Inlägget innehåller annonslänkar för Adlibris och Semic

Pilaff med linser, soltorkade tomater och stekt ägg

Vego till vardagsmiddag

Visste du om att ris är det bästa jag vet. Skulle någon sätta mig på en öde ö och låta mig välja tre saker att äta resten av livet, så skulle jag välja ris, ägg och ost. Denna pilaff med linser, soltorkade tomater och stekt ägg innehåller således två av mina favoritingredienser; ris och ägg. Den är också enkel att göra samt ovo-vegetarisk. Väljer man att servera den utan de stekta äggen till blir den helt vegetarisk och vegansk. Dessutom är den både laktosfri och glutenfri.

Detta recept kommer från min tredje kokbok Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog. Rätten är egentligen lika perfekt att svänga ihop om man har rester över, för den måste inte innehålla just dessa, även om den för all del är väldigt god just med dessa ingredienser.

En god rätt med ris

Är man ute efter en lite lättare middag är denna pilaff perfekt. Den är också smidig att ta med sig i matlådan som lunch. Eller ut på picknicken. Denna rätt har fyra delmoment, men det är inte krångligt och verkligen värt besväret. Vill man hålla det enkelt byter man den rostade löken mot köpe-varianten. Det blir inte riktigt samma sak eftersom denna är brukar vara hårdare rostad, men det gör att man kan slipa ett steg.

Själva pilaffen kan man göra i förväg och värma i mikron när det är dags att äta. Sedan är det bara att servera med nystekt ägg. Tips! Stjälkarna till dillen är syrliga och goda. Släng inte dessa utan hacka även dem och ha ner i pilaffen.

» Här hittar du fler vegetariska recept

Pilaff med linser, soltorkade tomater och stekt ägg

Pilaff med linser, soltorkade tomater och stekt ägg

För: 4 personer

Puylinser:

1 liter vatten
salt
1 lagerblad
2 dl torkade puylinser

Rostad lök:

2 gula lökar
4 msk olivolja
salt

Ris:

3 msk olja
2 vitlöksklyftor
3 dl basmatiris
salt
4 dl vatten

Övrigt:

8 bitar soltorkade tomater i olja
1 dl mandelspån
1 knippe färsk dill
1 dl russin
4 ägg

  • Koka upp en kastrull med saltat vatten och ett lagerblad. När vattnet kokat upp, dra ner värmen och häll i linserna. Sjud dem under lock i 15 minuter och slå av vattnet genom ett durkslag.
  • Skala och hacka löken i ganska stora bitar. Värm olja i en stekpanna och lägg i löken. Stek under omrörning på medelvärme tills den börjar mjukna. Salta ett varv. Lyft ur hälften av löken och låt resten rostas vidare så den blir lite knaprig. Slå på mer olja om det går torrt. Lyft ur den rostade löken och låt den rinna av på ett hushållspapper.
  • Värm oljan i en kastrull. Pressa i vitlöken, lägg i riset och salta. Stek under omrörning några minuter och slå sedan på vattnet. Dra ner värmen och låt riset knappt sjuda i 11 minuter. Dra bort kastrullen från plattan och låt riset svälla klart under lock.
  • Strimla de soltorkade tomaterna. Blanda linser, lök och ris med soltorkade tomater, mandelspån, riven dill och russin. Stek äggen och servera till.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.