Godaste lasagnen med chèvre

När det är ruskväder blir jag sugen på att laga rustik och värmande mat. Gratäng och lasagne är perfekt – och när man väl lagar det kan man lika gärna göra en riktigt stor portion. När jag lagar lasagne blir det nästan alltid vegetariskt, och eftersom jag på sistone blivit helt galen i getost tänkte jag att det måste testas – i lasagne. Det var ett bra drag!

Vegetarisk och enkel lasagne

GurkaMed Italien-inspirerade, grillade grönsaker blir den jättegod. Dessutom är den enkel att laga. Den är kanske inget för barnen om ni har matpetiga små rackare där hemma, men den är helt klart något för oss vuxna med smak på livet.

Vill man variera utseendet på gurka och morot är den här lilla kniven en rolig pryl till köket. Har man inte en mandolin, eller vill släppa ut ungarna i köket, är den liten och behändig och gör att man får vågiga grönsaker. Lika tjusiga gurkor kan du få – kika in på Ninas Mat, för att köpa en.

Vegetarisk lasagne med getost, aubergine och zucchini

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Vegetarisk getostlasagne med aubergine och zucchini

2 zucchini
1 aubergine
2 gula lökar
2 gula paprikor
10 bitar soltorkade tomater
1 röd chili
salt, peppar, timjan, oregano
1/2 paket lasagneplattor (á ca 500g)

1 burk krossade tomater
3 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
salt, peppar, timjan, oregano

2 bitar mozzarella
200g getost
2,5 dl matlagningsgrädde
2 ägg

1. Skiva zucchini och aubergine. Kärna ur paprika och chili. Halvera chilin och dela paprikor och lök till breda klyftor. Rada upp allt på en ugnsplåt, krydda och ringla över smör. Ställ in i 225°C i cirka 10-15 minuter. Hacka allt det rostade samt soltorkade tomater och ha ner i en skål

2. Rör ihop krossade tomater med kryddor och tomatpuré samt pressad vitlök.

3. Kör mozzarella och getost tillsammans med grädde och ägg i en mixer.

4. Täck bottnen på en ugnsfast form med tomatsåsen, lägg upp lasagneplattor ovanpå det, fördela ut ett lager med rostade grönsaker. Lägg ett lager med lasagneplattor ovanpå det och sedan ostsåsen. Varva hela vägen upp och avsluta med ostsås på toppen. Ställ in i 225°C i cirka 30 minuter. Servera med en sallad.

Rekommenderat vin till: Cappello di Prete (nr 2727) – 79:-


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.