Spett med ananas och lax

Enkla spett till buffé eller kvällsmiddag

Dessa spett med ananas och lax är en trevlig liten maträtt att servera som en del i en härlig sommarbuffé. Komplettera gärna spetten med exempelvis andra smårätter från grillen, en paj och/eller gratäng samt en eller två sallader och några goda såser och röror. Dessa spett är dessutom superenkla att göra och kräver bara några få ingredienser.

Perfekt på grillen

För att göra grillspett dessa tärnat man lax och färsk ananas. Sedan rör man ihop ingredienserna till marinaden och penslar spetten med den. Spetten kan man antingen steka eller grilla. Blötlägg gärna spetten i 10 minuter innan du trär på innehållet, om du använder spett i trä. Dessa spett behöver naturligtvis inte bara serveras till en buffé. De går lika bra att ha som vanlig middag och servera till exempelvis kokt potatis, potatisklyftor eller ris samt en enkel sallad.

» Här hittar du fler recept till buffén

Spett med ananas och lax

Spett med ananas och lax

För: 8 stycken

4 styckfrysta laxfiléer à 125g
1 färsk ananas
8 träspett
3 msk japansk soja
2 msk olivolja
1 tsk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
1 tsk riven ingefära
1 tsk mörkt farinsocker
salt, svartpeppar

  • Tina laxfiléerna och skär dem till lagom stora bitar. Skala och tärna ananasen i kuber. Blötlägg träspetten i 10 minuter.
  • Rör ihop soja, olja och balsamvinäger med en pressad vitlöksklyfta, riven ingefära och mörkt farinsocker.
  • Varva laxbitar och ananaskuber på spetten. Värm grillen och lägg på spetten. Pensla med marinaden under grillningen. Vänd spetten några gånger och grilla tills de fått yta. Vid en innertemperatur på 48–52°C är laxen klar.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.