Hel kyckling i ugn med rotsaker och fikon

Hel kyckling i ugn

Hel kyckling i ugn är något jag ofta återkommer till när det ska lagas lagas enkelt och gott, särskilt hel kyckling i ugn med rotsaker och fikon. Det fina med att köpa hel kyckling är dels att det är billigt – mycket billigare än att köpa exempelvis filéer. Dessutom går det smidigt att laga. Välj alltid svensk kyckling så slipper du oroa dig för onödig antibiotika. Väljer du Reko-kyckling har också kycklingarna fått leva längre och på större yta där de kan gå ut. Dessa kycklingar får ekologiskt foder och är KRAV-märkta. Bättre för dig och bättre för kycklingarna.

När man utgår ifrån hel kyckling kan man förstås stycka den innan. Att stycka kyckling är faktiskt inte svårt. Titta exempelvis på denna film där Christian Hellberg visar hur man gör.

Snabba på tillagningen av hel kyckling

Men, nu var det ju inte styckad kyckling vi skulle laga, utan hel. Hel kyckling skär man bitar av själv när den är tillagad – så serverar i alla fall jag min. Eftersom hel kyckling tar längre tid att tillaga – dels eftersom värmen måste komma åt runt hela kycklingen, men också för att de olika detaljerna behöver lite olika tid för att bli klara. De bitar som sitter intill ben, exempelvis lår och vinge, behöver mer tid. Det kanske du till och med har märkt eftersom detta kött har en tendens att se rött ut längre. Å andra sidan är dessa bitar så saftiga och fina, just tack vare att de sitter intill benet.

För att snabba på tillagningen av hel kyckling kan man skära upp kycklingen på magsidan och lägga den platt i ugnsformen med insidan nedåt. Det spelar egentligen ingen roll om du skär upp rygg- eller magsidan. Bara man kan lägga den platt. Den totala tiden beror förstås också på hur stor kycklingen är och vilken temperatur man har på ugnen.

Håll koll på när kycklingen är klar

Om jag är osäker på när kycklingen är klar brukar jag använda en stektermometer. Antingen sätter man i en termometer som sitter i kycklingen under hela tillagningen. Här finns både analoga stektermometrar och digitala varianter som piper när de uppnått den önskade temperaturen.

Man kan också använda en handhållen, digital termometer. Denna kan inte sitta med i ugnen, men funkar till allt ifrån degvätskor till att kontrollera köttets innertemperatur. Jag använder en sån eftersom alla våra andra har gått sönder. Då tar du bara ut kycklingen efter en halvtimme, startar termometern och kör in den i låret på kycklingen. Det mjuka vita vid bröstfiléerna ska vara cirka 70-75°C medan köttet vid låret ska vara cirka 80-85°C – då är kycklingen garanterat klar.

Enkel vardagsrätt där allt lagas i ugnen

Hel kyckling i ugn med rotsaker och fikon är en riktig goding som är enkel att laga. Hela rätten lagas i ugn och blir så god tack vare fikonen och getosten. Det här är en riktigt klassisk vardagsrätt hemma hos oss som jag ofta lagar. Har du bråttom kan du dels förkoka rötbetorna. Man kan också köra ugnen på lite högre temperatur. Dock blir kycklingköttet mörare och finare när det inte stressas på höga temperaturer. Glöm att inte bara kycklingen ska bara klar utan även rotsakerna. Känn på dessa med en tandpetare för att kolla om de är tillräckligt mjuka. Jag kör gärna mina rotsaker lite al dente.

» Fler recept på kyckling i ugn hittar du här

Hel kyckling i ugn med rotsaker och fikon

För: 6-8 personer

Hel kyckling i ugn med rotsaker och fikon

1 hel kyckling (1,5-2 kg)
olja
salt, peppar, lökpulver, Santa Maria Coriander & Chili
5 stora rödbetor
500g rotselleri
4 morötter
500g butternutpumpa
100g torkade fikon*
100g grönkål (eller svartkål)
1 dl mandel (gärna skållad)
200g mjuk getost

1. Dra skinnet av kycklingen och skär upp den på magsidan. Lägg ner den i en stor, ugnsfast form med insidan nedåt. Tryck till så den ligger hyfsat platt. Ringla olja över hela formen inklusive kycklingen. Krydda kycklingen så det blir ett täckande lager.

2. Skala rödbetor, rotselleri, morötter och pumpa. Skär dem till mindre bitar och strössla ut runt om kycklingen. Fördela ut hackade, torkade fikon, bitar av grönkål och hela mandlar. Salta och peppra ett varv och ställ in i 200°C i 60-70 minuter. Tag ut formen efter halva tiden och smula över getosten.

För diabetesanpassat kan du hoppa över fikonen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.