Kyckling med rotsaker och vitlöksris

Recept på kyckling i ugn

Kyckling i ugn med rotfrukter eller grönsaker är gott och lättlagat att servera till middag. Här är ett av mina bästa recept på kyckling i ugn som görs med kycklingben. Kycklingklubbor och kycklingfilé som lagas i ugn är inte bara lätt att laga – det är också smidig bjudmat eftersom man kan laga hela middagen i samma ugnsform. Kyckling är dessutom en prisvärd ingrediens som ger mycket mat för pengarna och som kan smaksättas på massor av olika goda sätt. Allra tycker jag det blir om man smaksätter med citron, örter eller grillkrydda.

Styckningsschema för kyckling

Styckningsschema KycklingInnan vi dyker in på receptet tänkte jag reda ut en sak. Det är nämligen en del som tror att kycklingben och kycklingklubba är samma sak, och så är inte fallet. Kycklingens ben styckas upp i olika detaljer – kycklingklubba, kycklinglår och kycklingben. Dels har vi den stora delen, dvs hela benet inklusive lår, som kallas för kycklingklubba. Kycklingklubbor kan man ofta köpa grillade i butik, vilket är perfekt till en potatissallad på sommaren.

Kycklingklubba

Kycklingklubban styckas också enligt lår och kycklingben. Låret är tjockare och har ett saftigare och kött och sitter närmast kroppen på kycklingen. När låret benas ur, dvs när man tar bort benet, säljs det som lårfilé.

Kycklingben och Drumsticks

Kycklingbenet är delen längst ut, med knoppen. Kycklingben går också under namnet Drumstick. Chicken Drumsticks eller kycklingben smaksätts oftast med god krydda och äts med hjälp av lite folie på benbiten på på man kan hålla i dem utan att bli kladdig.
Här kan du läsa mer om temperaturer och styckningsschema för kyckling.

När är kycklingköttet klart?

Att tillaga kyckling i ugn är som sagt enkelt. Ta gärna hjälp av en stektermometer om du är osäker på tillagningen så slipper du torr kyckling eller kyckling som inte är helt genomstekt. Så gör till och med proffsen. Kycklingben ska ha en innertemperatur på 80-85°C när de är klara. Köttet kan vara lite rosaaktigt runt dessa delar, även när det är klart. Dock ska det släppa klar vätska och inte röd vätska.

Denna kyckling med rotsaker och vitlöksris görs med rödbetor och morötter. Rödbetorna brukar jag förkoka så blir de mjukare och finare i ugnen. Då behöver de heller inte vara inne lika länge i ugnen. Själva riset är inspirerat av Brasilien där man ofta först fräser riset med vitlök och olja, för at sedan koka klart det. Nu får tiden gör vi nöästan alltid riset på detta vis – oavsett vad vi äter. Det blir så mycket godare och är smått beroendeframkallande. Prova! Jag tror inte att du blir besviken.

» Fler goda kycklingrecept hittar du här

Kyckling med rotsaker och vitlöksris

För: 4 personer

Kyckling med rotsaker och vitlöksris

Kycklingben:

1 kg kycklingben
salt, peppar, santa maria kyckling-krydda

Ugnsrostade rotsaker:

4 stora rödbetor (förkoka 15 min)
3 morötter
olivolja
salt, peppar, torkad oregano

Vitlöksris:

5 vitlöksklyftor
1 dl olja
4 dl jasminris
7-8 dl vatten
salt

Rotselleriyoghurt:

150g rotselleri
1 dl grädde
1 dl vatten
2 dl turkisk yoghurt
salt, peppar

1. Tina kycklingbenen om de är frysta. Hetta upp en panna med smör och stek kycklingbenen ett par minuter på varje sida tillsammans med kryddor. Lägg över i en ugnsfast form eller långpanna.

2. Skala och hacka rödbetor och morötter. Förkoka rödbetorna i 15 minuter i saltat vatten. Slå av vattnet och fördela ut rödbetor och morötter i långpannan. Ringla över olja och krydda. Ställ in i 225°C i cirka 30-40 minuter. Känn med en tandpetare om rotsakerna är färdiga.

3. Hetta upp olja i en kastrull och ha ner pressad vitlök och riset. Stek under omrörning ett par minuter – se till att vitlöken inte bränns. Slå på vattnet och riset koka klart under lock i cirka 15 minuter. Olika rissorter har olika koktid. Dra av cirka 5 minuter på den totala koktiden som rekommenderas på förpackningen och låt riset koka så länge.

4. Skala och hacka rotsellerin. Ha ner i en kastrull med grädde och vatten. Låt koka ihop till det mesta av vätskan kokat in i rotsellerin och den mjuknat. Kör rotsellerin till en puré med hjälp av en mixerstav och blanda sedan med turkisk yoghurt. Smaka av med salt och peppar. *Det går förstås också bra att servera kycklingen och riset med naturell youghurt.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.