Grillade järpar och lökhalvor med matig sallad och klyftpotatis

Härlig sommarmat för grillen

Varje sommar skapar jag några recept som fastnar lite extra i minnet – som dessa grillade järpar och lökhalvor med matig sallad och klyftpotatis. Det här är en riktigt smarrig och härlig rätt som består av kött, potatis, sås och en sallad. Potatisen tillagas som klyftor i ugnen, men har man en airfryer går det precis lika bra att tillaga dem i den. Då brukar jag köra dem i 185°C i 30 minuter och skaka om korgen några gånger under tillagningen.

Till det hela serverar jag också en matig sallad bestående av mandel, kikärtor, bulgur, kapris och gröna bönor. Mandel och kikärtor steker man medan bulgur och bönor kokas. Sedan smaksätts salladen med citron, vitlök, olja och örter. Så gott! Jag svänger också ihop en sås man crème fraiche och fetaost som serveras till. Denna kan man göra i förväg och ställa in i kylen fram till servering. Likaså kan även salladen göras i förväg. Den behöver nämligen inte serveras varm. Vill man ha den lite ljummen kan man värma den hastigt i mikron.

Grillade järpar och lök

När tillbehören är fixade blandar man ingredienserna till järparna som sedan grillas tillsammans med små gula lökhalvor. Man kan även steka både järpar och lökhalvor om man hellre vill det. De gula lökarna är alltså riktigt små gula lökar, men inte att blandas ihop med steklök. De ska vara ungefär 5–6 cm i diameter. Kan man även ta färsklök eller knipplök om man har tillgång till det. Dessa sorter är ännu mjukare och lämpar sig fint att stekas eller grillas på detta vis.

» Här hittar du fler recept på goda sommarrätter

Grillade järpar och lökhalvor med matig sallad och klyftpotatis

Grillade järpar och lökhalvor med matig sallad och klyftpotatis

För: 4 personer

Fetaostsås:

75g fetaost (1/2 paket)
2 dl créme fraiche
1–2 kvistar färsk dill

Matig sallad:

0,75 dl mandel
1 tetra/burk kokta kikärtor (á 400g)
salt, peppar, paprikapulver
1,5 dl bulgur
125g haricots verts
0,75 dl små kapris
1 stor vitlöksklyfta
2 msk citronsaft + lite zest
0,5 dl olivolja (eller olja från inlagda chilivitlökar)
0,5 dl hackade örter, ex dill och persilja

Klyftpotatis:

800g fast avlång potatis
salt, grillkrydda
olja

Järpar:

1 ägg
3 msk ströbröd
1 tsk olja
0,5 tsk grillkrydda
2 krm malen spiskummin
2 krm malen koriander
salt, svartpeppar
500g nötfärs
2 små gula lökar (knipplök)

  • Smula fetaosten och blanda med créme fraiche och dill. Ställ såsen svalt fram till servering.
  • Hacka mandeln och stek den i en torr stekpanna. Lägg i en klick smör och salt på slutet. Ös ner i en salladsskål. Skölj kikärtorna och låt dem rinna av i ett durkslag. Lägg dem i en torr stekpanna och stek tills de börjar torka till litegrann. Ringla över lite smör. Krydda med salt och peppar pudra över lite paprikapulver. Stek tills kikärtorna fått lite färg och torkat på ytan – de ska dock inte bli knapriga. Lägg kikärtorna med mandeln i skålen.
  • Koka bulgurn enligt anvisningen på förpackningen. Halvera haricots vertsen och ge dem ett snabbt uppkok i saltat vatten i cirka 1 minut. Blanda ner bulgur och bönor i skålen med kapris med hackad vitlök, citronsaft, lite citronskal och olja. Strö över hackade örter. Jag har dekorerat med de ätliga blommorna sommargyllen och gräslöksblommor.
  • Tvätta potatisarna, skär dem till klyftor på längden och rada upp klyftorna i en ugnsplåt. Salta och pudra över grillkrydda. Ringla över en liten skvätt olja och rosta sedan potatisen i 40–45 minuter.
  • Blanda ströbröd, ägg och olja med kryddorna. Låt svälla i 10 minuter. Blanda ner köttfärsen och forma smeten till 8 korvar. Blöt gärna händerna när du gör järparna så är de lättare och forma samt att smeten inte fastnar lika mycket på händerna. Skala och halvera lökarna. Skär försiktigt av rotfästet så de fortfarande håller ihop, och skär bort det torkade i toppen av lökarna. Grilla eller stek lökarna så de mjuknar och får lite färg – ringla gärna på lite smör på snittytan under grillningen och salta ett varv. Grilla järparna samtidigt (men börja med löken eftersom den tar längst tid). Vänd dem med jämna mellanrum tills de fått grillyta runt om. Halvera lökhalvorna till kvartar när de är färdiga och servera till.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.