Mjölfri paj - Blomkål, broccoli och skinkpaj med pajskal av gröna linser och ost

Glutenfri paj utan mjöl

Det som driver mig att laga mat är utmaningen att göra något annorlunda. Att grilla en biff och servera med bea och potatisgratäng är förstås förbaskat gott, men hur spännande är det på en skala? Vad händer till exempel om man blandar in nya smaker och råvaror i gratängen? Penslar köttet med något helt oväntat? Eller serverar det hela med en sallad på ogräs? Lite så började det hela för min del – genom att ändra eller lägga till små, små saker.

Protein, vitaminer och obehandlade kolhydrater

Förutom att göra något annorlunda är större delen av maten jag lagar utan ris, pasta och de fyra sädesslagen – inte all mat, men mycket av den. Både jag och sambon tränar regelbundet och vill hålla formen. Mat bestående av protein, vitaminer och obehandlade kolhydrater mår vi bäst av. Har man sprungit en mil är det dock klart att en skål pasta slinker ner. Tack vare detta hade alltså ytterligare en utmaning blandats in i det hela – nämligen hur man hittar på maträtter som mättar, smakar gott och ser gott ut – utan ris, pasta och mjöl…?

Mjölfri paj: Blomkål, broccoli och skinkpaj med pajskal av gröna linser och ostEtt säkert tecken på att det är sommar i det Landleyska köket är att det lagas mycket paj. Alla gör vi undantag för sådant som är gott och under sommaren vill jag gärna njuta av härliga pajer. Alla grönsaker som växer i trädgården är underbara att peta i och servera i ett knaprigt skal.

En idé som slog mig nyligen är det här med glutenfria produkter. Visst kan man göra paj på majs- eller potatismjöl, eller helt enkelt en glutenfri mix, men är det så kul?

Då fick jag idén att testa något nytt – pajskal på baljväxter. Hittills har jag testat med fyra olika baljväxter och av dem alla blev den här sååå god. Man kunde inte ens ana att den var gjord på gröna linser.

Glutenfritt pajskal av linser

Av de linssorter som finns tycker jag att de gröna är tråkigast – de kokar lätt sönder och har en trist färg. I den här pajen fick de dock upprättelse. Pajskalet blir kanongott och mjöligheten kommer helt till sin rätt. För dig som äter LCHF är det här en riktig goding som kan passa tack vare att skalet även består av ost. Våga prova något nytt – det här är helt klart sommarens godaste, mjölfria paj!

Osten i pajen kan göra att den sjunker ihop en aning när den är i ugnen under förgräddningen. Ta då ut pajskalet efter halva tiden och platta upp det mot kanterna med en sked. Efter halva tiden har den ju nämligen blivit lite hårdare och mer följsam i hanteringen.

Recept med rester

Det här receptet passar inte bara till sommaren utan precis lika bra till julen. Har du fått julskinka över frånjulafton kan du ta tillvara på gästerna genom att blanda ned dessa i denna goda paj.

Pssst, testa också glutenfri getostquiche med ramslök gjord på kikärtor. Hur gott som helst!

Glutenfri paj med blomkål, broccoli och skinka

För: 4 personer
25 cm springform

Mjölfri paj - Blomkål, broccoli och skinkpaj med pajskal av gröna linser och ost

Pajskal:

3 dl torkade gröna linser
1 ägg
120g riven goudaost
1/2 dl smör
salt

Fyllning:

1 gul lök
1 broccolihuvud
300g blomkål
200g skivad rökt skinka

Stanning:

5 dl creme fraiche
3 ägg
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar, chiliflagor

1.Koka linserna ca 30-40 minuter i saltat vatten. Slå av vattnet och mixa sedan linserna med ägg, smör, riven ost och salt. Platta ut smeten i en springform och förgrädda i 225° i 30 minuter.

2. Förkoka broccoli och blomkål i saltat vatten i ca 5 minuter. Skiva löken och fräs den i smör. Skiva skinkan och blanda med broccoli, blomkål och lök. Ha ut allt i pajformen. Vispa ihop creme fraiche, ägg, vinäger och kryddor. Slå över stanningen och grädda sedan pajen i 225° i 35-40 minuter.

Servera med sallad på majs, tomater, gurka, några salladsblad och äppelcidervinäger.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.