Vegetariska burgare med kidneybönor, kikärtor och vitlöksdressing

Saftiga köttfria hamburgare

Nyligen slog jag på stort och gjorde ett helt gäng olika sorters burgare och bjöd familjen på. De olika burgarna hade proteininnehåll samt en massa goda tillbehör att fylla dem med. När allt var klart parkerade vi oss framför Melodifestivalen och plockade ihop våra burgare, sippade på rödvin och hade det trevligt (länk till rödvinet hittar du under receptet). Av alla de burgar-sorter jag gjorde visade sig dessa vegetariska burgare med kidneybönor, kikärtor och vitlöksdressing vara de som alla fyra tyckte var godast. Vad oväntat – och vad kul!

På sistone har jag börjat laga med vegetariskt hemma – utan att knappt ens märka det. Det roliga är också att de vegetariska recepten här i bloggen är otroligt populära. Kanske för att de är så enkla? Det jag allra helst lagar när vi ska äta vegetariskt är grytor och vegetariska biffar. Det påminner mest om den mat vi annars äter som innehåller kött. Alla de vegetariska recept här i bloggen är också ovo- och/eller laktovegetariska vilket innebär att de innehåller mejeri eller ägg. Det är något jag aldrig kommer sluta med eftersom jag älskar dem båda alldeles för mycket.

Vegetariska bönbiffarVegetariska bönbiffarVegetariska bönbiffar

Gott till grillen

Själva köttet i dessa vegetariska burgare med kidneybönor, kikärtor och vitlöksdressing utgörs av bönbiffar som består av 1 tetra kidneybönor, kikärtor, quinoa och ägg. För att få samma smak som på vanliga hamburgerbiffar smaksätts de med bbq-sås. Jag stekte biffarna eftersom det är det lättaste sättet att få biffarna riktigt fina. Under sommaren kanske man däremot vill grilla. Då kan man försteka biffarna som sedan grilla på dem. Vill man tillaga dem helt på en grill rekommenderar jag att man har lite majsstärkelse i smeten och sedan grillar dem på ett grillnät eller en grillplåt.

Bönbiffar med quinoa, kidneybönor och kikärtor

Kör man kidneybönorna och kikärtorna med en mixer blir de som en puré, därför rekommenderar jag att man mosar dem med en potatismosare vilket gör att de bli mer som ett mjöl. Då behåller de också mer struktur blir trevligare att äta. Väljer du glutenfria hamburgerbröd eller bakar dina egna glutenfria hamburgerbröd får du en helt glutenfri rätt då den i övrigt inte innehåller något gluten. Observera att vissa bbq-såser kan innehålla gluten, dock inte denna som länkas till nedan.

» Här hittar du fler vegetariska recept

Vegetariska burgare med kidneybönor, kikärtor och vitlöksdressing

8 burgare

Vegetariska burgare med kidneybönor, kikärtor och vitlöksdressing

Coleslaw:

300g vitkål
1 morot
2 dl creme fraiche
0,5 dl majonnäs
salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver

Rostad vitlöksdressing:

4 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
2 dl creme fraiche
1 tsk flytande honung
salt

Pommes i ugn:

4 bakpotatisar
olja
salt

Biffar:

1 tetra/burk kidneybönor (à 400g)
1 tetra/burk kikärtor (à 400g)
1 dl okokt, gul quinoa (ca 3–3,5 dl kokt)
4 ägg (medium)
0,5 dl bbq-sås, ex Sweet Baby Ray’s
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
salt, peppar

Tillbehör:

8 hamburgerbröd
1 stor tomat
tunnskivad, inlagd gurka
bladsallad
senap
tomatpuré

1. Strimla vitkål och riv moroten på den stora hålen på ett rivjärn. Blanda med creme fraiche, majonnäs och kryddor. Ställ svalt under dagen. Servera i en skål till burgarna.

2. Värm olja i en liten kastrull och pressa i vitlökarna. Fräs vitlöken på låg värme under omrörning tills den fått en ljust brun färg. Akta så den inte bränns. Låt vitlöken svalna, mortla den sedan till ett mos i en mortel. Blanda med creme fraiche och honung. Smaka av med salt.

3. Gnugga potatisarna rena och skär dem till stavar – behåll gärna skalet. Häll upp en stor skål med kallt vatten och lägg ner potatisen. Låt den ligga i cirka 20 minuter så att stärkelsen dras ur. Byt vattnet efter halva tiden. Skölj sedan av potatisen och torka av på en handduk eller hushållspapper. Ha ner potatisstavarna i en ugnsform, ringla över olja och salt. Vänd runt allt så all potatis får olja på sig. Se gärna till att bitarna inte ligger på varandra. Ställ in i 200°C i cirka 40-50 minuter. Ta ut och vänd runt potatisen efter halva tiden. Låt potatisen rinna av på ett hushållspapper om den har överflödig olja på sig. Salta eventuellt ett extra varv innan servering.

4. Skölj av kidneybönor och kikärtor genom ett durkslag och låt dem rinna av. Mosa dem sedan ordentligt med en potatismosare – exempelvis på en plåt. Koka quinoan i 2 deciliter vatten med salt, under 14 minuter med lock. Se till att quinoan är helt torr. Blanda den sedan med bönmoset, ägg, bbq-sås och kryddor. Hetta upp en stekpanna med en klick smör. Klicka i cirka en deciliter av smeten och forma till biffar med hjälp av en stekspade (stek fyra biffar i taget i två vändor). Vänd dem försiktigt när de lossnar från botten när du skakar på pannan. Stek tills de fått fin yta på båda sidor. Här kan du se hur jag gör när jag steker vegobiffar.

Rekommenderat vin till: Roodeberg Reserve (70453)

(RED: receptet på biffarna uppdaterades till från 2 till 4 ägg den 2021-04-22 då folk hörde av sig och tyckte att biffarna inte höll ihop.)


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.