Ugnsgratinerade zucchinis med salami och ost

Dags att laga mat med zucchini

Under hösten lagar jag ofta mat med zucchini. Jag tycker detta är en underskattad råvara som går att variera på massor av olika vis – bland annat i en zucchinipasta med köttfärssås och ugnslagade fläskfärsbiffar med medelhavsmaker.

Till hösten är zucchinin i säsong och går att skörda från de egna odlingarna såväl som att finna i butik. Då är den också just extra prisvärd.

Förvara zucchini

Kom ihåg att förvara zucchinin kyld så håller den längre. Ska du inte använda hela, skär från den yttre delen först och låt fästet sitta kvar. Paketera zucchinin i en bit plastfolie och låt stjälken sticka ut genom detta så att den kan ”andas”.

Lyxig och enkel vardagsmat

Denna smakrika och läckra anrättning räcker till två personer om man äter enbart den. Serverar man andra tillbehör till, exempelvis några skedar chili con carne eller köttfärsbiffar, då räcker det till fyra personer. Det beror förstås också på hur stora zucchinis man använder. Jag använde zucchinis som var mellan 10-15 centimeter långa.

Ugnsgratinerade zucchinis med salami och ostUgnsgratinerade zucchinis med salami och ost

Recept på mat i ugn

Att laga den här maträtten går snabbare och lättare än man kan tro. Smidigt är att den sköter sig själv i ugnen när man väl har ställt in den. Vill man ha några tillbehör kan man också göra en enkelt kikärtssallad med rucola, nötter och lite balsamico. Skippar man salamin blir den här rätten helt vegetarisk. I så fall kan man byta salamin kan mot quorn, knaperstekt majs eller kidneybönor.

Ugnsgratinerade zucchinis med salami och ost

För: 2-4 personer
Tid: 25 minuter
Temperatur: 225°

Ugnsgratinerade zucchinis med salami och ost

4 st små zucchinis (cirka 12 cm långa)
80g pepparsalami (påläggs)
2 salladslökar
200g fetaost
125g mozzarella
ett par blad färsk basilika
salt, peppar, vitlökspulver

350g champinjoner
smör
salt, peppar, lökpulver, anchopeppar

1. Skölj och dela zucchini på längden. Rada sedan upp dem i en ugnsfast form.

2. Strimla pepparsalami och salladslök och strössla ut ovanpå zucchinihalvorna. Smula över fetaost och lägg på ett lager tunt skivad fetaost. Strimla basilika och fördela ut över. Krydda. Ställ in formen i 25 minuter i 225°C.

3. Gnugga champinjonerna rena och dela dem till kvartar. Smält smör i en stekpanna och stek champinjonerna i det. krydda ett varv och skeda sedan upp svampen runt om den färdiglagade zucchinin.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.