Paj med rödbetor, getost och ogräs

Tips på mat med ogräs

Den som hållit ögonen öppna har under våren kunnat läsa intervjuer med mig i både Aftonbladet och flera av Sveriges landsortstidningar (via TT). Här har jag berättat om ätligt ogräs, gett tips på vad man kan laga och vad man ska undvika. Jag älskar ätligt ogräs och tycker det är spännande att lära mig nytt. Här i bloggen kan man läsa allt om ätbara blommor, ogräs, blad och skott, samt få tips och recept. Jag berättar bara om de jag själv har provat och därför fylls listan på vartefter.

Löktrav Recept med löktrav

I tidningsintervjuerna frågade man vilket som är mitt favoritogräs, och en av dessa är löktrav. I stan har jag sett att löktrav tittar upp precis överallt på Södermalm där jag bor. Ute på vårt landställe har vi däremot bara någon enstaka kvist. Supertråkigt tycker vi och har därför grävt upp lite av dessa mumsiga ogräs och tagit med oss. Hur knäppt som helst, om man tänker på det som ogräs. Men vi ser det som vilket kryddört som helst.

Löktrav kommer som små runda blad med lila stjälkar i mars-april. Vartefter växten blir större försvinner det lila på stjälkarna och de blir helt gröna. Växten kan bli upp till en meter hög och får stora gröna, blad med rundat hjärtlik bladskiva som har naggad till grovt tandad kant. Upptill kommer sedan vita små blommor. Hela örten luktar svagt av vitlök, krossade blad och även roten är starkt doftande. Den kan knappast förväxlas med andra arter.

Hur smakar löktrav?

Jag älskar vitlök, och därför tycker jag så mycket om att laga mat med löktrav, den smakar nämligen milt av vitlök. Favoriten är gratäng och paj där den blir som allra godast, enligt min mening.

Den här pajen bjöd vi på när vi hade gäster i våras. Det blev en riktigt härlig kombination där smakerna verkligen ville samarbeta. Vi drack en australiensisk rosé på druvan shiraz till det; Crystal Bay Shiraz Rosé 2013. Är man lakto- och ovovegetarian som vill äta köttfritt är denna paj helt vegetarisk.

Ramslök

Sallad med blomblad och ramslöksdressing

Paj med rödbetor, getost och ogräs

För: 4 personer
Temperatur: 225°C

Paj med rödbetor, getost och ogräs

Pajdeg:

3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
125g smör
1 tsk ättika (12%)
2-4 msk vatten

Fyllning:

3 rödbetor
1 stor gul lök
0,5 dl ogräs (ex löktrav och kirskål)
40g rucola
200g getost
1 dl kalamataoliver

Stanning:

3 dl grädde
3 ägg
salt, peppar, vitlökspulver, oregano

Sallad:

0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumparosfrön
70g machésallad
125g babyplommontomater
10 cm gurka

1. Blanda vetemjöl med bakpulver och salt. Blanda ner rumsvarmt smör, ättika och vatten. Om degen blir för kletig, ha i mer mjöl, blir den torr har du i mer vatten. Kavla ut degen och platta ut den i en form. Ställ in i kylen cirka 10 minuter. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i 5 minuter i 175°C.

2. Skala och dela rödbetorna till mindre bitar. Koka dem i saltat vatten cirka 10 minuter. Slå av vattnet och fördela ut rödbetorna i pajskalet. Grovhacka löken och strimla kirskålen. Låt dem båda mjukna tillsammans i smör i en stekpanna. Riv i rucolan och låt den stekas med löken på slutet i cirka 1-2 minuter. Smula getost över pajen, blanda i kalamataoliver, den stekta löken.

3. Vispa ihop grädde med ägg och kryddor. Slå stanningen över pajen och ställ in den i 30-40 minuter i cirka 225°C.

4. Hetta upp en stekpanna med en skvätt olja och rosta solros- och pumparna till de fått lite färg och börjar knäppa. Låt fröna svalna och blanda med machésallad, halverade babyplommontomater samt tärnad gurka. Servera gärna salladen men en ramslöksdressing.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.