Lammfilé med blomkålsmos och knaprig sallad

Lammfilé sätter piff på din helgmiddag

Tänk vad gott det är med lamm! Lamm är lätt att tillaga och svårt att misslyckas med. Med goda tillbehör blir det festlig helgmat som man gärna bjuder sina gäster på. I alla fall gör jag gärna det. För mig är lamm den bästa lördagsmaten. Det är underbar att grilla och blir precis lika bra i ugn och i stekpanna. Ska man laga lammet i ugn blir det bäst om man bryner det innan eller efter det varit i ugnen så att köttet får en god yta.

Enkelt recept på lamm till påsk

Den här rätten passar utmärkt att servera till påsk. Många väljer ju som bekant lamm till påsk, och visst är det härligt att servera med knapriga och krämiga tillbehör. Aalladen blir färggrann och påskig tack vare äpple, pumpa och rucola. Jag hade egentligen inte tänkt publicera det här receptet, men som tur var tog jag en snabb bild innan vi åt – och vilken smaksensation det blev sen då. Det var ju bara tvunget att komma upp i matbloggen. Det här är absolut en rätt jag kommer att laga igen.

» Här hittar du fler goda recept med lamm

Lammfilé med blomkålsmos och knaprig sallad

För: 4 personer

Lammfilé med blomkålsmos och knaprig sallad

Lammfilé:

650g lammfilé
salt, peppar, vitlökspulver, lökpulver

Blomkålsmos:

600g blomkål
2 palsternackor
vatten
3 dl vispgrädde
1 dl créme fraiche
1 msk äppelcidervinäger

Knaprig sallad:

200g butternutpumpa
1 stor gul lök
1 dl sötmandel
40g rucola
1 rött äpple

1. Skala palsternackor och skär till mindre bitar. Dela blomkålen till mindre bitar. Koka 10 minuter i en kastrull med saltat vatten. Slå av vattnet och slå på grädde. Låt koka ytterligare 10 minuter under omrörning så det kokar ner till mindre bitar. Smaka av med créme fraiche och kryddor. Låt det puttra ihop ytterligare 5 minuter.

2. Skala och hacka pumpan. Hacka löken grovt. Ha smör i en ugnsfast form och fördela ut lök och pumpa. Rosta i 250-300°C i 20-25 minuters. Skaka om innehållet då och då och se till att det inte bränns. Tag ut formen och strössla över grovhackad sötmandel. Rosta ytterligare 10 minuter. Rör om då och då. Tag ut formen och låt det svalna. Blanda sedan med riven rucola och hackat äpple.

3. Krydda lammfilén runt om och stek den i en grillpanna.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.