Dessert med apelsinmousse och kaksmulor

Efterrätt med smak av apelsin

Enligt min devis ska efterrätter och desserter gå enkelt att laga. Jag är definitivt inte typen som står och pillar i evigheter och mixtrar med avancerade dekorationer. Det ska vara snabbt och enkelt – och självklart ska det vara gott.

När min mamma fyllde år bjöd vi på en trerätters middag. Mamma gillar apelsin vilket gjorde att desserten så klart skulle innehålla detta. Egentligen ville vi ha blodapelsin, men eftersom det inte var i säsong därför bestämde vi oss för att ta hälften apelsin och hälften blodgrape – det ska nämligen inte bli för sött. Självklart kan man smaksätta moussen med vilken smak man vill. Kolla exempelvis in receptet på vit chokladmousse.

Enkel dessert som kan förberedas

Denna dessert är smidig att ordna eftersom kan kan göra den i förväg och ställa in i kylen. Jag valde att göra den i två omgångar så att inte de smulade kexen skulle sjunka ihop för mycket av moussen. Dekorera gärna med filéad apelsin och grape samt en kvist citronmeliss. För en extra knuff av apelsin väljer man cointreau i glaset.

Har man många gäster är denna dessert perfekt eftersom den är så enkel att göra. Har man bjudit på buffé kan man bara dubbla receptet och ställa dessertglasen på buffébordet så folk får ta själva. Har du glutenintoleranta gäster kan digestivekexen bytas mot rena havregryn som man steker med smör och strösocker.

» Här hittar du fler enkla desserter

Dessert med apelsinmousse och kaksmulor

För: 4 personer

Dessert med apelsinmousse och kaksmulor

1/2 apelsin (saft)
1/2 blodgrape (saft)
2 äggvitor
1 msk strösocker
3 dl vispgrädde
4 dl smulad digestive

1. Pressa saften från halva apelsinen och halva blodgrapen.

2. Separera äggen och vispa äggvitorna och socker så hårt det går med en elvisp. Vispa grädden i en annan skål.

3. Rör försiktigt i citrussaften med ägget. Vänd sedan försiktigt ihop grädden och ägget.

4. Smula digestive-kexen. Fördela ut cirka en halv deciliter kaksmul i varje glas. Klicka på moussen. Ställ in i kylen cirka en timme. Ta ut och fördela ut resten av kaksmulorna och toppa med resten av moussen. Ställ svalt en timme eller längre.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.