Vegetariska burgare med kidneybönor, kikärtor och vitlöksdressing

Saftiga köttfria hamburgare

Nyligen slog jag på stort och gjorde ett helt gäng olika sorters burgare och bjöd familjen på. De olika burgarna hade proteininnehåll samt en massa goda tillbehör att fylla dem med. När allt var klart parkerade vi oss framför Melodifestivalen och plockade ihop våra burgare, sippade på rödvin och hade det trevligt (länk till rödvinet hittar du under receptet). Av alla de burgar-sorter jag gjorde visade sig dessa vegetariska burgare med kidneybönor, kikärtor och vitlöksdressing vara de som alla fyra tyckte var godast. Vad oväntat – och vad kul!

På sistone har jag börjat laga med vegetariskt hemma – utan att knappt ens märka det. Det roliga är också att de vegetariska recepten här i bloggen är otroligt populära. Kanske för att de är så enkla? Det jag allra helst lagar när vi ska äta vegetariskt är grytor och vegetariska biffar. Det påminner mest om den mat vi annars äter som innehåller kött. Alla de vegetariska recept här i bloggen är också ovo- och/eller laktovegetariska vilket innebär att de innehåller mejeri eller ägg. Det är något jag aldrig kommer sluta med eftersom jag älskar dem båda alldeles för mycket.

Vegetariska bönbiffarVegetariska bönbiffarVegetariska bönbiffar

Gott till grillen

Själva köttet i dessa vegetariska burgare med kidneybönor, kikärtor och vitlöksdressing utgörs av bönbiffar som består av 1 tetra kidneybönor, kikärtor, quinoa och ägg. För att få samma smak som på vanliga hamburgerbiffar smaksätts de med bbq-sås. Jag stekte biffarna eftersom det är det lättaste sättet att få biffarna riktigt fina. Under sommaren kanske man däremot vill grilla. Då kan man försteka biffarna som sedan grilla på dem. Vill man tillaga dem helt på en grill rekommenderar jag att man har lite majsstärkelse i smeten och sedan grillar dem på ett grillnät eller en grillplåt.

Bönbiffar med quinoa, kidneybönor och kikärtor

Kör man kidneybönorna och kikärtorna med en mixer blir de som en puré, därför rekommenderar jag att man mosar dem med en potatismosare vilket gör att de bli mer som ett mjöl. Då behåller de också mer struktur blir trevligare att äta. Väljer du glutenfria hamburgerbröd eller bakar dina egna glutenfria hamburgerbröd får du en helt glutenfri rätt då den i övrigt inte innehåller något gluten. Observera att vissa bbq-såser kan innehålla gluten, dock inte denna som länkas till nedan.

» Här hittar du fler vegetariska recept

Vegetariska burgare med kidneybönor, kikärtor och vitlöksdressing

Vegetariska burgare med kidneybönor, kikärtor och vitlöksdressing

8 burgare

Coleslaw:

300g vitkål
1 morot
2 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs
0,5 tsk lökpulver
2 krm vitlökspulver
salt, svartpeppar

Rostad vitlöksdressing:

4 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
2 dl crème fraiche
1 tsk flytande honung
salt

Pommes i ugn:

4 bakpotatisar
olja
salt

Biffar:

1 frp kidneybönor (380g)
1 frp kikärtor (380g)
1 dl okokt, gul quinoa (ca 3–3,5 dl kokt)
4 ägg (medium)
0,5 dl bbq-sås, ex Sweet Baby Ray’s
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
salt, svartpeppar

Tillbehör:

8 hamburgerbröd
1 stor tomat
tunnskivad, inlagd gurka
bladsallad
senap
tomatpuré

  • Strimla vitkålen och riv moroten på den stora hålen på ett rivjärn. Blanda med crème fraiche, majonnäs och kryddor. Ställ svalt under dagen. Servera i en skål till burgarna.
  • Värm olja i en liten kastrull och pressa i vitlöken. Fräs vitlöken på låg värme under omrörning tills den fått en ljust brun färg. Akta så den inte bränns. Låt vitlöken svalna, mortla den sedan till ett mos i en mortel. Blanda med creme fraiche och honung. Smaka av med salt.
  • Tvätta potatisarna och skär dem i stavar – behåll gärna skalet. Fyll en stor skål med kallt vatten och lägg i potatisen. Låt den ligga i cirka 20 minuter så att stärkelsen dras ur. Byt vattnet efter halva tiden. Skölj av potatisen och torka på en handduk eller hushållspapper. Lägg potatisstavarna i en ugnsform, ringla över olja och salt. Vänd runt så all potatis får olja på sig. Se gärna till att bitarna inte ligger på varandra. Ställ in i 200°C i 40–50 minuter. Ta ut och vänd runt potatisen efter halva tiden. Salta eventuellt ett extra varv innan servering.
  • Skölj kidneybönor och kikärtor i ett durkslag och låt dem rinna av. Mosa dem sedan ordentligt med en potatismosare – exempelvis på en plåt. Koka quinoanenligt anvisningen på förpackningen. Se till att quinoan är helt torr. Blanda den sedan med bönmoset, ägg, bbq-sås och kryddor. Hetta upp en stekpanna med en klick smör. Klicka i cirka en deciliter av smeten och forma till biffar med hjälp av en stekspade (stek fyra biffar i taget i två vändor). Vänd dem försiktigt när de lossnar från botten när du skakar på pannan. Stek tills de fått fin yta på båda sidor. Här kan du se hur jag gör när jag steker vegobiffar.

Rekommenderat vin till: Roodeberg Reserve

(RED: receptet på biffarna uppdaterades till från 2 till 4 ägg den 2021-04-22 då folk hörde av sig och tyckte att biffarna inte höll ihop.)

Madeleine Landley

Hej!

Jag heter Madeleine Landley och det är jag som skapar allt innehåll i denna blogg. Här bjuder jag på recept, mat- och vintips samt inspiration och smarta knep till köket – allt för att hjälpa dig laga enklare vardagsmat såväl som festliga recept till helg och fest. Har du frågor? Vill du ge beröm eller konstruktiv kritik? Gör det nedan i kommentarsrutan. Observera att alla bilder på sajten är upphovsrättsskyddade. Det innebär att man inte får ta dem och använda på annan plats eller i sociala medier.


Köp nya boken från Landleys kök: Husman – från lättlagat till lyx