Stekt lax i gräddsås med soltorkade tomater och spenat

Gott och lättlagat med lax

Här om dagen fick jag ett stort sug efter lax. Jag äter fisk ganska sällan, och på sistone har det lustigt nog blivit mestadels vegetariskt. Visst äter jag fortfarande kött, men då ska det vara en riktigt fin köttbit med ett glas rödtjut till. Allra helst när man vill ha det lite festligt. Det slentrianmässiga köttätandet är ett minne blott. Å andra sidan äter vi gärna korv och köttfärs i veckorna eftersom det går snabbt att laga och är enkelt att göra goda rätter på.

Lax Recept till helg och vardag

Den här gången blev jag i alla fall sugen på lax. I min frys finns det två typer av lax – dels lite större bitar som jag passar på att köpa när det är bra pris på hel lax eller laxsida. Då köper jag en större bit och fryser in i större bitar så man kan tillaga den hel i ugnen. Jag har också den klassisk modellen som finns i de flesta frysarna, nämligen styckfryst lax – ni vet den som är infryst i fyra separata fack som en remsa. Dessa laxbitar är utmärkta att plocka fram när man bara vill ha färre portioner eller bara vill ha färdiga portioner till fyra personer.

Denna goda rätt med stekt lax i gräddsås med soltorkade tomater och spenat kan man göra med vilken sorts lax man vill. Har du en stor bit skär du den till fyra mindre bitar, annars tar du bara en förpackning med styckfryst lax och tinar.

Till denna rätt passar det precis lika bra med ris som med pasta. Riset är förstås glutenfritt och man är ute efter en helt glutenfri rätt. Å andra sidan finns det glutenfri pasta om man är sugen på det.

Servera med ris eller pasta

För att laxen inte ska bli överstekt och torr börjar jag med att steka lök och vitlök. Därefter öser jag över den stekta löken i en skål och steker laxen. Löken och övriga ingredienser häller jag sedan tillbaka i pannan och kokar ihop med spenat, grädde och vitt vin. Chipotlepastan i såsen passar så otroligt bra till, men är man känslig mot het mat kan man byta mot tomatpuré för att få in lite syra och röd färg i såsen. Jag älskar het mat och serverar därför med lite extra chipotlepasta till maten.

Det här är verkligen en enkel och god rätt som är perfekt att servera till såväl vardagsmat som till helgen. Välj laktosfri grädde och du inte tål laktos. Stek i olja eller laktosfritt smör. Har du diabetes, byt den vita vinet mot en skvätt äppelcidervinäger.

» Här hittar du fler goda recept med lax

Stekt lax i gräddsås med soltorkade tomater och spenat

För: 4 personer

Stekt lax i gräddsås med soltorkade tomater och spenat

1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
10 soltorkade tomatbitar i olja
4 styckfrysta laxfiléer utan skinn
100g färsk babyspenat
1 dl torrt vitt vin
5 dl grädde
2 tsk maizena
2 msk chipotlepasta (eller 2 msk tomatpuré)
salt, peppar

Tillbehör:

pasta eller ris

  • Grovhacka den gula löken och låt den mjukna i smör i en stekpanna. Strimla soltorkade tomater på längden och lägg i en skål. Pressa i vitlöken och låt den värmas i 1 minut med löken i pannan. Skrapa sedan ner allt i skålen med soltorkade tomater.
  • Skär bort skinnet från laxen om den har det. Smält en stor klick smör i pannan och ha ner laxfiléerna. Salta och peppra. Stek laxen hastigt på båda sidor och sprid sedan ut babyspenaten runt om. Slå på vitt vin och låt det fräsa in någon minut.
  • Fördela ut lök och soltorkade tomater i pannan. Blanda grädde med maizena och chipotlepasta och ha ner i pannan. Låt allt puttra ihop och smaka av med salt och peppar. Servera med kokt spagetti eller ris.

Stekt lax i gräddsås med soltorkade tomater och spenat


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.