Julskinka i Crock-Pot kokt i porter

Julskinka i slowcooker

Kan man koka julskinka i en slowcooker? Självklart! Att koka julskinkan i exempelvis en Crock-Pot är både smidigt och gör den saftig och god. Förra året gjorde jag julskinka i Crock-Pot kokt i porter. Porter, som är mörk öl, brukar man kunna köpa i vanliga marbutiken. Jag brukar köpa Carnegie Porter.

Julskinka i Crock-PotFörutom porter har jag i lite julkryddor och gul lök, vitlök och torkade aprikoser för att få sötma. Jag måste säga att det här blev en av de godaste julskinkorna jag ätit. Jag använde en rimmad julskinka i sous vide-påse från Jakobsdals, och den ska egentligen kokas i sin påse. Men eftersom jag ville addera egna kryddor till skink-koket fick jag ta ur den ur påsen. Rimmad julskinka är ju redan salt, så då brukar det bara behövas lite salt för att runda av smakerna. Använder man rå julskinka som inte är saltad brukar man beräkna cirka 0,5 tsk salt per liter vätska. Jag kokar skinkan på det låga värmeläget och då ligger vätskans temperatur på cirka 85–90°C.

» Här hittar du fler goda julskinkerecept

Julskinka i Crock-Pot kokt i porter

Julskinka i Crock-Pot kokt i porter

Skinka på 3,7–4 kg

1 rimmad julskinka à 3,7–4 kg
1/2 gul lök
1 morot
4 torkade aprikoser
3 vitlöksklyftor
10 hela svartpepparkorn
6 hela kryddpepparkorn
5 torkade enbär
2 lagerblad
3 dl porter (mörk öl)
vatten så det täcker
1 krm salt per liter vätska

  • Skölj av skinkan men behåll nätet på. Lägg skinkan i Crock-Poten.
  • Skala och skär löken i stora bitar. Skala moroten om den är smutsig och skär den till tjocka skivor. Halvera aprikoser och vitlöksklyftor. Fördela ut lök, morot, aprikoser, vitlök och alla kryddor runt om skinkan. Slå på portern och fyll på så mycket vatten det går (det gör inte om toppen på skinkan sticker upp lite). Använd ett litermått för att fylla på vatten så du vet hur mycket som går åt. Ha i 1 krm salt per liter vätska. (I min Crock-Pot gick fick det plats 5 dl porter, 1,5 liter vatten, således 2 liter vätska och 2 krm salt.)
  • Starta Crock-Poten på det låga läget och kör den i cirka 6 timmar tills skinkan kommit upp i en innertemperatur på 70°C. Vänd gärna på skinkan efter halva tiden.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.