Chipotlekyckling med indisk pytt och dragonsås

Enkel middag med kycklingfilé

Känner du ibland hur du rusar genom livet utan att märka vad som händer runt om dig? Barn ska hämtas, jobb ska utföras och planeringar ska göras. Det är lite som att arrangera en fest – när den väl är över pustar man ut och undrar vad som hände. Man glömmer liksom att stanna upp och reflektera över hur bra och roligt man har det just då, ofta på grund av att man fokuserar på problem som ska lösas och det som råkar vara negativt i sammanhanget. Det är lite som med våren – man hinner knappt märka att bladen slagit ut på träden för att det fokuseras på det negativa – ”nämligen var är värmen?”.

Hur lever man i nuet?

Något jag har insett är hur svårt det är att leva i nuet, att ta det till sig och njuta av det. När man väl lär sig göra det börjar man se små guldkorn i vardagen och uppskatta de små sakerna. Vad vill jag ha sagt med detta? Det ser ut att bli en mulen dag, men vad gör det? Sätt dig ner, slå upp ett glas av favoritdrycken, laga något gott med någon du tycker lite extra mycket om och bara njut av tillvaron. Det är trots allt nu det är som bäst.

Belugalinser från RisentaChipotlekyckling från KronfågelIndisk pytt

Glutenfritt och hälsosamt

Så, vad kan man säga om denna chipotlekyckling med indisk pytt och dragonsås? Ja, till att börja med är den glutenfri och snäll mot midjemåttet. Linser är både mättande, och som i det här fallet, väldigt snygga. När man ska göra en sjysst linssallad är det Beluga eller Pyulinser som funkar bäst då de håller ihop bäst. Koka dem på låg temperatur i mycket vatten så de får röra sig fritt i kastrullen.

För att den här rätten ska bli smarrig vill man gärna ha kvar lite tuggmotstånd i grönsakerna – sladdriga sådana är rätt osexigt. Se därför till att inte steka dem för länge.

Kyckling med färdig smaksättning

Och den färdigkryddade kycklingen då? Ja, det här med halvfärdiga prylar har aldrig varit min grej – jag vill smaksätta och ansa köttet själv. Däremot är det himla fiffigt när man ska laga mat för en person, som nu senast då sambon var på opera med sina föräldrar. I love him, men sånt ylande får han gå på utan mig.

I vanliga fall brukar jag rota fram en matlåda ur frysen när jag är ensam hemma, men nu har jag helt enkelt fått omvärdera dessa färdigkryddade kycklingrätter då de är perfekta när man har bråttom, är ute på picknick eller som i mitt fall, ska laga middag för en.

Chipotlekyckling med indisk pytt och dragonsås

För: 4 personer

Chipotlekyckling med indisk pytt och dragonsås

Kyckling:
1 paket Kronfågel BBQ Chipotle (ca 1kg)
salt

Indisk Pytt:
2 dl svarta belugalinser
2 msk olja
1 dl solrosfrön
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
1 röd paprika
400g champinjoner
100g sockerärtor
1 röd lök
1 tsk gul curry
1 tsk rökt paprikapulver
salt

Sötsur dragonsås:
2 dl creme fraiche
1 msk honung
1/2 lime
1 msk torkad dragon
salt

1. Koka de svarta belugalinserna i saltat vatten ca 20 minuter på låg värme. Låt dem sedan rinna av i ett durkslag.

2. Värm olja i en stekpanna och rosta solrosfröna. Pressa i vitlök och ha ner halvmånar av zucchini, tärnad paprika och kvartar av champinjoner. Strimla sockerärtor och lök. Fräs ca 5 minuter under omrörning och ha på curry, rökt paprikapulver och salt. Ställ pannan åt sidan och ha ner de svarta belugalinserna.

3. Rör ihop creme fraiche med honung, pressad lime och smulad dragon. Smaka av med lite salt.

4. Stek kycklingen i grillpanna eller grilla den. Salta en aning och servera med sås och den indiska pytten.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.