Lussekattsgifflar

Annorlunda lussekatter

Lussekattsgifflar är lussekattsdeg som man formar på lite annorlunda vis – lite som en croissant. Det hela blir dekorativa julbullar som är fyllda med mandelmassa. Riktigt mumsigt och kul med något annorlunda, om du frågar mig.

Formade som en croissant

Att göra dessa lussekattsgifflar är inte det minsta svårt. Degen gör man på samma vis som en vanlig lussebullsdeg. Denna kavlar man sedan ut och skär till avlånga trianglar. Enklast är att skära degen på längde i zickzack. Då blir varannan snibb åt ena hållet och varannan åt andra.

I den breda basen på trianglarna lägger man sedan en liten korv med mandelmassa och rullar ihop det hela från basen till spetsen. In i ugnen och sedan är det klart. Perfekt till en kopp glögg när man vill ha lusse-mys med lite annorlunda lussebullar.

» Här hittar du fler recept på julgodis och julkakor

LussekattsgifflarLussekattsgifflar

Lussekattsgifflar

Lussekattsgifflar

Ca 40 stycken

200g smör
5 dl mjölk
1 paket jäst (50g)
2 paket saffran
2 dl vit sirap
1 tsk salt
1-1,1 kg vetemjöl (cirka 17-18 dl)
200g mandelmassa
1 ägg till pensling

  • Smält smör i en kastrull. Rör i mjölk och värm till 37°C. Smula ner jästen och rör till jästen löst sig. Rör i saffran, sirap och salt.
  • Ha ner lite vetemjöl vartefter i skålen med degvätskan. Arbeta degen till den är smidig, gärna cirka 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. Ställ degbunken på en dragfri plats med jämn temperatur – gärna ovanpå spisen när ugnen är igång, och täck med en bakduk. Låt jäsa i 60 minuter.
  • Knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och kavla ut en del i taget till en rektangel som är cirka 25 cm bred på kortsidan. Skär rektangeln till trianglar över långsidan genom att skära varje snitt åt vartannat håll. Skippa kanterna och lägg ihop de degbitarna med resten av degen. Ta lite mandelmassa och rulla till en liten korv som är lite kortare än basen på triangeln. Rulla in mandelmassekorven i lussegiffeln genom at rulla basen mot spetsen. Se till att spetsen fästs under lussekatten. Fortsätt med alla och upprepa tills degen är slut. De allra sista kantbitarna kan man försöka forma till en sista giffel eller helt enkelt göra en klassisk lussekatt av :)
  • Lägg ut lussekattsgifflarna på bakplåtspapper på plåtar. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
  • Värm ugnen till 250°C. Pensla lussekattsgifflarna med uppvispat ägg och grädda sedan mitt i ugnen 5-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.