Järpar fyllda med solrosfrön och en matig sallad

Snabblagad och hälsosam middag

Vi går mot ljusare tider, och visst är det skönt? Jag känner fortfarande att jag är lite vintertrött, men trots det börjar ljuset ge lite av den energi man behöver. Grytor, enkla rätter och gratänger förekommer i stor utsträckning hemma hos oss just nu. Det ska gå snabbt, det ska kännas nyttigt och gott.

För den som gillar Low Carb

Efter vår resa till Cuba kände jag mig trött på mat. Maten på Cuba var faktiskt inte särskilt upphetsande – i alla fall inte på hotellet. Alltså tog det nästan en månad innan jag började bli sugen på att laga mat igen. Jag kunde gå runt i matbutiken och sakna den där vanliga känslan där idéerna bara flyger fram i skallen. Jag saknade också mitt vanliga smakminne där jag kan frammana en smak och kombinera den med andra. Men hörrni, nu är den tillbaka! :)

Enkel vardagsmat

Den här maträtten är av det enklare slaget. Jag var sugen på köttfärs, frön och kikärtor vilket resulterade i fröfyllda järpar och en matig sallad. Vill man ha det lite enklare plockar man inte bladen från brysselkålen utan skär bara brysselkålen till kvartar. Det är trots allt lite pillrigt att skära loss bladen, men det lättaste viset är genom att skära loss dem från fästet med hjälp av tunna skivor.

Järpar fyllda med solrosfrön och en matig sallad

För: 4 personer

Järpar fyllda med solrosfrön och en matig sallad

Järpar fyllda med solrosfrön:

800-900g nötfärs
2 dl solrosfrön
2 ägg
salt, peppar, vitlökspulver, lökpulver

Matig sallad:

250g brysselkålsblad
1/2 buljongtärning
1 burk kikärtor
1/2 rödlök
1/2 kruka basilika
3 msk olivolja
några stänk tryffelolja
salt, peppar, wasabi & sesame
125g cocktailtomater

1. Blanda nötfärs, solrosfrön, ägg och kryddor. Forma till avlånga korvar och stek dem i smör.

2. Plocka av de yttersta bladen på brysselkålen. Koka upp vatten med en buljongtärning och sjud brysselkålsbladen cirka 3 minuter. Slå av vattnet (eller spara det till en soppa).

3. Skölj kikärtor och blanda med strimlad rödlök, klippt, färsk basilika, olivolja och några stänk tryffelolja. Blanda ned brysselkålsbladen och smaka av med kryddor. Servera med halverade cocktailtomater.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.