Så gör man egen glaze
Färdiga glazer går att köpa i butik, men det blir så mycket godare att göra egen! Det är inte alls svårt. Grilltider kräver goda smaker till köttet. Här kommer tre smaskiga glazer att pensla på köttet. Dags att tända grillen och korka upp vinet.
En glaze penslas på vid slutet av grillningen för att ge extra smak och glans. Ofta är den söt och kryddig och baseras vanligtvis på honung, socker eller sirap – alltså något som ger en yta när den bränns. I många fall är den lite mer trögflytande för att sitta kvar bättre. Här hittar grilltipsen som fixar biffen.
Kan man grilla med olivolja?
Olivolja bör man inte hetta upp över 185-200°, dels för att den kan bli bitter i smaken och för att det bildas cancerogena ämnen som kroppen inte kan bryta ner. Eftersom glazen ska på precis på slutet är detta inget problem.
3 goda recept på glaze till grillningen
Ju finare olivolja man satsar på, desto högre brukar rykpunkten vara. En bra tumregel är att inte välja en kallpressad olja, då varmpressad olivolja tål högre temperatur. Satsa på en smarrig extra virgin olivolja som lyfter det hela lite extra.
Alla glazerna nedan räcker till en grillning för 4–8 personer. Nedan hittar du 3 goda recept på glaze till grillningen.
Glaze till vilt
Den här glazen passar bra till viltkött tack vare rosmarinen. Den passar förstås till mycket annat – som denna goda torskrygg eller grillat lamm.
Behöver du lite inspiration till recept? Testa Rosmarindoftande kycklingspett med sardellmajonnäs, krispig vårsallad och morotsplättar med getost.
2 msk grovhackd, färsk rosmarin
2 msk olivolja
1 msk honung
2 msk rosévin
1 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
- Grovhacka rosmarinen och rör ihop med olivolja, honung, rosévin och sambal oelek. Pressa i en vitlöksklyfta och smaka av med salt och peppar.
- Lägg köttet i marinaden några timmar innan tillagning eller avsluta med att pensla med glazen efter tillagning.
Glaze med rabarber
Recept med rabarber kan man hitta båd elite här och var, men varför inte göra en glaze med denna goda grönsak. Rabarber hör våren till och passar inte bara i paj. Det är riktigt gott till kött så som nötkött och kyckling. Bara att hacka ihop och pensla på.
Som lite hjälp på inspirations-traven kan du testa marinaden på detta recept; Rabarberglazad flankstek med ugnsbakta parmesantomater, tryffelbearnaise, grön sparris och krysspotatisar.
1 stjälk av rabarber
1 tsk balsamvinäger
3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
0,5 tsk liquid smoke
1 dl strösocker
0,5 dl råsocker
salt, peppar
- Finhacka rabarbern. Blanda ihop balsamvinäger, olivolja, pressad vitlök, sambal oelek och liquid smoke.
- Rör ner både sockersorterna samt kryddor och ha sedan ner glazen i en kastrull. Låt puttra på mediumvärme till glazen börjar bli simmig. Ställ åt sidan så att den får stelna till. Pensla köttet mot sluten av tillagningen.
Glaze med persika
Persika och nektarin är det bästa jag vet. På sommaren går det att få tag i riktigt saftiga och fina frukter, men på vintern är det dessvärre lite knepigare. Tyvärr får man betala rätt mycket om det ens finns. Den här marinaden är alltså så somrig som den bara kan bli och passar alldeles utmärkt till fläskkött och kyckling.
Ett recept? varför inte prova Helgrillad persikofläskfilé med ugnsgratinerad sötpotatisstomp och jordgubbspimpad koriandercesarsallad.
1 persika
80g persikopuré
2 msk olivolja
1 msk hackad, färsk koriander
1 tsk äppelcidervinäger
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
salt, peppar
- Hacka persikan och rör ihop med persikopuré, olivolja, äppelcidervinäger och sambal oelek.
- Hacka koriander och pressa i vitlök. Smaka av med salt och peppar. Marinera med köttet eller pensla mot slutet av stekningen/grillningen.
Letar du efter god smaksättningen att låta köttet ligga i? Här finns recept på marinader.
Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Hej
Bara jag igen, long time no see ;)
Men blev sugen på rabarberglazen nu, och märker att på många glazer så har man socker istället för honung. Jag brukar hellre ha honung, men kanske finns en anledning till att man nu för tiden vanligtvis har socker istället?
Här kommer en annan variant på glaze till fläskött :)
http://www.gottgrillat.se/glaze-till-flaskkott/
Hej Martin.
Smaken är som baken.
Jag kan prata hur länge som helst om hur dåligt socker är för kroppen – oavsett sockersort, så det är mer smaken som får avgöra i detta fall.
Föredrar man honung, sirap eller mörkt socker tar man det istället.
Recepten är lika mycket inspiration som vägledning ;)
Mvh
Madeleine
Hejsan! Har precis upptäckt din sida. Har inte hunnit kolla så mycket men här verkar finnas en hel del. Jag såg ditt recept på persikoglaze. Ska det inte vara persikor i den?
Med vänlig hälsning Martin
Nu insåg jag själv vad som var fel :) Jag kollade på sidan för ”3 goda glazer” och där är receptet på persikoglaze samma som för rabarberglazen. Det som jag antar är det riktiga persikoglaze receptet hittade jag när jag klickade på länken till ”Helgrillad persikofläskfilé”.
Hej Martin.
Tryckfelsnisse hade visst varit i farten ;) Nu är det fixat. Tack för heads up.
Mvh
Madeleine