Fisk- och skaldjurspaj med linsskal

Skaldjurspaj till Kräftskivan

Den här pajen är annorlunda på det viset att den är helt utan mjöl. Istället för att blanda mjöl, smör och vatten kokar man istället gröna linser som man mixar till en slät smet. Detta spatlar ut med hjälp av en slickepott och gräddar i ugn. Svårare än så är det inte att göra något gott och glutenfritt.

Efter att ha testat pajskal med baljväxter har jag svårt att gå tillbaka till mjölbaserad – det finns liksom inte lika mycket smak och fras. Dessutom är det så mycket nyttigare då linser innehåller mineraler, kostfiber och protein.

Paj för den som äter glutenfritt, gi eller lchf

Vill du testa en annorlunda variant som är mättande, god och lättfixad – och förstås bättre för midjemåttet (du kanske äter gi eller lchf)? Då är det här något för dig. Sväng ihop en till kräftskivan, eller varför inte av de rester som blir över i kräftväg?
» Recept på fler pajer som görs utan mjöl hittar du här.

Glutenfri Skaldjurspaj med pajskal av linser

För: 4 personer
Tid: 60 minuter
Temperatur: 200°

Fisk- och skaldjurspaj med linsskal

Pajskal:

2,5 dl gröna linser
salt

Pajfyllning:

100g vit fisk
2 salladslökar
1 burk kräftstjärtar i lag (170g avrunnen)
1 burk skalade räkor i lag (170g avrunnen)
4 msk färsk dill

Stanning:

2 ägg
2,5 dl vispgrädde
salt, peppar, vitlökspulver

1. Koka linserna i saltat vatten ca 30 minuter. Slå av vattnet och låt dem rinna av.

2. Mixa linserna till en slät smet och smaka av med salt. Smöra en springform på 25 Ø cm. Fördela ut smeten jämt i formen och förgrädda i 200° i totalt 30 minuter. Tag ut efter 20 minuter och platta upp kanterna med hjälp av en sked. Ställ in i 10 minuter till.

3. Tärna fisken och skiva salladslökarna. Ha ner i pajskalet och blanda ihop med avrunna räkor, kräftstjärtar och dill.

4. Vispa ihop ägg, vispgrädde och kryddor. Slå stanningen över fyllningen och grädda sedan pajen i 200° i 30-40 minuter

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.