Manni @ Bondens Marknad

Har du hört talas om Bondens egen marknad? Marknaden på Södermalm i Stockholm med massor av närproducerade råvaror? Det hade inte jag. Det var nästan så att jag skämdes lite när jag erkände att jag har bott där hela mitt liv och till råga på allt allt har ett matintresse. Pinsamt! Efter mycket om och men lyckades jag i alla fall få en lucka i mitt späckade matschema och bege mig dit med sambon.

Solen sken, det var lönehelg och folk vallfärdade i massor för att handla fräscha, nyskördade råvaror. Morötter, rödbetor, marmelader och honung trängdes om vartannat i stånden och folk strosade runt med fyllda papperskassar och verkade vara på allmänt gott humor. Bumpade man in i någon, vilket man gjorde rätt ofta, fick man inte den vanliga sura minen och inte ett ord, vilket man ofta får i Stockholm. Nej, folk var glada och ursäktade sig glatt. Sol och ekologiska varor verkade ha en trevlig inverkan på folk. Vilken lyx att få ta del nåt sånt här mitt i stan.

Ekologiskt bröd @ Bondens MarknadKnipplök @ Bondens Marknad

Jag har ju tidigare gnällt om att det är alldeles för lite marknader och torghandlar i Stockholm. Vi Stockholmare får nöja oss med Hötorget och ”Bäästa priiis!”, och jag undviker att gå dit eftersom det inte är en trevlig upplevelse att bli insliten av påstridiga försäljare. Att tro att man ska kunna strosa runt i godan ro och välja bland ekologiskt och närproducerat där är bara att glömma…

För er som vill besöka Bondens egen marknad är det lätt att ta sig dit. Marknaden sträcker sig utmed Katarina Bangata och utgår från gamla Skatteskrapan vid Medborgarplatsen. Det är en trevlig plats att gå till vare sig du vill handla till kvällens middag, bara traska runt och se på vackra grönsaker, ta en fika på ett intilliggande café, eller kanske själv sälja?

MynaMynta @ Bondens MarknadSyrade grönsaker @ Bondens MarknadChili @ Bondens Marknad

Ett gäng som ofta besöker Bondens marknad är Magnus Reuterdahl med sambo och sällskap. Vi lärde känna varandra via Twitter och tyckte att det kunde vara trevligt att mötas upp. Efter att jag och sambon kollat in marknaden bar det av till Gamla Stan för att äta lunch på 19 Glas. Det blev en jättetrevlig eftermiddag med god mat och dryck. Vädret fortsatte att vara med oss i form av sol och värme, och dessutom fick vi första parkett till Triathlon.

Magnus Reuterdahl bloggar för övrigt om vin. I sin blogg provar, rekommenderar och skriver han om de viner han testar. Emellanåt anordnar han tillsammans med Anna Torndahl (som också var med under dagen) vintweetupSthlm, dvs träffar där folk möts upp, provar vin och socialiserar – det perfekta sättet för vintwittrare att mötas samt dricka och prata vin. Är du vinintresserad är hans blogg definitivt värd ett besök.

Slarvsylta på gris @ 19 GlasSkaldjursgryta @ 19 GlasChokladkaka @19 Glas

Själva restaurangen är ett litet guldkorn mitt i stan. Att den heter just 19 Glas beror på att den ligger på Stora Nygatan 19 i Gamla Stan, Stockholm, samt att de har ett väldigt bra vinutbud. Jag har många gånger gått förbi och garvar åt deras roliga pallar – i form av vinkorkar, men jag har dessvärre aldrig ätit där. Stort misstag!

Lunchen på 19 Glas var underbar; första rätten var en smörstekt brödskiva med slarvsylta på gris och toppad med cornichons. Andra rätten var en underbar skaldjursgryta med vit fisk, lax, hjärtmusslor och en klick saffranscréme. Hur gott som helst. För att toppa det hela bjöds vi sedan på chokladkaka med en klick grädde. Är man i sällskap av vinälskare dricker man ju heller inte dåligt. Olika viner serverades till rätterna och sedan rullade man hemåt mycket nöjd.

Peter Bennyson & Magnus Reuterdahl @ 19 GlasAzienda Agricola Cos 2010 Pithos @ 19 GlasOlle Tagessons tatuering

Bondens Marknad kan på besöka på lördagar från 4 augusti till 20 oktober 2012. Under lördagarna 8 december till 22 december 2012 har de dessutom julmarknad – helt klart något jag ska kolla in. Jag rekommenderar varmt att ta ett besök till både Bondens Marknad och 19 Glas vid tillfälle. Du kommer inte bli besviken!

Bondens Marknad


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.