Longbeach

Testat: Longbeach

Det var länge sedan vi körde en vinprovning, därför tyckte vi att det passade bra att handla lite godsaker, åka ut till landstället och köra en sådan. Den här gången har vi testat: Longbeach, ett gott rödvin från Sydafrika. Jag är ju som bekant svag för viner från den nya världen, så ana min glädje när det denna gång fanns en rackare därifrån i vinlådan.

Plockmat

Vinet:

Long Beach Grenache Syrah Mourvèdre (nr 2054)
Pris: 87:-
Årgång: 2011
Druva: 60% grenache, 30% syrah, 10% mourvèdre
Ursprungsland: Sydafrika

Detta lagade vi till Longbeach:

Ett vin med fruktighet och fatkaraktär passar faktiskt till ganska mycket. Vi bestämde oss därför för att satsa på lättlagat.

Till vinet serverade vi lite plock i form av färdigt, kallskuret direkt från butik. På bordet hamnade godsaker som korvar, ostar, paté, baguette, rökt lax, mm.

Så här tyckte vi:

WomanWomanManMan
4434
Totalt 15/20

Vid första sniffen utropade alla woooooow! Doften får en att tänka på garvad nappa. Förutom läder kan man känna mycket bär och tobak. Vid en första sipp var alla överens om att vinet var gott att dricka precis som det var – utan mat.

Smaken då? Precis som när man doftade på det kunde man smaka cigarr. Vinet är kryddigt och smakrikt, och lädrigheten avtar en aning i samband med mat. Smaken ligger heller ej kvar i munnen särskilt länge.

Smakpanelen konstaterar att vinet är mycket bra till patén, som den här gången blev en smaksatt med pumpa och apelsin – förstås med cumberlandsås. Panelen summerar vinet som ett mycket coolt vin som är lite som en kameleont.

Så här gör vi:

En specialkomponerad middag för vinet lagas upp. Vinet hälls upp och luftas, sedan smakas det av både före och till maten för att bedöma hur det förändras. Smaker och karaktär diskuteras och antecknas, sedan får varje person ge ett slutligt samlingsbetyg på en skala från 1 till 5.

1 = Dåligt 2 = Dugligt 3 = Bra 4 = Mycket bra 5 = Utmärkt


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.