Sallad med jordgubbar, fetaost och pärlcouscous

Härlig sommarsallad

Tips på tillbehör till grillat är verkligen inget man kan få för mycket av under sommaren. Jag är alltid på jakt efter goda tillbehör, för det är så jag vill laga maten den här tiden på året. Helt enkelt något gott som hamnar på grillen – exempelvis kött, fågel, fisk eller vego, en sås eller vinägrett samt en gott tillbehör med kolhydrater. Exempelvis en matig sallad med något mättande i.

När man delar upp maten på det här viset kan alltid man göra lite extra och kombinera på nytt vis till middagen dagen efter. Exempelvis kanske jag grillar så mycket kött ena dagen att jag bara kan skiva upp det kallt dagen efter med något nytt tillbehör. Jag kanske gör en stor sallad ena dagen till en bit fisk, för att nästa dag ta samma sallad till kyckling. Att laga mat på det här viset är himla smidigt tycker jag. Det är bara att paketera i separata matlådor och ställa i kylen.

Perfekt som tillbehör till grillat

Denna sallad med jordgubbar, fetaost och pärlcouscous är en härlig sommarsallad som är perfekt att servera till det grillade. Jag tycker den är allra godast till kött och kyckling, eller helt enkelt något salt där de söta jordgubbarna får komma in som komplement. Pärlcouscous är stora korn av couscous. De ser ut lite som pärlor, därav namnet. Kan man inte få tag i pärlcouscous kan man alltid använda vanlig couscous – eller bulgur.

NateNu för tiden kan man köpa frysta vaxbönor – alltså de gula bönorna jag har i salladen. Jag brukar odla egna vaxbönor och frysa in det som inte går åt. Får du inte tag i vaxbönor går det lika bra med vanliga brytbönor/haricots verts. Dock blir det allra finast med de gula bönorna till de övriga färgerna.

Visst kan man äta ogräset

I den här salladen har jag även i våtarv. Våtarv är ett ogräs som ofta dyker upp i rabatter. Den kallas även för Nate och är en släkting till saltarv som växer vid havet. Våtarv får små spaderliknande blad och växer på ringlande små kvistar. Den har en väldigt mild och fin smak och är perfekt att använda i salladen. Har våtarven stora blad kan man snoppa dem. Annars kan man ha i hela kvistar. Istället för att köpa småbladssallad är det alltså perfekt att istället ta till detta ogräs – det är ju både gratis, nyttigt och i många fall ekologiskt. Se gärna videon där jag berättar om våtarv.

» Här hittar du fler recept på goda sallader

Sallad med jordgubbar, fetaost och pärlcouscous

Sallad med jordgubbar, fetaost och pärlcouscous

För: 4 personer som tillbehör

2 dl pärlcouscous
200g vaxbönor
300g jordgubbar
1/2 rödlök
10g nate/våtarv (eller 35g rucola)
150g fetaost
olivolja
salt, peppar

  • Koka pärlcouscousen enligt anvisningen på förpackningen.
  • Tina vaxbönorna och de är frysta. Sjud dem annars i saltat vatten i cirka 3 minuter om de är färska.
  • Kvarta eller halvera jordgubbarna beroende på storlek. Skär av rot och topp på rödlöken och skär den till tunna klyftor mellan ändarna.
  • Blanda allt i en skål tillsammans med nate och smulad fetaost. Ringla över lite olja och salta och peppra.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.