Västerbottenspaj utan gluten
Ibland är det lätt att glömma att ens gäster kan ha glutenintolerans. Framför allt så här i augusti när det inte är ovanligt att bjuda in till kräftskiva. En Västerbottenspaj är nästan ett måste till kräftskivan, men hur gör man då om man har gäster som inte tål gluten? Varför inte servera en god och glutenfri Västerbottenspaj? Visst kan man göra en paj med glutenfritt mjöl. Dock blir det så himla mycket godare när man gör skalet av kikärtor.
Paj utan mjöl till kräftskivan
Kikärtor är som bekant helt glutenfria och ger en god smak och konsistens åt pajen. Tack vare ägg och lite majsstärkelse håller pajskalet ihop bra. Att göra paj med skal av kikärtor är en av mina favoriter. Det smakar gott och är bättre både för tarm och midjemått vilket är perfekt om man äter Low Carb eller LCHF.
» Fler recept på glutenfri paj hittar du här
Glutenfri Västerbottensostpaj
Pajskal:
2 tetror/burkar kikärtor (à 400g)
2 ägg
2 msk majsstärkelse
1 msk flytande smör
1 msk vatten
salt, svartpeppar, vitlökspulver
Pajfyllning:
2 gula lökar
4 dl riven västerbottensost
1,5 dl grädde
3 ägg
salt, peppar
- Skölj kikärtorna och lägg dem i en mixer. Knäck i äggen och lägg i majsstärkelse, smör, vatten och kryddor. Kör till en smet. Bre ut kikärtssmeten i en smörad pajform med avtagbar kant om cirka 25 cm i diameter. Förgrädda i 200°C i 15 minuter.
- Grovhacka löken och låt den mjukna på medelvärme i en stekpanna tillsammans med smör. Blanda riven ost med grädde, ägg, kryddor och den stekta löken. Lägg fyllningen i pajskalet och grädda 30 minuter i 200°C.
Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Du har inspirerande och tydliga recept. Ett önskemål är att få tips om man kan byta en ingrediens mot en annan. Till exempel att göra en glutenfri pajdeg på kikärtor. Vad kan man då byta ut majsmjöl, som stöd för kikärtorna. / Liliana
Hej Liliana.
Tack för din feedback. Vad kul att du gillar mina recept. Om det finns självklara byten brukar jag emellanåt tipsa om det. Dock tror jag att många med lite egen fantasi skulle våga sig på att byta på egen hand, utifrån sina speciella preferenser, med mina recept som inspiration. En förutsättning för att rekommendera något är ju att veta att det funkar. Det innebär alltså att jag skulle behöva laga recepten i flera varianter för att kontrollera utifrån alla de preferenser som folk kan tänkas ha och kan tänkas vilja ha tips om (laktosfritt, glutenfritt, äggfritt, vegetariskt osv…). Det är ju tyvärr inget jag gör – det jag publicerar är sådant jag lagat själv och som jag vill rekommendera för att det är gott. Det unika med detta recept är just degen som görs av kikärtor. Man kan alltid ställa frågan om tips, men i det här fallet föreslår jag att du googlar glutenfri pajdeg och använder ett beprövat recept hos någon som brukar göra glutenfria pajdegar, och i så fall slår ihop med denna fyllning. Då tror jag att du kommer att få det bästa resultatet.
Mvh
Madeleine
Vad motsvarar två tetror, i vikt? Svara gärna i gram.
Hej Marie-Louise.
Svar på din fråga hittar du här.
Mvh
Madeleine
Hur mycket salt, peppar resp vitlökssalt ska det vara i pajskalet? Mvh Ovan i köket
Hej Linn.
Alla har olika preferenser så man får gå på känsla när det kommer till kryddningen.
Mvh
Madeleine