Citrusskyckling med varma bifftomater, chilihalloumi och belugalinssallad

God vardagsmat med kycklingfilé

Och så var det måndag igen och dags för lättlagad mat. Kyckling är smidigt att steka på i panna och gör sig gott tillsammans med tomater, halloumi och linser. Är man glutenintolerant eller bara vill hålla formen med hjälp av mindre kolhydrater är detta också en bra rätt att välja. Linser är näringsrika och innehåller inget gluten eftersom det är en baljväxt.

Lätt och enkelt

När jag lagar mat i veckorna vill jag att det ska vara så få moment som möjligt och gå snabbt att få det i ordning. Kyckling kräver förstås några minuter extra för att bli ordentligt genomagad, men i övrigt är denna rätt enkel att tillaga. Vill man så kan man förstås också servera den till helgen. Då kan man komplettera med en citruscreme bestående av creme fraiche och zestat citronskal. Och inte att förglömma något gott i glaset. I så fall gör sig en frisk och fräsch Sauvignon Blanc från nya världen gott till syrligheten från citronen.

Kyckling med citron, varma bifftomater och belugalinssallad

För: 4 personer

Citrusskyckling med varma bifftomater, chilihalloumi och belugalinssallad

Chilihalloumi:

1 spansk peppar
3 msk rapsolja
400g halloumi (2 pkt)
2 bifftomater

Belugalinssallad:

2 dl belugalinser
1 burk kikärtor (400g)
2 avokados
1 dl solrosfrön
1 kruka basilika

Citruskyckling:

4 kycklingfiléer
citrussalt, peppar, oregano

1. Hacka chilifrukten och ha ner i en skål eller liten burk tillsammans med oljan. Låt den ligga och dra.

2. Koka belugalinserna i saltat vatten på lägsta värmen i ca 20 minuter. Slå av vattnet och rör ihop med kikärtor och tärnad avokado. Rosta solrosfröna i lite smör och salt i en stekpanna. Blanda ner i linssalladen tillsammans med strimlad basilika.

3. Snitta kycklingfiléerna på ovansidan. Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen tillsammans med citrussalt, peppar och oregano.

4. Skär bifftomater och halloumi till tjocka skivor. Hetta upp en stekpanna och stek dessa. Skeda på chilioljan på halloumin under stekningen. Smula citrussalt på tomaterna.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.