Pulled Pork-gryta med rotsaker och potatismos

Gryta med pulled pork

Gryta är både enkelt, smidigt och gott. Gör man mycket på en gång får man mat till många – eller till matlådor såväl som middag dagen efter. Jag brukar ofta addera en annan kryddning till grytan dagen efter och komplettera med något annat tillbehör. På så vis blir middagen dagen efter lite annorlunda.

Denna pulled pork-gryta med rotsaker och potatismos är helt enkelt en köttgryta där man trasar köttet. Fläskkarrén, som jag gör denna gryta på, ansar jag från hinnor och har sedan ner hel i en gryta tillsammans med kryddor och smaksättare. Grytan sätter jag sedan i ugnen. Efter ungefär 3,5 timmar har slår man på vätska och har ner grönsaker. 1,5 timme senare tar man ut grytan ur ugnen och trasar köttet. Servera det hela med potatismos, inlagd gurka samt lingonsylt eller vinbärsgelé. Enkelt, gott och typisk rustik husman när den är som bäst.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Pulled Pork-gryta med rotsaker och potatismos

För: 6–8 personer

Pulled Pork-gryta med rotsaker och potatismos

800g fläskkarré
1 msk malen spiskummin
1 msk rökt paprikapulver
1 tsk chiliflakes
0,5 tsk ancho chilipulver
2 tsk salt
3 stora vitlöksklyftor
33 cl mörk öl, ex porter
1 dl bbq-sås

1 gul lök
2 msk hackad, färsk timjan
3 morötter
400g rotselleri
400g kålrot
1 msk majsstärkelse
5 dl kallt vatten
salt, peppar

Potatismos:

1,2 kg potatis
1-1,5 dl mjölk
salt, peppar, lökpulver

Tillbehör:

inlagd gurka
lingonsylt eller vinbärsgelé

  • Skölj fläskkarrén och ansa den från segt fett. Krydda ovansidan med malen spiskummin, rökt paprikapulver, malda chiliflakes, ancho chilipulver och salt. Ringla lite smör i en i en ugnseldfast gryta på cirka 2,3 liter och lägg ner köttet med den kryddade sidan nedåt. Krydda ovansidan med resten av kryddorna. Grovhacka vitlökarna och sprid ut runt om. Slå på mörk ök och bbq-sås. Ställ in grytan på över- och undervärme på 150°C i 3,5 timmar.
  • Hacka lök och timjan. Tvätta morötterna och skiva dem till centimetertjocka skivor. Skala och tärna rotselleri och kålrot.
  • Ta ut grytan ur ugnen och lägg lök, timjan och rotsaker runt om köttbiten. Rör ut majsstärkelsen i vattnet slå på det. Salta och peppra. Ställ in grytan i ytterligare 1,5 timme.
  • Trasa köttet med två gafflar och blanda allt.
  • Skala och skär potatisen till mindre bitar. Koka den mjuk i saltat vatten i cirka 10–15 minuter. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör i mjölk – ta lite i taget tills moset fått lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar och lökpulver. Servera grytan med inlagd gurka.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.