Baconlindade järpar med gurkskum och päronsallad med feta

Annorlunda vardagsmat

Idag när sambon kom hem efter jobbet kom han in i köket med lysten blick och fladdrande näsvingar. Jag listade ganska snart ut att det inte var tack vare mig, utan snarare tack vare de goda matdofterna som flöt runt i köket. Vitlök, bacon och annat mumsigt stektes vid spisen, och en god sallad med päron stod och väntade på att bli uppäten.

Bacon, köttfärs och päron

Vid middagen undrade han vad det hade tagit åt mig, nog för att det alltid står en god och hälsosam middag på bordet, men på sistone har det varit så… så… galet gott. Ja, svaret på den frågan är enkel. Till hösten, efter en skön semester, brukar jag alltid bli sugen på att stå i köket och uppfinna ny mat. Inspirationen infinner sig alltid efter lite vila och nya intryck. Och blandar man frukt med salt, nötigt och syrligt så blir det inte annat än en fullträff.

Dessa baconlindade järpar med gurkskum och päronsallad med feta är ännu en fullträff! Prova detta recept och servera till vardagen, som jag gjorde. Eller varför inte till helgen eller en avslappnad middagsbjudning med vännerna?

» Fler goda recept till helg och fest hittar du här.

Baconlindade järpar med gurkskum och päronsallad med feta

För: 4 personer

Baconlindade järpar med gurkskum och päronsallad med feta

Köttfärsjärpar:

1 ägg
2 msk oskalade sesamfrön
1 tsk senap
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1/2 röd chilifrukt
500-600g nötfärs
1/2 röd lök
1 paket bacon
salt, peppar

Sås:
1/2 gurka
1 tsk olivolja
1 vitlöksklyfta
1/4 citron
2 dl creme fraiche (34%)
salt, peppar

Sallad:
1 grönt päron
1/2 röd paprika
35g rucolasallad (1/2 påse)
1 burk kikärtor
2 plommontomater
150g fetaost

1. Rör ihop ägg och sesamfrön tillsammans med tomatpuré, senap och pressad vitlök i en stor bunke. Tar bort kärnhuset på chilin, hacka den och rödlöken och blanda i. Blanda ihop allt med köttfärs och kryddor. Forma till korvar/järpar och stek dem i smör till de fått färg runt om, men inte är klara ()annars kommer de att bli torra). Tag ur köttfärsrullarna och linda en baconskiva rund mitten på den. Stek på alla igen till baconet är genomstekt.

2. Skär gurkan till mindre bitar och lägg i en mixer med olja, en pressad vitlöksklyfta och pressad citron. Kör till en jämn smet. Vänd ner creme fraichen och kör ytterligare ett tag i mixern för att blanda ordentligt. Smaka av med salt och peppar.

3. Skär päron och paprika i mindre bitar. Skölj rucola och kikärtor. Skär plommontomaterna till klyftor. Blanda allt och smula i stora bitar av fetaost.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.