Isterband med topping, linser och rotselleripuré

Festligare vardagsmat

Isterband är en himla trevlig korv. Eftersom isterband görs med korngryn, är lättrökta och mjölksyrajästa, är de syrliga och ganska porösa i sin textur. När man steker eller ugnslagar dem löser fettet ifrån fläsket upp sig och gör dem smakrika och saftiga. Idag är den inte alla isterband som syras, men jag köper sorten som heter Småländska Isterband från Charkdelikatesser, och enligt den innehållsförteckningen görs de utan någon tillsatt syra.

Jag är uppväxt på dessa isterband och minns hur mamma brukade köpa dem och laga isterbanden fyllda med gurka och rödlök och servera det hela med potatismos. Gott enkelt, och perfekt som vardagsmat.

Isterband med topping, linser och rotselleripuré

Isterband med topping, linser och rotselleripuré

Recept med isterband

Detta recept på isterband med topping, linser och rotselleripuré är en ny variant som jag slängde ihop därhemma förra veckan. Det hela började med faktiskt med att jag bakade spetskål och serverade med dessa tillbehör. Medan vi åt det kände jag att dessa tillbehör kunde passa lika bra till isterband. Tillbehören hade nämligen lite av de smakinslag som mammas klassiska isterband har. Jag var så klart tvungen att prova, och mycket riktigt passade det bra ihop.

Dessa isterband är lite av en lyxigare vardagsrätt att svänga ihop av isterbanden. Rätten bjuder på fina texturer där krämighet samsas med tuggighet och knaprighet. Om inte annat är den ju också färgglad! Toppingen jag gör består av gul och grön paprika, kapris, rödlök, röd chili, hackad dill och rostad mandel. Rotselleripurén är bara rotselleri som får koka ner med grädde. Linserna kokar jag bara i saltat vatten, men man kan så klart ha lite grönsaksbuljong i kokvattnet om man vill ha mer smak. Linser ska tillagas i rikligt med vatten – jag brukar ta tredubbla mängden. De behöver inte blötläggas och de ska bara sjuda i kastrullen. Då blir de som bäst.

» Här hittar du fler recept med isterband

Isterband med topping, linser och rotselleripuré

För: 4 personer

Isterband med topping, linser och rotselleripuré

Rotselleripuré:

400g rotselleri
3 dl vispgrädde
1 dl vatten
0,5 tsk salt

Topping:

1/2 grön paprika
1/2 gul paprika
2 msk kapris
1/2 röd lök
1/2 röd chili
1 msk hackad dill
0,5 dl hackad mandel

Linser:

1 dl pyulinser
1 liter vatten
salt
1 msk tomatolja eller rapsolja

Isterband:

2 isterband
1 msk soltorkad tomatolja*
2 tsk dijonsenap
svartpeppar

  • Skala och tärna rotselleri. Ha ner i en kastrull med grädde, vatten och salt. Låt koka i 20 minuter och mixa det sedan slätt.
  • Kärna ur och hacka paprikorna smått. Hacka kapris, röd lök, chili och dill. Ha ner allt i en skål. Grovhacka mandeln och rosta den på medeltemperatur i en stekpanna med en liten skvätt matfett. Dra över ett varv salt och ta av från plattan när de börjar få lite färg. Blanda nötterna med grönsakshacket.
  • Koka upp en kastrull med vatten och salt. Ha i linserna när det börjat koka, dra ner värmen och låt dem sjuda i 15 minuter utan lock. Slå av linserna i ett durkslag. Blanda linserna med lite olja och en nypa salt.
  • Rör ihop olja med senap. Skär ett snitt utmed långsidan på isterbanden och lägg dem i en form. Pensla ovansidan med senapsoljan och dra över peppar. Ställ in i 200°C på varmluft eller 225°C på över- och undervärme i 20 minuter.
  • Klicka upp rotselleripuré och linser. Lägg på korven och strössla över grönsakshacket.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.