Glutenfri Västerbottensostpaj

Västerbottenspaj utan gluten

Ibland är det lätt att glömma att ens gäster kan ha glutenintolerans. Framför allt så här i augusti när det inte är ovanligt att bjuda in till kräftskiva. En Västerbottenspaj är nästan ett måste till kräftskivan, men hur gör man då om man har gäster som inte tål gluten? Varför inte servera en god och glutenfri Västerbottenspaj? Visst kan man göra en paj med glutenfritt mjöl. Dock blir det så himla mycket godare när man gör skalet av kikärtor.

Paj utan mjöl till kräftskivan

Kikärtor är som bekant helt glutenfria och ger en god smak och konsistens åt pajen. Tack vare ägg och lite majsstärkelse håller pajskalet ihop bra. Att göra paj med skal av kikärtor är en av mina favoriter. Det smakar gott och är bättre både för tarm och midjemått vilket är – perfekt om man äter Low Carb eller LCHF.

» Fler recept på glutenfri paj hittar du här

Glutenfri Västerbottensostpaj

För: 4 personer
Tid: 15+30 minuter
Temperatur: 200°

Glutenfri Västerbottenspaj

Pajskal:

2 tetror kikärtor
2 ägg
2 msk majsstärkelse
1 msk flytande smör
1 msk vatten
salt, peppar, vitlökspulver

Pajfyllning:

2 gula lökar
4 dl riven västerbottensost
1,5 dl grädde
3 ägg
salt, peppar

1. Skölj kikärtorna och ha ner dem i en mixer. Knäck i äggen och ha i majsstärkelse, smör, vatten och kryddor. Kör till en smet. Bred ut kikärtssmeten i en smörad pajform med avtagbar kant om cirka 25 cm i diameter. Förgrädda i 200°C i 15 minuter.

2. Grovhacka löken och låt den mjukna på mediumvärme i en stekpanna tillsammans med smör. Blanda riven ost med grädde, ägg, kryddor och den stekta löken. Ha ner fyllningen i pajskalet och grädda 30 minuter i 200°C.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.