Varm rosédrink till termosen

Värmande dryck med julsmaker

Vem har sagt att rosévin bara passar på sommaren? En varm rosédrink till termosen passar fint om man vill ha något värmande med sig ut i snön – exempelvis om man vill ha ett mysigt glöggmingel utomhus i snön, eller om man vill ha med något att värma sig med i pulkabacken. Självklart passar den även när man vill jul-mysa hemma i soffan, tillsammans med några pepparkakor.

Denna drink är lite som en blandning av glühwein och glögg. Det varma vinet smaksätter man med stjärnanis, vilket ger en kryddig lakritston, och apelsin. Det hela sötas med strösocker och sedan är det bara att ha ner drinken i en termos och ta med sig ut.

Servera till glöggmingel

Naturligtvis kan man även servera denna dryck istället för glögg till glöggminglet. Den fina, rosa färgen på drycken gör det lite annorlunda och de juliga smakerna passar fint till salta julsnittar. Jag brukar köpa bag in box och blanda rosédrinken av. En halvbox på 1,5 liter är smidigt eftersom det behövs lite mer än en flaska. Vill man göra en ännu större omgång är det bara att dubbla receptet. Välj gärna ett rosévin som är lite fruktigt och smakrikt snarare än torrt. Alla gillar olika söt dryck, så smaka av och addera mer socker om du vill ha det sötare.

» Här hittar du fler goda recept på glögg och varma juldrycker

Varm rosédrink till termosen

Varm vindrink till termosen

För: 8 personer

1 liter rosévin (från BiB)
2 dl äppeljuice
3 msk strösocker
2 stjärnanis
1 apelsin

  • Halvera apelsinen och pressa saften i en kastrull. Häll i rosévinet och värm under omrörning tillsammans med äppeljuice, stjärnanis och socker samt skalet från apelsinen. Se till att det inte kokar.
  • Låt sjuda på låg värme cirka 10 minuter. Sila sedan av kryddorna och slå upp i en termos
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.