Brasilianskt vitlöksris

Så kokar man det godaste riset

Jag älskar verkligen ris. Ris passar till i stort sett allt och är himla bra att göra mycket av. Då kan man nämligen ha det i en matlåda i kylen och komplettera med precis när man vill – utan att behöva koka nytt varje gång. Det kokta riset håller åtminstone en till två veckor i kylen utan problem. Man kan faktiskt också frysa kokt ris! Är det dock något jag älskar ännu mer så är det brasilianskt vitlöksris. Har man en gång provat att laga ris på brasilianskt vis är det svårt att gå tillbaka till vanligt ris.

Det här sättet att laga ris på gör det väldigt smakrikt och ger det lite mer färg än vanligt, saltat ris. I Brasilien har man nämligen även i vitlök i riset som man steker i olja (en del har även i gul lök). Jag brukar hålla mig till två vitlöksklyftor men det är inte ovanligt att jag sett de brasilianska vännerna ha i en hel näve klyftor. Sedan har man i riset och låter det stekas några minuter i oljan under omrörning. Därefter slår man på vattnet och låter det sjuda klart under lock. Jag brukar köra med kallpressad rapsolja eftersom det ger en blommig fin smak och en härlig gul färg. När det verkligen ska gå snabbt fuskar jag med lökpulver och vitlökspulver.

Recept på bästa riset

Välj en rissort med så långa riskorn som möjligt till brasseriset – allra helst basmati. Jag har hittat en bra basmatisort som har riktigt långa korn och som inte klibbar så mycket. Använder du jasminris är ett tips att blötlägga riset en timme innan och byta vattnet efter halva tiden. Så gör brassarna (i en speciell blötläggningsbunke för ris). Jasminris blir nämligen lite klistrigare och då vill man få bort stärkelsen.

Några förslag på maträtter att servera riset till skulle kunna vara en lyxig stroganoff, dessa underbart goda fläskfilémedaljonger med creme fraiche, oliver och smörgåskrasse, härliga spetskålskvartar i gräddig curry med ris och raita eller vegotacos med blomkål, refried beans, ris och fetaost.

Brasilianskt vitlöksris

Brasilianskt vitlöksris

För: 4 personer

rapsolja
2 vitlöksklyftor
3 dl långkornigt basmastiris
4 dl vatten
salt, nymalen svartpeppar

  • Häll några matskedar olja i en kastrull och låt den värmas till medelvärme. Pressa i vitlöken och lägg i riset. Stek allt under omrörning i cirka 3 minuter – se till så att vitlöken inte blir brun, då är värmen för hög.
  • Slå på vattnet. Salta och låt riset sjuda under lock i 12 minuter. Ta av kastrullen från plattan och riset svälla klart under lock i 12 minuter.

Vill du även ha i gul lök i riset börjar du med att steka finhackad gul lök i oljan. När löken mjuknat pressar du i vitlöken och lägger i riset enligt receptet ovan.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.