Lyxig korvstroganoff med chili och paprika

Klassisk vardagsmat med en twist

Visst är det kul när något man tidigare lagat efterfrågas igen? För någon vecka sedan kom sambon hem från jobbet och frågade om jag inte kunde laga min goda korvstroganoff igen. Lustigt nog har jag i vuxen ålder inte varit särskilt förtjust i korvstroganoff. Troligtvis för att jag åt det för mycket som liten. Jag tyckte det var en ganska tråkig rätt som innehåll allt igenom ointressanta smaker. Men jag älska ju falukorv.

Alltså bestämde jag mig för att ge den klassiska korvstroganoffen en ny chans – och det var ju inte så pjåkigt. Sedan dess varierar jag min korvstroganoff varje gång med olika ingredienser och smaker – ecempelvis som denna härliga stroganoff med kyckling. En klassisk korvstroganoff är det förstås inget fel på, men det är kul att variera sig och servera något annorlunda.

Stroganoff med korv och grädde

Lyxig korvstroganoff med chili och paprika är inte svårare att laga än en något annat. Efter att ha provat med dijonsenap i såsen är det något jag alltid har nu för tiden. Det lyfter smaken något enormt och adderar ett lätt sting och fin rundhet. I detta recept hade jag också i paprika och chili. Jag gillar het mat och tycker det passar bra till ris. Självklart kan man använda så mycket chili och chipotlepasta man vill. Chipotlepastan, som tyvärr går åt i en rasande fart hemma hos oss, har en härlig smak av vitlök och lätt rökiga toner. Den ger också ett lyft till stroganoffen. Denna stroganoff är glutenfri och enkel att laga. Perfekt som vardagsmat när man vill ha det lite lyxigare.

» Här hittar du fler recept på god vardagsmat

Lyxig korvstroganoff med chili och paprika

För: 6-8 personer

Lyxig korvstroganoff med chili och paprika

2 stora gula lökar
800g falukorv
1 grön paprika
1 röd paprika
1 röd chili
3 vitlöksklyftor
1 msk chipotlepasta
3 msk dijonsenap
1 dl tomatpuré
2 msk vitvinsvinäger
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 tsk malen spiskummin
salt, peppar

Tillbehör:

ris
klippt persilja

1. Hacka gul lök och låt den mjukna i en stekpanna på låg temperatur. Ös över löken i en skål.

2. Hetta upp pannan. Skär falukorven till stavar och ha ner i pannan. Bryn korven runt om och ha sedan ner löken igen.

3. Kärna ur och strimla paprika. Hacka chili och finhacka vitlök. Ha ner allt i pannan. När paprikan mjuknat, rör i chipotlepasta, dijonsenap och tomatpuré. Rör ihop allt och rör sedan i vitvinsvinäger, mjölk och grädde. LÅt allt puttra ihop i 5 minuter och smaka av med kryddor. Servera med ris och klippt persilja

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.