Enkelt och snabblagat

På måndagar brukar jag vara helt slutkörd när jag kommer hem ifrån jobbet. Då är det skönt att svänga ihop något enkelt och snabblagat som inte kräver för mycket energi och som går lätt att laga mycket av. Denna pizzagratäng är inte bara snabblagad utan sköter sig också själv i ugnen. Det blir en stor gratäng som räcker till många eller till matlådor dagarna efter.

Gör gratängen vegetarisk

Vill man ha gratängen vegetarisk skippar man skinkan eller byter den mot lite vitlöksfräst svartkål. Den passar då den som är ovo- och lakto-vegetarian. Servera förslagsvis gratängen med en sallad bestående av gurka, majs och någon sallad som man tycker om.

» Fler enkla vardagsrecept hittar du här

Gratäng med kassler och italienska smaker

För: 6-8 personer
Temperatur: 225°C

Pizzagratäng

Gratängfyllning

2 gula lökar
1 burk hela champinjoner (Cirka 360g)
1 vitlöksklyfta
4 tomater
400g skinka eller kassler
2 msk kapris
2 dl strimlad paprika på burk
1 dl svarta kalamataoliver, urkärnade
150g fetaost

Stanning:

2 dl creme fraiche
2,5 dl grädde
1 msk tomatpuré
4 ägg
1 vitlöksklyfta
timjan, oregano
salt, svartpeppar

1. Hacka löken och fräs i smör till den mjuknat. Häll av vattnet från champinjonerna och ha ner i stekpannan tillsammans med pressad vitlök.

2. Hacka tomat och strimla skinka. Blanda med kapris, paprika, oliver och smulad fetaost. Fördela ut i en ugnsfast form.

3. Vispa ihop alla ingredienserna till stanningen och slå den över gratängen. Grädda i 30 minuter i 225°C. Låt gratängen stå till sig i 10 minuter innan den serveras.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.