Grillade köttbullar på spett, mustig tomatsås och chimichurri

Mat som passar till helgen

Lagom till helgen kan man slå till på något extra gott. Den här rätten är kul att göra och är faktiskt enklare än man kan tro. Har man fortfarande grillen framme grillar man spetten, annars går det bra i stekpanna eller i ugn. Jag använde ett grillnät i silikon på grillen för att göra det hela ännu lite enklare så att det inte bränner fast.

Och som rolig vardagsmat

Man gör helt enkelt stora köttbullar som man trär upp på träspett. Till det serveras en hasselnötschumichurri, det vill säga en chimichurri med örter och hasselnötter, samt en god och matig blandning av mathavre och linser. Pricken över i:et blir den mustiga tomatsåsen som får stå och puttra i godan ro på spisen – gärna upp emot en timme. Då får den tid att reduceras och blir så där härligt mustigt och chunky. Testa gärna med det rekommenderade vinet till som är en riktig hit.

Sallad med linser och mathavreGrillade köttbullar på spettCasas Patronales Reserva Privada Cabernet Sauvignon (nr 74428)

HasselnötschimichurriMustig tomatsås

Gott vin till spett med köttfärs

Själva vinet, Casas Patronales Reserva Privada Cabernet Sauvignon, är ett smakrikt rödvin som kommer från Chile. Du känner säkert igen namnet då Casas Patronales även har de populära boxarna med rött, vitt och rosé. Vi kör för övrigt stenhårt på den rosa boxen, Casas Patronales Rosé Cabernet Sauvignon Merlot (nr 6896), under sommaren då den är en favorit som passar till många typer av mat. Det här vinet har härlig smak av viol, mörka bär och vanilj. Söker man ett vin som passar till oxfilé och potatisgratäng är det här ett utmärkt val.

Buffémat till sommaren

Vi saknade lite grönt till det hela och serverade ärtsallad med getost som vi hade över sedan tidigare. Ska man ha fest med buffé eller plockmat är de här köttbullarna roliga att bjuda på. Antingen grillar men dem och serverar till förmingel – perfekt när man hänger vid grillen och är hungrig – eller så lagar man extra mycket och serverar den här rätten i sin helhet vid en buffé.

Grillade köttbullar på spett, mustig tomatsås och chimichurri

För: 4 personer

Grillade köttbullar på spett, mustig tomatsås och chimichurri

Mustig tomatsås:

1 gul lök
5 vitlöksklyftor
1 dl vin (rosa eller vitt)
1 tärning kycklingbuljong
2 frp krossade tomater (á 500g)
1 dl kapris + lag
1 tsk strösocker
salt, peppar

Havre och linser:

2 dl mathavre
2 dl puylinser

Hasselnötschimichurri:

0,5 dl hasselnötter
1 gul lök
0,5 dl hackad bladpersilja
0,5 dl hackad libbsticka
0,5 extra virgin olivolja
salt, peppar

Svart olivcreme:

1 dl hackade kalamataoliver
4 dl matlagningsyoghurt
salt

Spiskumminkryddade köttbullar:

4 msk hel kummin
1 ägg
4 vitlöksklyftor
800g nötfärs
salt, peppar
grillspett

1. Hacka gul lök och vitlök och låt det mjukna i smör i en kastrull. När löken börjar bli genomskinlig, slå på vinet och smula i buljongtärningen. Låt vinet fräsa bort och ha sedan i de krossade tomaterna, kapris, 0,5 deciliter av lagen från kaprisen samt socker och salt och peppar. Låt att koka upp och dra sedan ner till lägsta temperaturen. Låt puttra under lock i 30-60 minuter. Servera tomatsåsen när den blivit mustig och chunky.

2. Koka mathavren i saltat vatten enligt anvisningen på förpackningen. Koka upp ordentligt med vatten och i en annan kastrull, salta och låt det koka upp. Dra ner temperaturen och ha ner linserna. Låt dem puttra på svag värme i 20 minuter. Slå av vattnet och blanda linser och havre.

3. Hacka hasselnötter, gul lök, persilja och libbsticka. Blanda allt i en skål tillsammans med olivolja, salt och peppar.

4. Hacka kalamataoliverna och blanda med matlagningsyoghurt. Smaka av med salt.

5. Blötlägg grillspetten om de är i trä. Mortla kumminfröna och blanda med ägg, pressad vitlök, köttfärs samt salt och peppar. Forma färsen till stora bollar och trä på dem två och två på spetten. Grilla till de fått yta – använd gärna ett grillnät så går det enklare.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.