Mustig höstgryta med frikadeller och Jack Daniels

God och enkel söndagsmiddag

Hösten är här, och så även tiden då en gryta allt gärna får stå på spisen och puttra. Finns det något mysigare än att ta en svamptur i skogen, komma hem lite ruggig, tända en brasa och sedan fixa i ordning en gryta som kan stå och puttra på spisen? En mustig gryta fylld med skogens läckerheter, rotfrukter och mört kött. Det är höstmys i ett nötskal.

Madeleine Landley ätligt ogräsJag och min mamma brukar alltid vara ute i stort sett varje helg under hösten och plocka svamp. Det har vi gjort så lång tillbaka jag kan minnas. Förr var det med min syster och mormor, men nu är det oftast bara jag och mamma.

Någon enstaka gång om året kan man lyckas få med sig karlarna ut. Dock blir det inte alltid så mycket svampplockande för sambons del, som hellre traskar runt och testar gps:en i iPhonen och springer runt och slår med pinnar på träden… Vissa pojkar slutar visst aldrig att vara pojkar :)

Mustig höstgryta med Whiskey

Detta recept på mustig höstgryta med frikadeller och Jack Daniels görs med lammfärs. När man säger att man ska tillaga lamm finns det fortfarande folk som rynkar på näsan. Lamm är underskattat, och har man inte skillsen att tillaga en köttbit av lamm är färs ett bra sätt att börja. Visst, vet man inte hur man ska krydda lammet kan det lätt bli tråkigt, eller ”kofta” som är ett uttryck som ofta hänger med. Jag har bara råkat ut för kofta en gång på restaurang, så jag kan förstå att det är lätt att dra alla lamm (haha) över samma kam. Dock tycker jag att det är värt ett försök, för lamm är himla gott. Dessutom var det troligtvis ett gammal får de serverade den gången…

Denna gryta innehåller goda kryddor och smaker som tar till vara på lammet i kombination med höstens rotsaker. Vill man inte använda lammfärs funkar det precis lika bra med blandfärs. Jag har i lite olivolja i grytan eftersom det gör den mustigare. Om man inte är allergisk mot chili kan jag rekommendera att man byter olivoljan i receptet mot exempelvis chiliolja. Det blir inte direkt hett av den lilla mängden utan ligger mer som en bakomliggande värme. SJälvklart kan man byta mot en annan whiskeysort om man inte har just denna sort hemma.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Mustig höstgryta med frikadeller och Jack Daniels

För: 6-8 personer

Mustig höstgryta med frikadeller och Jack Daniels

Lammfrikadeller:

2 ägg
1 dl ströbröd
0,5 dl creme fraiche
2 tsk skånsk senap
salt, peppar, oregano, lökpulver
700g lammfärs eller blandfärs

Gryta:

2 gula lökar
4 morötter
500g rotselleri
1 liter vatten
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
0,5 dl olivolja
1 msk skånsk senap
1 dl Jack Daniel’s Tennessee Whiskey
salt, peppar, oregano
0,5 dl färsk, hackad persilja

  • Vispa ihop ägg och ströbröd och låt det svälla i 10 minuter. Rör i creme fraiche, senap och kryddor. Blanda sedan i färsen – utan att knåda för mycket. Forma till stora köttbullar och stek dem i smör så de får yta.
  • Grovhacka löken och stek den mjuk i en stekpanna.
  • Skala och tärna morötter och rotselleri. Koka dem i 10-15 minuter i saltat vatten – känn med en tandpetare att de är lagom mjuka. Ha i den stekta löken, krossade tomater, olivolja, senap, whiskey och kryddor. Låt det koka upp och vänd sedan i frikadellerna. Hacka persilja och strössla över vid servering. Servera grytan som den är med en bit bröd, eller med kokt pasta eller ris.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.