hoppas du vågar dig på att testa denna rätt, för den verkligen hur god som helst.

» Här hittar du fler recept på goda helgrätter

Flankstek med klyftpotatis, bearnaise och broccoli

Flankstek med klyftpotatis, bearnaise och broccoli

För: 4 personer

Potatisklyftor:

800g fast potatis
grillkrydda
salt, svartpeppar
olja

Lök- och tomatsalsa:

1 tomat
1 schalottenlök
1 liten grön chilifrukt
4 vitlöksklyftor
6–7 blad färsk koriander
1/4 citron zest
1 tsk limesaft
2 tsk olivolja
salt, peppar

Snabblagad bearnaisesås:

225g smör
1,5 msk dragonvinäger
3 äggulor
2 msk vatten
2 tsk hackade blad från dragon i vinäger
1–2 krm salt
1 krm lökpulver

Flankstek:

600g flankstek
salt, svartpeppar

Tillbehör:

1 broccolihuvud (à 250g) + 1 vitlöksklyfta
saltrostade frön och nötter

  • Potatisklyftor: Gnugga potatisarna rena och skär dem till 6 klyftor vardera. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och fördela ut potatisklyftorna. Pudra över grillkrydda, salt och peppar. Ringla över lite olja och ställ in plåten i 225°C i 45 minuter. Vänd runt potatisen efter 20 minuter.
  • Snabb bearnaisesås: Ha ner äggulor, dragonvinäger och vatten i en mixerskål. Smält smöret i en kastrull. Börja mixa ingredienserna i mixerskålen och slå på smöret i en tunn stråle samtidigt som du mixar. Rör i lökpulver, salt, peppar och hackad dragon. Smaka av. En riktig bearnaisesås ska ha hög syra, men är du känslig för syra och kanske lite mer van vid de lite fadda köpevarianterna, börja med 1 msk dragonvinäger i mixerskålen och rör sedan i mer om du vill ha den syrligare.
  • Lök- och tomatsalsa: Ta ut inkråmet från tomaten. Finhacka tomaten, schalottenlök, chili, vitlök och koriander. Blanda allt med skal från citron, limesaft och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
  • Flankstek: Salta och peppra flanksteken runt om. Smält smör i en stekpanna och lägg ner flanksteken. Stek tills den kommit upp i en innertemperatur på cirka 54°C. Vänd den ett par gånger under stekningen.
  • Skär broccolihuvudet till mindre träd. Ha ner vatten, hackad vitlök, salt och peppar i en kastrull. Lägg ner broccolin och sjud den i cirka 4 minuter. Servera med den kokta broccolin och saltrostade frön och nötter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.