Pepparlamm med panerad sötpotatis och plommonsallad

Recept på grillad lammfilé

Jag har ätit min livs godaste maträtt! Kul nog är det min egen kreation. Är det något här i Landleys kök ni måste prova er på så är det detta. Det är heller inte svårt – vem som helst kan laga detta.

Själva rätten må inte se särskilt mycket ut för världen, kanske är det också det som förvånar mest. Det är en riktig smakbomb med massor härliga nyanser. För varje tugga förvånas man över smakrikedomen – det är en ganska häftig upplevelse då en del rätter tenderar att ha smaker som lätt flyter in i varandra. I den här passar de ihop, men de tar aldrig ut varandra.

Panerad sötpotatis

Det här receptet – Grillad lammfilé med sötpotatis och plommonsallad – var rätt hastigt påkommet. Jag hade lite viner på lager som jag ville köra provningar på, och under tiden jag åkte tåg till ett jobb växte idén fram i huvudet. Vinet som skulle provas hade bäriga toner (plommon), en del sötma, samt kryddiga/peppriga inslag. Mitt val föll då på en kålsallad med plommon och nötter, pankopanerad sötpotatis samt pepprigt lamm. När folk ska laga lyxig helgmat faller sällan valet på kål – just därför ville jag förvåna familjen med vardagsmat i en helganpassad tappning.

Vin till maten

Ett knep att ta till när man vill matcha vin och mat, är att plocka fram likvärdiga smaker i dem båda. I det här fallet – peppar, plommon och nötter. Det finns förstås flera saker att gå på, men ska man börja i någon ände är detta en bra start.

Org de Rac

Pepparlamm med panerad sötpotatis och plommonsallad

Tänk vad man ändrar uppfattning – idag är lamm det bästa jag vet och det är något jag absolut inte tyckte för ett par år sedan. Lammkött har fina smaker som man lätt kan lyfta fram med rätt kombinerade tillbehör. Jag väljer gärna lamm till fest.

Den här gången föll valet på lammfiléer som skulle täckas runt om med nymalen, härlig svartpeppar. Servera med vinet nedan och låt det lufta i karaff innan servering.

Vad är pankoströbröd?

För den som undrar är pankoströbröd skuret, torkat bröd där bitarna är större och sprödare än i vanligt ströbröd. De skurna bitarna suger i sig lättare av fettet det tillagas i och ger en krispigare finish. Du hittar pankoströbröd på den asiatiska hyllan i matbutiken.

Pepparlamm med panerad sötpotatis och plommonsallad

För: 4 personer
Tid: 40-50 minuter
Temperatur: 225°

Grillad lammfilé med sötpotatis och plommonsallad

Pepparlamm:
600-800g lammfilé
svartpeppar
salt

Panerad sötpotatis:
4 stora sötpotatisar
1 ägg
2-3 dl pankoströbröd
matolja
salt

Plommonsallad:
300g vitkål
100g torkade plommon
1 dl hasselnötter
100g sojabönor
1/2 rödlök
3 st normalstora palsternackor
3 msk condimento bianco
salt, peppar

Örtsås:
2 dl creme fraiche
1,5 msk persillade (Santa Maria)
salt

1. Ta fram lammet så det hinner uppnå rumstemperatur. Skölj filéerna och torka av dem. Rada upp på en skärbräda och mal ordentligt med svartpeppar runt om. Glöm inte att salta.

2. Skala och skiva sötpotatisen i 1 centimeters tjocka skivor. Torka av skivorna med hushållspapper. Vispa upp ägget i en skål – häll upp pankoströbröd och salt i en annan. Pensla en potatisskiva åt gången runt om med ägget. Lägg över skivan i ströbrödet och strössla ströbröd på ovansidan. Pressa inte ner potatisen i ströbrödet – då trillar paneringen istället av.

Ringla ett tjockt lager matolja (ca 1 cm) i en ugnsfast form. Lägg ut potatisskivorna och ställ sedan in i 225° 20 minuter. Tag ut efter 20 minuter och vänd på skivorna. Ställ om ugnen på grilleffekt och låt skivorna få en avslutande yta under ca 5-10 minuter. Håll ett öga på dem – det kan gå snabbt.

3. Finstrimla vitkålet och ha ner i en stor bunke. Salta ordentligt över. Koka upp vatten och slå det varma vattnet över kålet. Låt ligga under 5-10 minuter. Slå sedan av vattnet och krama ur eventuellt överflödigt vatten ut kålet. Grovhacka hasselnötterna och rosta dem i en torr panna. Tina sojabönor och skiva upp plommonen. Tunnskiva en halv rödlök och skär palsternackorna i en juliennerivare. Ha ner allt i skålen och slå över condimento bianco. Salta och peppra.

4. Grilla lammet och rör ihop ingredienserna till såsen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.