Detta är ett reklamsamarbete med Wine Team.

Paj med kantareller, lök, ost och salami

Mat som passar på sensommaren

Men hallå, vad fort sommaren gick. Och visst har den varit underbar nu när vi fått komma ut ur karantänen som små spralliga kalvar. Denna sommar har vi varit en sväng på Österlen med cabben, men förutom det var vi bara varit på vårt landställe. Jag lyxade till mig med 6,5 veckors semester denna sommar, och den första halvan hade vi gäster kontinuerligt med bara några dagars mellanrum.

Något jag alltid bjuder på under sommaren, och som i stort sett alla våra gäster fått njuta av, är mina hemmagjorda pajer. Paj är den perfekta sommarmaten som passar långt in på sensommaren. De kan förberedas och fyllas med allehanda godsaker. Har man det lite skralt i kassan är paj också perfekt då man kan peta i både rester samt ingredienser från konserv och frys. Jag tycker att pajskalet är det ”jobbigaste” att göra till en paj, men ett tips är att göra dubbel sats på en gång. Alltså bara dubbla pajreceptet. När allt är ihopknådat tar man bara hälften av degen och lägger i en påse (använd en hushållsvåg om du vill att det ska bli exakt). Förvara degen i kylen upp till två veckor eller lägg den i frysen om du vill spara den längre. Sedan är den bara att plocka fram den nästa gång du ska göra paj så är halva jobbet redan gjort. Så smidigt.

Rött vin till pajen?

Denna paj med kantareller, lök, ost och salami är enkel att göra och passar bra nu när man kan fynda kantareller i skogen. Pajen serverar jag till det röda vinet Pietra d’ Elsa som är ett italienskt vin i lättare glasflaska på 1 liter. Alltså lite mer än den vanliga flaskstorleken på 750 ml. Det blygsamma priset på 89 kronor passar också fint om man har det lite skralt i kassan.

Vinet görs på den klassiska, italienska rödvinsdruvan sangiovese. Här bjuds man på en pigg syra med kryddig och fruktig smak samt inslag av mörka körsbär, vildhallon, örter, sötlakrits och fat. Servera vinet vid 16–18 grader till rätter av fläsk- eller lammkött såväl som chark och ost. Efter att ha provsmakat vinet tyckte jag att både fett och syra samt något brödigt kunde låta vinet komma till sin rätt. Därför föll mitt var just på paj. I slutänden skippade jag tomaterna som jag tänkt ha i pajen och la istället till dem i salladen. Och det funkade bra det med. Om man kyler vinet någon ytterligare grad passar det också bra till en mörk chokladbit efter maten.

Hög kvalitet i kombination med prisvärdhet

Vinet produceras av den internationella vinproducenten ViniMundi. Med Sophie Schaal i rollen som huvudvinmakare har hon det yttersta ansvaret att se till att bibehålla den höga kvalitén och hållbarhetstänket som genomsyrar hela produktionen. Förutom det har man ett stort fokus på att kombinera den höga kvalitén med prisvärdhet.

Pietra d’ Elsa kommer från soliga Toscana vilket är en av Italiens mest kända vinregioner med sina böljande gröna kullar och ståtliga cypresser. När jag var på vinresa i Italien för några år sedan fick jag berättat för mig att cypresserna utanför gårdarna hade ett syfte. En cypress betydde nämligen att man erbjöd husrum för kringresande, och antalet cypresser visade huruvida man även kunde erbjuda mat och bad. Om det är sant eller inte låter jag vara osagt. Men det var en fin historia som på något vis ramar in drömmen om romantiska Italien.

Pietra d’ Elsa 75423

Om vinet:

Pietra d’ Elsa (75423) 89:-
Alkoholhalt: 13% | Druvor: Sangiovese
Sockerhalt: 1g/100ml | Ursprung: Italien, Toscana
Passar till: Fläskkött, lammkött, tomatbaserade pastarätter, charkuterier, ost och choklad

9 av 127 av 127 av 12
FruktsyraFyllighetSträvhet

Paj med kantareller, lök, ost och salami

Paj med kantareller, lök, ost och salami

För: 4 personer

Pajdeg:

4 dl vetemjöl (260g)
2 tsk bakpulver
0,75 tsk salt
2 tsk ättikssprit (12%)
125g rumsvarmt smör
0,5 dl kallt vatten

Fyllning:

200g färska kantareller eller annan svamp
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör att steka i
200g riven ost, gärna prästost
75g skivad salami

Stanning:

3 dl grädde
3 ägg
svartpeppar
1 tsk torkad oregano

  • Blanda vetemjöl, bakpulver, salt, ättika och smör i en bunke till en grynig massa. Häll i lite vatten i taget och knåda ihop degen till en boll. Låt den vila framme i 10–20 minuter. Ta bort 100 gram av degen och spara till gallret. Kavla ut resten av degen till en rundel genom att pudra ett tunt lager mjöl på bänken, vända degen några gånger och kavla. För över degen till pajform på cirka 25 cm ⌀. Platta ut den fint i pajformen. Nagga botten med en gaffel och ställ in pajformen i kylen i 30 minuter eller mer. Värm ugnen till 200°C på över- och undervärme och förgrädda pajskalet i 13 minuter.
  • Rensa svampen och skär till lagom munsbitar. Grovhacka den gula löken och finhacka vitlöken. Smält en klick smör i en stekpanna och lägg i svampen. Låt den få lite yta och lägg sedan i löken. Stek några minuter på medelvärme tills den mjuknat mjuknat och lägg i vitlöken. Låt svalna. Riv osten och kvarta salamiskivorna. Blanda lök och svamp med ost och salami. Lägg fyllningen i pajskalet.
  • Vispa ihop ägg och grädde med nymalen svartpeppar. Slå stanningen över pajen och strö över lite oregano.
  • Kavla ut den sista degen till en kvadrat och skär den till cirka 5 mm breda remsor. Lägg på två remsor i taget intill varandra ovanpå pajen. Lägg varannan dubbelremsa över och under så gallret blir flätat. Skär av remsorna i ytterkant och platta försiktigt fast dem i pajskalet med sidan av en liten kniv. Resten av pajdegen som bli över kan man lägga i en påse och kula eller frysa till nästa gång du ska laga paj, alternativt rulla till en lång korv och platta ut ovanpå pajkanten.
  • Grädda pajen i 200°C i cirka 30–35 minuter, eller tills den stelnat. För att kolla om den är klart kan man skaka lite lätt på pajen för att se om stanningen rör sig. Gör den det är det bara att grädda pajen längre. Börjar skalet bli bränt lägger du bara över en bit aluminiumfolie. Servera med en sallad.

Receptet på paj med kantareller, lök, ost och salami är ett reklamsamarbete med Wine Team.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Prenumerera på nyhetsbreven från Landleys kök!

få recept, inspiration och vintips, helt gratis till din e-post.

Registrera dig här helt gratis

Kommentarer (2)

  • Åke 2022-08-26 kl. 17:22 Reply

    Du kunde ju nämna när bakpulver skulle has i🙄

    • Madeleine Landley 2022-08-27 kl. 07:29 Reply

      Hej Åke.

      Ingredienserna ska alltid användas i den ordning de står i ingredienslistan. Alltså efter mjölet.

      Mvh
      Madeleine

Lämna gärna en kommentar nedan. Har du en fråga om receptet/inlägget? Kolla först om den finns besvarad i FAQ:n. Observera att inga frågor besvaras via mail eller sociala medier – endast via bloggen.

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är markerade med *.

Du kan använda HTML-taggarna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>